Cane toccatore

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cane toccatore
Avaintiedot
Alkuperämaa  Italia
Määrä Suomessa ei yhtään
Alkuperäinen käyttö paimenkoira
Nykyinen käyttö paimen-, vahti- ja perhekoira
Muita nimityksiä Cane Paratore
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Paino 20–25 kg
Säkäkorkeus 50–55 cm
Väritys harmaa, ruskea, musta tai leopardi

Cane toccatore on italialainen koirarotu jonka työ on ajaa lammaslaumoja minne paimen haluaa ne vietävän. Tietyillä Italian alueilla se tunnetaan myös nimellä Cane Paratore.

Koira on ulkonäöltään susimainen, 50–55 cm korkea ja painaa 20–25 kg. Sen tuntomerkkeihin kuuluvat pystyt korvat, susimainen pää ja leikkaava purenta. Karvapeitteen pohjavilla on tiheää ja väritys harmaa, ruskea, musta tai leoparditäplikäs.

Luonne ja käyttäytyminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koira on äärimmäisen ketterä, nopea, voimakas ja hyvin sisukas. Se voi työskennellä aamusta illankoittoon ja on aina menossa. Se on hyvin älykäs ja valpas koira, joka kykenee vaativaan työhön. Se on reviiritietoinen ja sillä on luonnollinen vartiovietti ollen kuitenkin rakastava perhettään kohtaan ja siitä saakin loistavan perhekoiran. Se voi työskennellä kaikissa ilmastoissa ja on hyvin taloudellinen.

Rodun nimi johtuu siitä että se näykkii karjan kannuksia saadakseen sen liikkeelle. Se jalostettiin työskentelyominaisuuksia silmällä pitäen. Siinä on jonkin verran suden perimää, sillä kesyt toccatoret ovat joutuneet toisinaan tekemisiin villien susien kanssa. Italianpaimenkoira jalostettiin cane toccatoren ja abruzzinmastiffin risteytyksestä.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Cane Toccatore