Württemberginseisoja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Württemberginseisoja
Avaintiedot
Alkuperämaa  Saksa
Määrä kuollut sukupuuttoon
Rodun syntyaika alun perin 1800-luku
virallisesti 1920-luku[1]
Alkuperäinen käyttö seisova ja noutava lintukoira
Muita nimityksiä Württemberger Vorstehhund[1], Württemberger[1]
FCI-luokitus ei FCI-rotu
Ulkonäkö
Säkäkorkeus 69 cm
Väritys valkoinen brindlein ja tan-merkein

Württemberginseisoja (Württemberger Vorstehhund) on sukupuuttoon kuollut saksalainen koirarotu, joka oli nimensä mukaisesti kotoisin Württembergistä, joka kuuluu nykyisin Baden-Württembergin osavaltioon.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Württemberginseisoja oli kookas, vankkarunkoinen ja raskasrakenteinen. Sillä oli epätavallisen suuret korvat. Säkäkorkeus oli 69 cm.[2] Lyhyen karvapeitteen[1] pääväri oli valkoinen; päässä ja selässä oli tiikeriraitaiset merkit; silmien yläpuolella, poskissa ja raajojen yläosissa oli vaaleat tan-merkit[2]. Valkoinen alue oli täynnä ruskeita täpliä samaan tapaan kuin ruskea päistärikkö -värisellä saksanseisojalla.[2] Rotu muistutti enemmän ajokoiraa kuin tyypillistä seisojaa[2], ja se oli nykyistä lyhytkarvaista saksanseisojaa vankkarakenteisempi[1].

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin kaikki lyhytkarvaiset saksalaiset seisojat luettiin samaan rotuun lyhytkarvaisen saksanseisojan kanssa. Myös weimarinseisoja rekisteröitiin tämän rotunimen alle aina vuoteen 1922 asti, jolloin se jaoteltiin omaan erilliseen B-luokkaan. Württemberginseisoja rekisteröitiin niin ikään omaan C-luokkaansa erotuksena kahteen edellä mainittuun.[1]

Rotua käytettiin jäniksen ja lintujen noutamiseen.[2] Se kuoli sukupuuttoon 1900-luvun alussa, mutta oli sitä ennen levinnyt laajalle alueelle Lounais-Saksaa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Württemberger Vorstehhund (Arkistoitu – Internet Archive). Deutsches Jagd Lexikon.
  2. a b c d e Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 273. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.