Maremmano-abruzzese

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maremmano-abruzzese
Avaintiedot
Alkuperämaa  Italia
Määrä Suomessa rekisteröity 807[1]
Rodun syntyaika kantarodut yli 2 000 vuotta sitten
nykyinen rotu 1951
Alkuperäinen käyttö laumanvartijakoira
Nykyinen käyttö työkoira, seurakoira
Elinikä keskimäärin 10–12 vuotta, joskus jopa lähemmäs kahtakymmentä
Muita nimityksiä Maremma and the Abruzzes Sheepdog, berger de la Maremme et des Abruzzes, Maremmen-Abruzzen-Schäferhund, pastor de la Maremma y de los Abruzos, maremma, maremmano, m-a, pma
FCI-luokitus ryhmä 1 Lammas- ja karjakoirat
alaryhmä 1 Lammaskoirat
#201
Ulkonäkö
Paino uros 35–45 kg
narttu 30–40 kg
Säkäkorkeus uros 65–73 cm
narttu 60–68 cm
Väritys valkoinen

Maremmano-abruzzese (ital. Cane da Pastore Maremmano-abruzzese) on suurikokoinen italialainen koirarotu. Alkuaan sitä on käytetty laumanvartijakoirana, joka suojeli omistajansa eläinlaumoja ja muuta omaisuutta. Vielä nykyäänkin maremmano-abruzzeseja käytetään alkuperäisessä tarkoituksessaan suojelemassa lampaita ja muita eläimiä sekä alueiden vartijana.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maremmano-abruzzese on suuri ja valkoinen, ylvään näköinen koira. Painoa sillä voi olla 35–55 kiloa, ja säkäkorkeus vaihtelee 60–73 cm:n välillä. Ruumiinrakenne on vankka ja tasapainoinen, runko säkäkorkeutta pidempi. Maremmano-abruzzese on voimakas mutta kokoonsa nähden ketterä. Rungonmyötäinen turkki on pitkä, karheahko ja runsas. Peitinkarva on lasimainen. Kevyt aaltoilu sallitaan. Pohjavilla on tiheää erityisesti talvella. Turkin väri on puhtaan valkoinen, mutta pienet norsunluun, vaalean oranssin tai sitruunan sävyiset merkit sallitaan. Kirsu on musta.

Maremmano-abruzzesen pään tulee tuoda mieleen jääkarhun pää. Leuat ovat vahvat ja purenta leikkaava. Koiran korvat ovat melko pienet, kolmiomaiset ja riippuvat. Myös silmät ovat koiran kokoon nähden pienet, ja ilme on älykäs. Häntä on matalalle kiinnittynyt ja tuuhea, lepoasennossa riippuva.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maremmano-abruzzese on ystävällinen ja tasapainoinen laumanvartija, joka suorittaa velvollisuutensa tyynesti ja arvokkaasti. Perusluonteen tulee olla rauhallinen. Koira kiintyy omistajaansa ja perheeseensä ja puolustaa heitä valppaasti. Vartioimistaipumuksensa vuoksi se suhtautuu vieraisiin usein varautuneesti, mutta tulee toimeen ihmisten ja muiden eläinten kanssa. Se ei kuitenkaan käyttäydy uhkaavasti tai hyökkää, ellei siihen anneta aihetta.

Rotu on älykäs, mutta ei erityisen miellyttämishaluinen. Se on itsenäinen ja osaa tehdä omia päätöksiä, koska laumanvartijakoirana se saatettiin jättää yksin vastuuseen laumasta. Siksi koulutuksessa tarvitaan molemminpuolista kunnioitusta ja johdonmukaisuutta. Rotu ei sovellu kerrostaloon eikä tiheästi asutulle alueelle. Parhaiten se viihtyy maaseudulla alkuperäisen tehtävänsä parissa.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi maremmano-abruzzesea

Maremmano-abruzzese on noin kaksituhatta vuotta vanha laumanvartijarotu Italiasta. Sen muinaisen esi-isän arvellaan olleen tiibetinmastiffi, kuten muidenkin valkoisten laumanvartijarotujen. Rotu polveutuu koirista, joita on käytetty jo tuhansia vuosia laumanvartijakoirina Abruzzon sekä Toscanan ja Latiumin Maremman alueilla Keski-Italiassa. Ensiksi mainitun alueen koirat tunnettiin alun perin nimellä "abruzzienpaimenkoira" (cane da pastore Abruzzese, abruzzese) ja jälkimmäisen nimellä "maremmano" (cane da pastore Maremmano).[2] Rodun alkuperäinen tehtävä oli suojella paimenten laumoja ja omaisuutta pedoilta ja varkailta. Tässä rodun vaikuttava ja massiivinen olemus on ollut hyödyksi. Lumisissa olosuhteissa vuoristossa myös paksu turkki on ollut tarpeen. Viime aikoina rotu on saavuttanut suosiota myös seurakoirana.

Kantarodut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abruzzienpaimenkoiran juuret olivat aasialaisissa molossikoirissa. Sen tiedetään olleen kookas, pitkäkarvainen ja valkoinen laumaa vartioiva ja ohjaileva koira. Sen pää oli leveä ja kuonoa kohti kapeneva. Silmät olivat vinoasentoiset ja väriltään vaaleat. Korvat olivat pystyt ja pienehköt, ja niiden kärjestä tarttui kolmasosa alaspäin. Kaula oli voimakas ja lyhyehkö. Raajat olivat vankat ja voimakkaat. Häntä oli pitkä, kohtuullisen paksu ja pitkäkarvainen. Karvapeite oli suora, sileä ja pidempi kuin maremmanolla. Säkäkorkeus vaihteli 60-65 cm välillä. Maremmano-abruzzese on perinyt enemmän ulkonäköään abruzzeselta kuin maremmanolta.[2]

Maremmanon alkuperä oli abruzzienpaimenkoiran tapaan aasialaisissa molossikoirissa, mutta tästä poiketen se oli kotoisin Toscanasta. Sen kirsu oli useimmiten ruskea. Kooltaan se oli abruzzesea pienempi. Sen karvapeite oli laineikkaampi ja nyöriytyvämpi sekä hyvin kihara. Väriltään maremmano oli yleensä vaalea isabella, puhtaanvalkoisen ollessa harvinainen.[2]

Nämä kaksi rotua eivät maantieteellisistä syistä olleet aiemmin risteytyneet keskenään. Abruzzienpaimenkoira rekisteröitiin Italiassa alun perin omaksi rodukseen vuodesta 1898 vuoteen 1950. Vuosien 1949–1950 aikana sitä rekisteröitiin kuitenkin äärimmäisen vähän: ensiksi mainittuna viisi ja jälkimmäisenä vain kolme yksilöä - kun taas maremmanoja rekisteröitiin vuonna 1950 49 yksilöä. Abruzzesen äärimmäisen pienen populaatiokoon takia rodut yhdistettiin virallisesti vuonna 1951.[2]

Terveystilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maremmano-abruzzese on alkukantainen, kestävä ja terverakenteinen koira, eikä kovin altis sairauksille. Monilla roduilla yleinen lonkkaniveldysplasia on maremmano-abruzzesella harvinaisempaa. Mitään erityisiä rodussa periytyviä sairauksia tai ongelmia ei ole dokumentoitu rodun kotimaassa. Suomessa ei ole todettu periytyviä sairauksia. Yksittäistapauksina on esiintynyt muun muassa puutteita purennassa, silmäongelmia, sydänvaivoja, kivespuutteita, vatsalaukunkiertymiä, häntämutka, ristisideongelmia sekä synnytyselinongelmia. Kaiken kaikkiaan maremmano-abruzzese on kuitenkin terve rotu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maremmano-abruzzese. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä, Suomen Kennelliitto. Haettu 11.8.2019.
  2. a b c d Gómez-Toldrà, Salvador. Suuri koirakirja 1. Tammi, Helsinki: 1991.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta maremmano-abruzzese.