Segugio cravin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Segugio cravin
Avaintiedot
Alkuperämaa  Italia
Määrä Suomessa ei yhtään, Italiassa hyvin vähän
Alkuperäinen käyttö jäniksen metsästys
Nykyinen käyttö jäniksen metsästys
Muita nimityksiä Sighthound of Cravin, Piccolo Lepraiolo Italiano
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Säkäkorkeus uros 47–50 cm

Segugio cravin on italialainen koirarotu joka on kotoisin Piemontesta. Se on pienikokoinen vastine italianajokoiralle, ja jalostettu erityisesti jäniksen metsästykseen.

Keskikokoinen tai pieni koira, jolla on vankka olemus ja tiheä karvapeite, mutta hoikka rakenne, hyvät lihakset ja vahva luusto. Urosten säkäkorkeus on 47–50 cm.

Luonne ja käyttäytyminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Segugio cravin on arka ja varautunut eikä hössötä. Työskennellessään se on dynaaminen, innokas ja väsymätön ja se voi työskennellä millaisella maaperällä tahansa. Sen etsiessä riistaa liike on kevyttä, energistä, helppoa ja vaihtelevaa ravia jossa on mukana hieman laukkaa. Se seuraa tuoksuja tunnollisesti eikä tuhlaa aikaa epävarmoihin hajujälkiin. Koira osoittaa oma-aloitteisuutta ja ratkaisukykyä. Se ilmoittaa löytämästään eloisilla hännänliikkeillä jotka osuvat lonkkiin ja korkealla, terävällä äänellä. Se voi työskennellä yksin tai pareissa.

Segugio cravin on mahdollisesti tulos italialaisten ajokoirien välisestä risteytyksestä, kuten esimerkiksi apenniinienajokoiran pienen, lyhytkarvaisen ciaplen-muunnoksen. Aiemmin Piemonten kukkuloiden metsästäjät kasvattivat rotua. Tarkka valinta johti äärimmäisen lahjakkaaseen ja älykkääseen ajokoiraan. Nykyisin vain hyvin harvoja puhtaita yksilöitä on jäljellä.

SIPS, Italian Ajokoira-Järjestö on luonut asiantuntijakomitean saavuttaakseen pienelle italialaiselle ajokoiralle (Piccolo Lepraiolo Italiano) virallisen hyväksynnän rotuna ja luodakseen rotumääritelmän. Paras esimerkki pienistä italialaisista ajokoirista on segugio cravin.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Segugio Cravin