Bostoninterrieri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bostoninterrieri

Boston-terrier-carlos-de.JPG

Avaintiedot
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Alkuperäinen käyttö rottakoira, seurakoira
Nykyinen käyttö seurakoira
Muita nimityksiä bostoni, bostis
FCI-luokitus Ryhmä 9
Ulkonäkö
Paino enintään 11,5 kg
Väritys brindle, nk. seal tai musta, kaikissa väreissä valkoiset merkit

Bostoninterrieri on Yhdysvalloista kotoisin oleva pienikokoinen koirarotu. Se on Yhdysvaltojen kansalliskoira. Bostoninterrieri kuuluu FCI:n ryhmään nro 9 eli seura- ja kääpiökoiraryhmään. Suomessa rotu on melko harvinainen eikä rotua rekisteröidä vuodessa kuin 30–80 yksilöä (118 vuonna 2008 [1]). Osasyynä on mahdollisesti pentueiden pieni koko, noin 3 pentua. Bostoninterrieri on hyvin vilkas ja vankka koira, joka käy myös tokon ja agilityn harrastamiseen.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bostoninterrieri on tiivisrakenteinen, sopusuhtainen, lyhytkalloinen, -karvainen ja -häntäinen koira. Bostoninterrierin häntä on luonnostaan töpö tai puuttuu kokonaan. Rodun korvat saatetaan typistää kotimaassa Yhdysvalloissa, mutta Suomessa typistäminen on kiellettyä. Pyöreähköt ja hieman ulkonevat silmät sijaitsevat kaukana toisistaan. Ilme osoittaa älykkyyttä ja ystävällisyyttä.

Väriltään bostoninterrieri on juovikas, musta tai "seal" (musta, joka vivahtaa punaruskeaan kirkkaassa valossa). Kaikissa värityksissä edellytetään valkoisia merkkejä kuonon ympärillä, läsimerkkinä silmien välissä ja rinnassa. Toivottavana ihanteena on silmien välistä symmetrisenä pään yli kulkeva läsi, valkoisen rinnan lisäksi valkoinen kaulus, kokonaan tai osittain valkoiset eturaajat ja kintereen alapuolelta valkoiset takaraajat. FCI:n rotumääritelmä ohjaa asettamaan näyttelyssä muutoin aivan samantasoisten koirien välillä juovikkaan yksilön etusijalle juovattomaan nähden. Värityksen suhteen hylkääviksi virheiksi lasketaan vaadittavien valkoisten merkkien puuttuminen, turkin harmaa tai maksanruskea väri, kirsun lihanvärisyys ja kokonaan tai osittain siniset silmät.

Karvapeite on lyhyt, sileä, kiiltävä ja hienolaatuinen. Karvapeite on helppohoitoinen sen lyhyyden takia eikä siitä lähde juuri ollenkaan karvaa. Päivittäinen harjaaminen ja pyyhkiminen säämiskällä riittää. Painon on pysyttävä alle 11,2 kilogrammassa.

Bostoninterrieri sekoitetaan usein ranskanbulldoggiin huomattavan samannäköisyyden vuoksi.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bostoninterrieri on luonteeltaan vilkas, ystävällinen, hyväluonteinen ja erittäin älykäs koira, joka rakastaa lapsia. Se ei hauku turhia, joten sopeutuu myös kerrostaloon. Näiden ominaisuuksien tähden se sopii hyvin seurakoiraksi, mutta myös itsepäisyyttä löytyy tarpeen tullen. Se on hyvin päättäväinen ja toimelias koira, joten se tarvitsee toimintaa ja virikkeitä elämäänsä. Bostoninterrieri on hyvä oppimaan ja johdonmukaisella koulutuksella se voi osallistua tokoon ja agilityyn. Eniten sitä tavataan kuitenkin koiranäyttelyissä.

Rodun ominaisuuksiin kuuluu myös ilmiömäinen kyky tottua uusiin tilanteisiin eli rotu on hyvä vaihtoehto paljon matkustavalle. Se on aina valmis leikkiin ja lenkille. Bostoninterrieri on valpas vahti, mutta se ei kuitenkaan turhia hauku. Rotu ei pidä kylmästä säästä, joten pitkiä lenkkejä pakkasella on syytä välttää.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka bostoninterrierin alkuperämaa onkin Yhdysvallat, sen juuret ovat alun perin Englannissa. Koiratappelut olivat muodissa Englannissa 1800-luvulla. Tätä varten haluttiin saada niihin sopivia koiria. Kokeiltiin monia eri risteytyksiä, joissa yhtenä osana oli bulldoggi. Sen ja nyttemmin jo hävinneen old english terrier -rodun risteytys osoittautui 1800-luvun alussa onnistuneeksi, ja siitä saivat alkunsa bostoninterrierin esi-isät. Koiratappeluiden suosio kasvoi myös Yhdysvalloissa, varsinkin Bostonissa ja sen ympäristössä. Vuonna 1865 sinne vietiin edellä kuvatun taustan omaava koira, josta bostoninterrieri sai alkunsa. Esi-isissä on myös ranskanbulldoggia ja bokseria.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bostoninterrierillä voi esiintyä hengitysvaikeuksia. Silmät ovat suuret ja ulkonevat, joten ne ovat alttiina kolhuille. Polvi- ja silmävikoja voi esiintyä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rekisteröinnit 1998–2008. Koiramme, 2009, nro 1-2, s. 15–19.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta bostoninterrieri.