Suomen Kennelliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen Kennelliitto
Finska Kennelklubben ry.
Perustettu 1889
Toimiala kenneljärjestö
Kotipaikka Espoo
Toiminta-alue valtakunnallinen
Puheenjohtaja Esa Kukkonen
Aiheesta muualla
Sivusto

Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry. on vuonna 1889 perustettu suomalainen koira-alan asiantuntijajärjestö.[1] Kennelliittoon kuuluu yli 150 000 henkilöjäsentä. Samalla se toimii noin 1 900 suomalaisen koirayhdistyksen katto-organisaationa. Kennelliitto on Kansainvälisen Kennelliiton (FCI) ja Pohjoismaisen Kennelunionin (PKU) jäsen. Suomen Kennelliitto on Pohjoismaiden vanhin koirajärjestö.

Suomen Kennelliiton tehtävänä on rekisteröidä koiria, edistää puhdasrotuisten koirien jalostusta ja käyttöä sekä parantaa yleistä koiranpitoa Suomessa. Liittoon kuuluvat rotujärjestöt ja -yhdistykset vastaavat rotujensa terveydestä rakenteen, luonteen ja rodun käyttöominaisuuksien osalta.

Kennelliitto myöntää Suomessa järjestettävät viralliset koiranäyttelyt, kokeet ja kilpailut ja ylläpitää niiden sääntöjä. Kokeita on muun muassa seuraavissa lajeissa:

Kennelliitto yhdessä paikallisten kennelpiirien kanssa vastaa myös tuomareiden sekä koe- ja kehätoimitsijoiden koulutuksesta eri koemuotoihin.

Puhdasrotuiset koirat rekisteröidään Suomen Kennelliittoon. Kennelliitto pitää myös rekisteriä tunnistusmerkityistä monirotuisista koirista.

FCI-rotujen lisäksi Suomen kennelliitto on tunnustanut seuraavat FCI:ssä vielä hyväksymättömät rodut: itäeuroopanpaimenkoira, međimurjenkoira, amerikankarvatonterrieri, amerikankääpiökettuterrieri, amerikanrottaterrieri, andalusianrottakoira, biewerterrieri, tenterfieldinterrieri, amerikaneskimokoira, hälleforsinkoira, mustatanskanpystykorva, tanskanpystykorva, valkoinen ruotsinhirvikoira, englantilais-venäläinen ajokoira, gotlanninajokoira, plottinajokoira, sininen pesukarhukoira, venäjänajokoira, walkerinpesukarhukoira, puolanmetsästysspanieli, saint-usugenspanieli, venäjänspanieli, venäjänbolonka ja markiesje.[2] Nämä rodut saavat täten osallistua Suomessa järjestettyihin virallisiin kansallisiin näyttelyihin, mutta eivät ole oikeutettuja kilpailemaan kansainvälisissä näyttelyissä CACIB:sta.

Järjestäytyneen kenneltoiminnan katsotaan alkaneen Suomessa 1889, jolloin Helsingissä kokoontuneet noin kaksikymmentä henkilöä perustivat ruotsin- ja suomenkielisen Finska Kennelklubben – Suomen Kennelklubin.[1] Ensimmäinen koiranäyttely pidettiin Helsingissä vuonna 1891[3] ja ensimmäinen metsästyskoe järjestettiin Turengissa vuonna 1893.

Vuonna 1934 joukko koiraharrastajia perusti Hämeenlinnassa Kennelklubin rinnalle suomenkielisen Suomen Kennelliiton. Suomen Kennelliitto ohitti jäsenmäärällään Kennelklubin jo ennen toista maailmansotaa. Finska Kennelklubben ja Suomen Kennelliitto sulautuivat yhdeksi organisaatioksi vuonna 1962.

Koiramme-lehti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koiramme-lehti on Suomen Kennelliiton julkaisema jäsenlehti, joka postitetaan kaikille Kennelliiton varsinaisille jäsenille. Lehdessä ilmoitetaan koiramaailman uutisista, käsitellään erilaisia koiraharrastuksia sekä julkaistaan kaikkien virallisten kisojen ja kokeiden tiedot. Lehti on myös tunnettu laajoista rotuesittelyistään, joita lehdessä on julkaistu suurimmasta osasta Suomessa esiintyviä roduista. Lehti ilmestyy kymmenen kertaa vuodessa. Sen vastaava päätoimittaja on Esa Kukkonen ja päätoimittaja Tapio Eerola.[4]

Kennelliitto avasi vuonna 2005 jalostustietojärjestelmän Suomeen rekisteröityjen koirien tiedoille. Järjestelmässä on rekisteröityjä koiria 1950-luvulta lähtien ja tuloksia vuodesta 1988 lähtien.

Kennelliiton vahva asema ja määräävä markkina-asema koirien rekisteröinnissä ja sitä myöten myös koirankasvatuselinkeinon harjoittamisessa on aiheuttanut myös kritiikkiä. Lapin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan pro gradu -tutkielma (Aho, Riitta 2012) Aatteellinen yhdistys määräävässä markkina-asemassa – Tapaus Suomen Kennelliitto nostaa esille Suomen Kennelliitossa mm. seuraavia ongelmia: Kennelliiton keskittyneen vallankäytön, pakkojäsenyyden Kennelliittoon ja rotujärjestöihin virallisessa kasvatustoiminnassa, jäsenistön minimaalisen vaikutusvallan yhdistyksessä, sekä erilaisten epäjohdonmukaisten rangaistusten jakamisen jäsenistölle ilman juridista perustaa. Aho ehdottaa tutkielmassa Kennelliiton sääntöjen muuttamista sellaisiksi, että ne vastaisivat yhdistyslain vaatimuksia ja palauttaisivat todellisen vallankäytön takaisin jäsenistölle. [5]

Suomen suosituimmat rodut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kennelliitto julkaisee myös vuotuisesti kunkin vuoden rekisteröintimääriin perustuvan luettelon Suomen suosituimmista koiraroduista. Vuonna 2023 20 suosituinta rotua Suomessa olivat seuraavat:[6]

 1. labradorinnoutaja
 2. kultainennoutaja
 3. shetlanninlammaskoira
 4. saksanpaimenkoira, normaalikarvainen
 5. suomenlapinkoira
 6. jackrussellinterrieri
 7. jämtlanninpystykorva
 8. suomenajokoira
 9. kääpiösnautseri
 10. cockerspanieli
 11. bordercollie
 12. karjalankarhukoira
 13. suomenpystykorva
 14. mäyräkoira, karkeakarvainen
 15. harmaa norjanhirvikoira
 16. pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira
 17. coton de tuléar
 18. staffordshirenbullterrieri
 19. mittelspitz
 20. siperianhusky ja espanjanvesikoira
 1. a b Suomen kennelklubin perustawa kokous. Suomalainen Wirallinen Lehti, 07.10.1889, nro 233, s. 1. Kansalliskirjasto. Viitattu 08.10.2015.
 2. Uusia rotuja Suomessa. Suomen Kennelliitto, 14.12.2012. (Arkistoitu – Internet Archive) Haettu 15.12.2012
 3. Koiranäyttely 23.5.1891. Päivälehti, 24.05.1891, nro 117, s. 3. Kansalliskirjasto. Viitattu 08.10.2015.
 4. Yhteystiedot Koiramme.fi. Viitattu 2.1.2023.
 5. https://www.doria.fi/handle/10024/86235 (Arkistoitu – Internet Archive)
 6. Rekisteröinnit 2019-2023. KoiraNet-Jalostustietojärjestelmä, Suomen Kennelliitto. Viitattu 22.1.2024.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]