Bolognese (koira)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bolognese

Bologneser2.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Italia
Alkuperäinen käyttö seurakoira
Nykyinen käyttö seurakoira
Elinikä 13-15 v
Muita nimityksiä "bolo"
FCI-luokitus ryhmä 9
Ulkonäkö
Paino 2,5–4 kg
Säkäkorkeus uros 27–30 cm, nartut 25–28 cm
Väritys valkoinen

Bolognese, myös bichon bolognese, on Italiasta kotoisin oleva seurakoira, joka on Suomessa melko harvinainen. Bolognese on rauhallinen ja omistajarakas sekä ujostelematon koirarotu. Bologneset ovat miellyttämisenhaluisia ja ketteriä, mikä tekee niistä oivallisia agilitykoiria. Bologneset ovat innokkaita ulkoilijoita, mutta tulevat toimeen vähemmälläkin. Bologneseja on käytetty muinoin laivakoirina pyydystämässä rottia ja hoveissa sängyn lämmittäjinä.

Turkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolognesella on puhtaanvalkoinen, pörröinen ja pehmeä turkki. Sen hoitoon on käytettävä aikaa. Turkkia on harjattava laadusta riippuen joka päivä tai pari kertaa viikossa. Pentuturkin vaihtuessa aikuiskarvaan bolognesea pitää harjata jopa päivittäin. Bolognese pestään silloin kun tarve vaatii. Turha peseminen kuivattaa ihoa. Turkki kuivataan pyyhkeellä taputtelemalla ja sen jälkeen koiran annetaan kuivua itsestään.

Täytyy muistaa, että bolognesella ei ole aluskarvaa niin kuin useimmilla koirilla ja tämän takia sille voi tulla talvella kylmä.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolognese on hyvin paljon maltankoiraa muistuttava rotu: pienikokoinen, valkoinen ja pitkäkarvainen. Bolognesen säkäkorkeus on uroksilla noin 27–30 cm ja nartuilla 25–28 cm, paino 2,5–4 kg ja 2/5 koko pään pituudesta pitkä kuono.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolognese on hyvin rauhallinen ja älykäs koira. Se sopii hyvin koulutettavaksi. Bolognese kiintyy hyvin herkästi perheeseensä. Urokset ovat hieman itsenäisempiä kuin nartut.

Kenelle bolognese sopii[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolognese sopii ihmiselle, jolla on aikaa koiralleen. Vaikka bolognese ei välttämättä tarvitse pitkiä lenkkejä, se pitää kuitenkin seurasta ja sen turkin hoitoon menee aikaa. Bolognese ei ole ulkokoira, joka viihtyy ympäri vuoden yksin kopissaan ulkona. Bolognese sopii hyvin harrastuskoiraksi. Se kuitenkin tyytyy myös tavalliseen kotielämään, kunhan sille välillä annetaan jonkinlaista aktiviteettia, lenkkejä ja uusien temppujen opettelua. Bolognese sopii myös lapsiperheeseen, kunhan lapsille tehdään selväksi kuinka koiraa kohdellaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bolognese (koira).