Spino degli iblei

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Spino degli iblei
Anita CL 08.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Italia
Määrä Suomessa ei yhtään
Rodun syntyaika viimeistään 1800-luku
Alkuperäinen käyttö laumanvartija, lampaiden ja vuohien paimennus
Nykyinen käyttö paimenkoira
FCI-luokitus ei FCI-rotu
ENCI & ACL: ryhmä 1 Lammas- ja karjakoirat
alaryhmä 1 Lammaskoirat
Ulkonäkö
Säkäkorkeus uros 60–70 cm
narttu 55–65 cm
Väritys valkoinen, fawn-valkoinen tai musta-valkoinen

Spino degli iblei on italialainen koirarotu. FCI ei ole sitä toistaiseksi tunnustanut, mutta Alianza Canina Latina sitä vastoin on[1]. Lisäksi Ente Nazionale della Cinofilia Italiana on aloittanut rodun rekisteröintiprosessin.[2]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spino degli iblei on kookas, voimakas ja vahvaluustoinen. Kallo on leveä, otsapenger havaittavissa, kuono kalloa lyhyempi ja purenta leikkaava. Silmät ovat soikeat ja korvat riippuvat. Runko on lähes neliönmuotoinen, raajat hyvin kulmautuneet ja käpälät suuret ja pyöristyneet. Häntä on pitkä ja tuuhea, ja koira kantaa sitä sapelin muodossa liikkuessaan tai ollessaan jännittynyt. Karvapeite on vähintään 10 cm pitkää, ja se muodostaa päässä parran, viikset ja kulmakarvat. Sallitut väritykset ovat yksivärinen valkoinen ja valkoinen joko mustin tai fawn-värisin merkein. Merkkien koko vaihtelee, mutta valkoista täytyy olla ainakin päässä, rintakehässä, raajoissa ja hännänpäässä. Fawn tai musta voi esiintyä valkoisessa pohjavärissä myös täplityksenä. Urosten säkäkorkeus vaihtelee 60–70 cm ja narttujen 55–65 cm välillä, joskin 2 cm:n vaihtelu suuntaan tai toiseen sallitaan.[3]

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä laumanvartijassa yhdistyvät voima, rotevuus, elinvoima, harmonisuus, tottelevaisuus ja säyseys. Näiden ominaisuuksiensa vuoksi sitä on käytetty mm. lemmikkiterapiaan ja sairaiden lasten tukemiseen. Lisäksi se sopeutuu perhe-elämään.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on kotoisin Iblei-vuoristosta Kaakkois-Sisiliasta, erityisesti Ragusan maakunnasta. Se on tulos paikallisen sisilialaisen paimenkoiran mutaatiosta, johon ovat vaikuttaneet myös saarelle erilaisten valloitusten myötä saapuneet ulkomaalaiset koirat. Vuonna 1884 Pasquale Libertini Gravia kuvasi rotua öljykankaassa nimeltä "Sisiliassa" (In Sicilia): siinä esiintyy musta rodunedustaja laiduntavan lauman kanssa. Toinen todiste sen olemassaolosta on Francesco Lojaconon maalaus La benedizione del bestiame vuodelta 1889. Kaksi spino degli ibleitä on lisäksi kuvattu Giovanni Melin kirjassa Opere Poetiche, joka julkaistiin vuonna 1908.

Spino degli ibleitä on käytetty Sisiliassa lampaiden ja vuohien kaitsemiseen ja suojelemiseen. Se on sopeutunut paikalliseen kosteaan ja tuuliseen ilmastoon ja pölyiseen ja piikikkääseen maastoon.

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spino tarkoittaa italiaksi sananmukaisesti piikkipensasta[4], ja viitannee koiran "karheaan" ulkonäköön.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Spino degli Iblei

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Breeds that are not recognized by the FCI integrated in the Alianza Canina Latina. Real Sociedad Canina de España. Viitattu 29.2.2020.
  2. Spino degli Iblei. ENCI. Haettu 16.8.2020.
  3. Club del Pastore Siciliano: Spino degli Iblei, Bozza di Standard[vanhentunut linkki]. ENCI. Haettu 16.8.2020.
  4. spino: Italian. Wiktionary. Viitattu 17.3.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]