Fredrik Suuri

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Fredrik II Suuri)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fredrik Suuri
Fredrik Suuri.
Fredrik Suuri.
Preussin kuningas ja Brandenburgin vaaliruhtinas
31. toukokuuta 174017. elokuuta 1786
Edeltäjä Fredrik Vilhelm I
Seuraaja Fredrik Vilhelm II
Tiedot
Syntynyt 24. tammikuuta 1712
Kuollut 17. elokuuta 1786

Fredrik Suuri eli Fredrik II (saks. Friedrich II der Große; 24. tammikuuta 1712 Berliini17. elokuuta 1786 Potsdam) oli Hohenzollern-sukuun kuulunut Preussin kuningas, joka hallitsi vuosina 1740–1786. Hänet tunnetaan taistelukentillä menestyneenä soturikuninkaana ja valistuneena itsevaltiaana, joka nosti Preussin yhdeksi Euroopan mahtivaltioista. Hänen aikanaan Preussiin liitettiin muun muassa Sleesia sekä itäinen Länsi-Preussi. Hän puolusti Preussia seitsenvuotisen sodan aikana muun muassa Venäjää, Itävaltaa, Ranskaa, Saksia ja Ruotsia vastaan varsin menestyksellisesti liittolaisenaan ainoastaan Britannia. Puolan jaossa 1772 hän sai lopulta yhdistettyä Preussin historialliset alueet valtansa alle. Sotilaallisten saavutustensa lisäksi hänet muistetaan myös Preussin oikeusjärjestelmän uudistajana, elinkeinoelämän edistäjänä ja ranskalaisen sivistyksen suosijana. Hän oli myös pisimpään Preussia hallinnut kuningas.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fredrik Suuren vanhemmat olivat Preussin kuningas Fredrik Vilhelm I (1688–1740) ja Englannin kuninkaan Yrjö I:n tytär Sophie Dorothea (1687–1757). Nuoruudessaan Fredrik harrasti tieteitä ja taiteita sekä ihaili äitinsä tavoin ranskalaista kulttuuria. Tämä johti vaikeisiin ristiriitoihin vanhoillisen upseeri-isän kanssa ja lopulta 18-vuotiaan Fredrikin epäonnistuneeseen pakoyritykseen kotoaan 1730. Fredrik Vilhelm I tuomitsi poikansa ja kaikki karkuretken apurit kuolemaan, mutta muutti Fredrikin tuomion arestiksi Küstrinissä. Ankara soturikuningas pakotti poikansa perehtymään Preussin hallintoon ja talouteen, antoi tälle rykmentin komennettavaksi ja järjesti avioliiton Braunschweig-Beverin Elisabeth Christinen kanssa. Vaikka Fredrik osoitti näissä toimissa suurta taitoa, hän ei jättänyt harrastuksiaan tieteiden ja taiteiden parissa ja perehtyi etenkin valistusfilosofiaan.

Sodat ja valloitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fredrik Suuri vuonna 1781.
Adolph von Menzel: Fredrik Suuri matkalla (noin 1850).
Fredrik Suuren rakennuttama Sanssoucin huvilinna Potsdamin liepeillä.

Fredrik II nousi valtaistuimelle vuonna 1740, ja koko hänen hallituskauttaan leimasivat yhtäältä valistushenkiset uudistukset, toisaalta sodat.

Kun Pyhän saksalais-roomalaisen keisari­kunnan hallitsija Kaarle VI samana vuonna kuoli ja kruununperimyksestä syntyi kiistaa, Fredrik käytti tilaisuutta hyväkseen ja uudisti Preussin vanhat, jokseenkin heikosti perustellut vaatimukset Itä­vallan vauraimpiin alueisiin kuuluvasta Sleesiasta. Joulukuussa 1740 Preussin armeija hyökkäsi yllättäen ja ilman sodanjulistusta Sleesiaan. Fredrikin odottamaton ja uhkarohkea teko sai myös muut valtiot tarttumaan aseisiin Itävaltaa vastaan, ja syttyi monivaiheinen Itävallan perimyssota. Preussin ja Itävallan välillä käytiin 1740–1742 ensimmäinen Sleesian sota ja 1744–1745 toinen Sleesian sota, joissa Preussin armeija löi Itävallan joukot ja valloitti alueen. Itävallan Maria Teresia joutui luovuttamaan Sleesian ja Glatzin alueet Preussille Aachenin rauhassa 1748.

Maria Teresia pyrki valtaamaan Sleesian takaisin ja solmi sotilasliiton Ranskan, Venäjän, Ruotsin ja Saksin kanssa. Liittolaisten tavoitteena oli jakaa Preussin alueet keskenään. Fredrik sai kuitenkin tietää suunnitelmista ja aloitti itse sodan hyökkäämällä vuonna 1756 Saksiin. Seitsenvuotisessa sodassa 1756–1763 Fredrik joutui Englanti liittolaisenaan puolustautumaan maata joka puolelta saartavia ylivoimaisia vihollisia vastaan. Vaikka Preussin nopea ja tehokas armeija saavutti loistavia voittoja vihollisista, joiden sodankäyntiä vaivasi eripuraisuus ja yhteistyön puute, Fredrik alkoi sodan pidetessä jäädä alakynteen. Hänet pelasti Venäjän keisarinna Elisabetin kuolema vuonna 1762, minkä jälkeen Venäjä irtautui sodasta. Pian rauhan joutui tekemään myös Ruotsi, jolloin Fredrik kykeni lyömään Itävallan ja saamaan jälleen haltuunsa Sleesian. Kun myös Ranska lipesi riveistä, Maria Teresian oli jälleen pakko suostua rauhaan Fredrikin kanssa. Hubertusburgin rauhassa 1763 Preussi sai pitää kaikki alueensa ja kohosi näin Euroopan suurvaltojen joukkoon.

Venäjä, Preussi ja Itävalta tekivät 1772 sopimuksen puolustuskyvyttömän ja Venäjän armoille joutuneen Puolan reuna-alueiden jakamisesta. Tässä Puolan ensimmäisessä jaossa Preussi sai Länsi-Preussin alueen.

Uudistuspolitiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fredrik julkaisi valtaantulovuonnaan 1740 salanimellä teoksen Anti-Machiavelli, jossa hän kritisoi Niccolò Machiavellin Ruhtinaan valtiofilosofisia ajatuksia. Fredrikin mielestä valtion etu ja valistuksen humaanit periaatteet olivat yhdistettävissä.

Fredrik oli erinomainen hallintomies, soturi ja sotalaitoksen järjestäjä. Hän edisti elinkeinoelämää, suosi ranskalaista sivistystä – puhuikin mieluummin ranskaa kuin saksaa[1] – ja pani toimeen uudistuksia valistuneen itsevaltiuden hengessä. Hän myös paransi maansa elintarviketilannetta säätämällä viisitoista perunoita koskevaa asetusta. Toimenpiteiden johdosta katovuodet ja nälänhätä Preussissa väistyivät.[2]

Jälkimaine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fredrik Suuren ratsastajapatsas Berliinin Unter den Lindenillä.

Fredrik Suuresta tuli kuolemansa jälkeen yksi aikakautensa arvostetuimmista suurmiehistä. Häntä on pidetty valistuneen itsevaltiuden malliesimerkkinä: yksinvaltaisena mutta valistuneena monarkkina, joka käyttää valtaansa kansan parhaaksi. Toisaalta hänen uhkarohkeat ja voitokkaat sotilaalliset toimensa ovat luoneet hänelle soturikuninkaan mainetta. Hän kuuluu hallitsijoihin, joille on maailmanhistoriassa vakiintunut lisänimi ”Suuri” (muita esimerkiksi Aleksanteri Suuri, Kaarle Suuri, Pietari Suuri ja Katariina Suuri).

Kotimaassaan Preussissa ja myöhemmin yhdistyneessä Saksan keisarikunnassa ”vanha Fritz” (Alte Fritz) nousi kansallissankarin asemaan ja oli keskeinen hahmo, kun saksalaista kansallisidentiteettiä nationalismin aikakaudella muokattiin. Adolf Hitler piti työhuoneensa seinällä Fredrik Suuren muotokuvaa.[3] Fredrik Suuren ratsastajapatsas on paraatipaikalla Berliinin pääkadulla Unter den Lindenillä, josta se DDR:n aikaan poistettiin 30 vuodeksi.[1] Toisaalta Fredrikiä on etenkin 1900-luvulla arvosteltu preussilais-saksalaisen militarismin henkilöitymänä.

Fredrik Suuri oli taitava huilisti ja säveltäjä. Hän sävelsi yli 100 sonaattia, konserttoja, sotilasmarsseja ja neljä oopperaa. Fredrik Suuren huiluteokset ovat merkittäviä teoksia huilukirjallisuudessa. Johan Sebastian Bach tapasi Fredrik Suuren 1747 Potsdamissa, jonka innoittamana Bach sävelsi Fredrik Suuren säveltämän teemaan perustuen teoksen Musicalisches Opfer (BWV 1079).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Immonen, Petri: Fredrik Suuri ratsastaa edelleen. Helsingin Sanomat 31.10.2012, s. D 9.
  2. Tieteen kuvalehti Historia 11/2014, s.13
  3. Venäjän nykyhistorian valtionarkiston asiakirja nro.462a, kanta 5, luettelo 30. NKVD.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Wehinger, Brunhilde – Lottes, Günther (toim.): Friedrich der Große als Leser. Berlin: Akademie Verlag, 2012. ISBN 978-3-05-004922-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Wappen Preußen.png Edeltäjä:
Fredrik Vilhelm I
Preussin kuningas
17401786
Seuraaja:
Fredrik Vilhelm II
Brandenburg Wappen.svg Edeltäjä:
Fredrik Vilhelm I
Brandenburgin vaaliruhtinas
17401786
Seuraaja:
Fredrik Vilhelm II