Luettelo italialaisista koiraroduista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lagotto romangolo talvisessa metsässä.

Italialaisista koiraroduista Suomessa suosituin on lagotto romagnolo, ja muita koiraihmisten keskuudessa suhteellisen tunnettuja bolognese, italianvinttikoira, maremmano-abruzzese, cane corso, napolinmastiffi ja volpino italiano. Italiassa suosituin kotimainen rotu on puolestaan Suomessa toistaiseksi täysin tuntematon maremmanajokoira. Kaiken kaikkiaan italialaiset rodut eivät kuitenkaan ole saavuttaneet suomalaisittain eivätkä kansainvälisesti läheskään samanlaista suosiota kuin esimerkiksi saksalaiset tai brittiläiset rodut keskimäärin. Italian kennelliitto Ente Nazionale della Cinofilia Italiana on hyväksynyt myös kolme sellaista rotua joilla ei ole vielä FCI-tunnustusta.

ENCI:n hyväksymät italialaiset rodut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäviralliset italialaiset rodut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukupuuttoon kuolleet italialaiset rodut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Italialaiset roturisteytykset l. "Mezzot"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mezzo tarkoittaa roturisteytystä, joka on tehty kahden italialaisen rodun kesken. Risteytyksen toinen osapuoli on lähes poikkeuksetta cane corso.

  • Mezzoangue, sananmukaisesti "puoliverinen" (mezzo="puoli-", sangue="veri", "rotu") tai mahdollisesti "puoliksi verikoira", cane corson ja italianajokoiran risteytyksestä syntynyt monikäyttöinen metsästyskoira.[2]
  • Mezzocorso, sananmukaisesti "puoliksi corso", cane corson ja maremmano-abruzzesen risteytyksestä syntynyt paimen-laumanvartija.[2]
  • Mezzolevriero, sanamukaisesti "puoliksi vinttikoira" (levriero="pieni vinttikoira"), cane corson ja italianvinttikoiran risteytyksestä syntynyt nopea metsästyskoira.[2]

Italiassa vuonna 2017 eniten rekisteröidyt italialaiset rodut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Italiassa tällä hetkellä suosituimmat tai muodissa olevat kotimaiset rodut:[3]

  1. maremmanajokoira (4399 uutta rekisteröintiä)
  2. italianajokoira, lyhytkarvainen (3882 uutta rekisteröintiä)
  3. cane corso (3867 uutta rekisteröintiä)
  4. lagotto romagnolo (2611 uutta rekisteröintiä)
  5. maltankoira (1946 uutta rekisteröintiä)
  6. maremmano-abruzzese (1153 uutta rekisteröintiä)
  7. italianajokoira, karkeakarvainen (1105 uutta rekisteröintiä)
  8. italianseisoja (633 uutta rekisteröintiä)
  9. spinone (504 uutta rekisteröintiä)
  10. napolinmastiffi (490 uutta rekisteröintiä)
  11. bolognese (408 uutta rekisteröintiä)
  12. italianvinttikoira (324 uutta rekisteröintiä)
  13. apenniinienajokoira (320 uutta rekisteröintiä)
  14. volpino italiano (146 uutta rekisteröintiä)
  15. etnankoira (117 uutta rekisteröintiä)
  16. bergamasco (84 uutta rekisteröintiä)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tonelli, E. (2006). Cani - Le Razze, 6. painos. Demetra.
  2. a b c d Morris, D. Dogs - The Ultimate Dictionary of over 1,000 Breeds. North Pomfret, Vermont: Trafalgar Square, 2002, 552. ISBN 978-1-57076-410-3.
  3. ENCI


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]