Shih tzu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shih tzu
Avaintiedot
Alkuperämaa  Tiibet
Määrä Suomessa rekisteröity 4 453[1]
Alkuperäinen käyttö temppelivahti
Nykyinen käyttö seurakoira
Elinikä 10–18 vuotta[2]
Muita nimityksiä sipsu
FCI-luokitus ryhmä 9 Seura- ja kääpiökoirat
alaryhmä 5 Tiibetiläiset rodut
#208
Ulkonäkö
Paino 4,5–8,1 kg
Säkäkorkeus korkeintaan 26,7 cm
Väritys kaikki värit sallittuja

Shih tzu [ʃiːtsuː] (kiin.: 西施犬; pinyin: Xīshī quǎn) on erittäin vanha, pienikokoinen ja pitkäturkkinen tiibetiläistä alkuperää oleva seurakoirarotu.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shih tzu on pieni, vahva, ryhdikäs ja runsasturkkinen koira. Se on matalaraajainen ja korkeuttaan pidempi. Karvapeite on pitkä ja tiheä ja harjaamattomana saattaa takkuuntua tyvestä. Tyypillinen ylälinja muodostuu pään ja hännän korkeuden tasapainosta, matalasta olemuksesta ja leveistä kasvoista.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shih tzu on ystävällinen, itsenäinen, älykäs, aktiivinen ja valpas koirarotu, mutta hieman vaikea kouluttaa. Se on suosittu näyttelykoira, ja värivaihtoehtoja on useita. Yleinen myytti on, että shih tzu on melko vaikea opettaa sisäsiistiksi. Useiden kasvattajien käytännön kokemusten mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Koira on viisas ja oppivainen, mutta kouluttamiseen vaaditaan aikaa ja kärsivällisyyttä. Shih tzun omistajan tulee olla määrätietoinen, tiukka ja perehtynyt rotuun. Pilalle hemmoteltu shih tzu on omistajansa painajainen.kenen mukaan?

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shih tzu on peräisin keisarillisen ajan Kiinasta. Rodun esi-isät olivat todennäköisesti Tiibetin buddhalaisluostareista Kiinan keisarille lahjoittettuja ”pyhiä leijonakoiria”. Niitä risteytettiin Kiinassa lhasa apson ja kiinanpalatsikoiran kanssa. Muutama yksilö vietiin Kiinan vallankumouksen jälkeen länteen, jossa rotua kehitettiin edelleen. 1930-luvun alkupuolella ensimmäiset shih tzut tuotiin Eurooppaan. Shih tzun jalostuksessaselvennä on käytetty pekingeesiä.lähde?

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shih tzu merkitsee kiinaksi leijonaa.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shih tzua on hyvä pestä ja harjata säännöllisesti, sillä sen turkki on paksu ja pitkä. Mikäli koiraa pidetään ainoastaan kodin lemmikkinä, shih tzun turkin voi leikata lyhyeksi, jolloin se on erittäin helppohoitoinen. Silloin sitä on helpompaa harjata ja pestä. Mikäli koiraa on tarkoitus pitää rotumääritelmänsä mukaisessa näyttelykunnossa, sen hoitaminen vaatii säännöllisen pesun ja päivittäistä harjaamista. Turkin näyttelykuntoon laittaminen voi kestää jopa neljä tuntia. Kodinhoidon kannalta shih tzu on eräs ihanteellisimpia koirarotuja, koska sen karvanlähtö on lähes olematonta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kokko, Ulla: Koirien pikkujättiläinen. WSOY, 2004

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Shih tzu.
  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 4.9.2016)
  2. Shih Tzu. American Kennel Club. Haettu 16.8.2021.