Potsdaminvinttikoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Potsdaminvinttikoira
Avaintiedot
Alkuperämaa  Italia
Määrä kuollut sukupuuttoon
Alkuperäinen käyttö seurakoira
Muita nimityksiä Potsdam Greyhound
FCI-luokitus ei FCI-rotu
Ulkonäkö
Säkäkorkeus n. 51 cm
Väritys fawn, pronssi, sininen, hopeanharmaa tai musta

Potsdaminvinttikoira on sukupuuttoon kuollut italialainen koirarotu.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Potsdaminvinttikoira oli keskikokoinen, piirteiltään elegantti ja siro. Sen karvapeite oli lyhyt ja sileä. Väritys oli joko fawn, pronssi, sininen, hopeanharmaa tai musta. Säkäkorkeus oli n. 51 cm.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu oli ihanteellinen seura- ja perhekoira.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu oli sukua kotimaansa toiselle vinttikoirarodulle italianvinttikoiralle, ja toisin kuin kookkaammat vinttikoirat, se jalostettiin jo alun perin yksinomaan seurakoiraksi. Fredrik II Suuri kasvatti sitä palatsissaan Potsdamissa, mistä virheelliseen alkuperään viittaava nimi on lähtöisin. Hän oli potsdaminvinttikoirien innokas harrastaja ja hänen koirillaan oli mm. omat ruokalautaset. Hän piti rotua yksinoikeudella palatsissaan eikä antanut viedä sitä sen ulkopuolelle.

Kaksi Frederik Suuren potsdaminvinttikoiraa pelasti kerran hänen henkensä. Kävi ilmi, että kaakao jota hän tarjosi ensin kahdelle suosikkikoiralleen oli myrkytettyä, ja koska koirat kuolivat pian sen juotuaan hän ei itse erehtynyt juomaan sitä. Pian selvisi että itävaltalaiset olivat lahjoneet hänen kokkinsa salamurhaamaan hänet.

Frederikin kuoleman jälkeen kreivitär Marie Münster hankki itselleen kaksi jäljellä ollutta yksilöä. Hänen kasvatustyönsä ansiosta rotu levisi hetkeksi jopa Englantiin ja Irlantiin. Viimeiset tunnetut yksilöt elivät 1900-luvun alkupuolella, mutta toinen maailmansota tappoi nekin sukupuuttoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1,000 Dog Breeds. Ebury Press, 2001. ISBN0-09-187091-7. Sivut 519-520.