Whippet

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Whippet

Anakin Whippet.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Iso-Britannia
Määrä 1500
Rodun syntyaika 1800-luku
Alkuperäinen käyttö Kaniininmetsästys, kilpajuoksija
Nykyinen käyttö Seurakoira, kilpajuoksija
Muita nimityksiä Vipukka, hippet, vipetti, himpetti
FCI-luokitus Ryhmä 10
Ulkonäkö
Paino 9-15 kg
Säkäkorkeus Uros 47–51 cm, narttu 44–47 cm
Väritys Kaikki värit ovat sallittuja

Whippet on maailmalla vinttikoirista yleisin, myös köyhän miehen greyhoundiksi kutsuttu keskikokoinen koira.lähde? Rodun nimi tulee englannin kielen sanoista whip tail, ruoskahäntä. Kansankielinen nimi on vipukka. Se on vinttikoiraroduista toiseksi pienin.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Whippet on lyhytkarvainen, syvärintainen ja elegantti vinttikoira. Koiran korvat ovat laskostuneet, ns. ruusukorvat. Kaikki värit ja väriyhdistelmät ovat sallittuja. Turkki on lyhyt, sileä ja tiivis.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Whippetin saalisvietti on voimakas. Se on vilkkaampi ja osallistuvampi kuin muut vinttikoirat eikä yhtä pidättyväinen. Whippetit eivät vaadi yhtä paljon liikuntaa kuin suuremmat vinttikoirarodut, mutta whippetinkin tulee saada juosta vapaana mahdollisimman paljon.

Whippet sopii sekä näyttelyihin, agilityyn että kilparadoille. Rodulla ei ole yleisenä esiintyviä perinnöllisiä sairauksia, mutta kuten monet muutkin vinttikoirat ne ovat metsästysviettinsä ja nopeutensa vuoksi jokseenkin onnettomuusalttiita. Näyttely- ja juoksulinjat ovat melko voimakkaasti eriytyneet; tämä näkyy erityisesti ratajuoksussa ja näyttelymenestyksessä. Maastojuoksussa sen sijaan molempien linjojen edustajat voivat kilpailla tasapäisesti hyvistä sijoituksista, koska laji ei perustu pelkästään nopeuteen.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Whippet polveutuu roomalaisten Britanniaan tuomista koirista. Siinä on risteytetty englanninvinttikoiraa, italianvinttikoiraa ja mahdollisesti myös bedlingtoninterrieriä. 1800-luvulla englantilaiset kaivostyöläiset alkoivat juoksuttaa kilpaa kaniinijahtiin käyttämiään pieniä vinttikoiria, ja whippettien juoksuominaisuudet osoittautuivat niin hyviksi, että rotu hyväksyttiin nopeasti mukaan virallisiin kilpailuihin. Rotu virallistettiin vuonna 1890.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Whippet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.