Bolognese (koira)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bolognese
Bologneser2.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa Italia
Määrä Suomessa rekisteröity 1 584[1]
Alkuperäinen käyttö seurakoira
Nykyinen käyttö seurakoira
Elinikä 13-15 v
Muita nimityksiä bolo
FCI-luokitus ryhmä 9
Ulkonäkö
Paino 2,5–4 kg
Säkäkorkeus uros 27–30 cm, nartut 25–28 cm
Väritys valkoinen

Bolognese, myös bichon bolognese, on Italiasta kotoisin oleva seurakoira, joka on Suomessa melko harvinainen. Bolognese on rauhallinen ja omistajarakas sekä ujostelematon koirarotu. Bologneset ovat miellyttämisenhaluisia ja ketteriä, mikä tekee niistä oivallisia agilitykoiria. Bologneset ovat innokkaita ulkoilijoita, mutta tulevat toimeen vähemmälläkin. Bologneseja on käytetty muinoin laivakoirina pyydystämässä rottia ja hoveissa sängyn lämmittäjinä.

Turkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolognesella on puhtaanvalkoinen, pörröinen ja pehmeä turkki. Sen hoitoon on käytettävä aikaa. Turkkia on harjattava laadusta riippuen joka päivä tai pari kertaa viikossa. Pentuturkin vaihtuessa aikuiskarvaan bolognesea pitää harjata jopa päivittäin. Bolognese pestään silloin kun tarve vaatii. Turha peseminen kuivattaa ihoa. Turkki kuivataan pyyhkeellä taputtelemalla ja sen jälkeen koiran annetaan kuivua itsestään.

Täytyy muistaa, että bolognesella ei ole aluskarvaa niin kuin useimmilla koirilla ja tämän takia sille voi tulla talvella kylmä.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolognese on hyvin paljon maltankoiraa muistuttava rotu: pienikokoinen, valkoinen ja pitkäkarvainen. Bolognesen säkäkorkeus on uroksilla noin 27–30 cm ja nartuilla 25–28 cm, paino 2,5–4 kg ja 2/5 koko pään pituudesta pitkä kuono.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolognese on hyvin rauhallinen ja älykäs koira. Se sopii hyvin koulutettavaksi. Bolognese kiintyy hyvin herkästi perheeseensä. Urokset ovat hieman itsenäisempiä kuin nartut.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 4.9.2016)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bolognese (koira).