August II Väkevä

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta August Väkevä)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
August II Väkevä

August II Väkevä (puol. August II Mocny) (12. toukokuuta 1670 Dresden1. helmikuuta 1733) oli Saksin vaaliruhtinas vuosina 1694–1733 (nimellä Fredrik August, saks. Friedrich August) ja Puolan kuningas vuosina 1697–1706 ja 1709–1733.[1]

August oli taiteiden ja arkkitehtuurin suojelija. Hän teki Saksin pääkaupungista Dresdenistä suuren, koko Euroopasta taiteilijoita houkutelleen kulttuurikeskuksen. Hän keräsi mahtavan taidekokoelman ja rakennutti barokkipalatseja.

Saksin hallitsija Fredrik August valittiin vaalilla Puolan kuninkaaksi. Hän aloitti suuren Pohjan sodan helmikuussa 1700 hyökkäämällä Riikaan, joka oli silloin Ruotsin omistuksessa. August kärsi 1706 tappion Ruotsin kuninkaalle Kaarle XII:lle ja syrjäytettiin.[1]

Lisänimensä hän sai voimistaan; hän katkoi hevosenkenkiä paljain käsin ja häntä nimitettiin milloin Saksin herkulekseksi tai rautakädeksi. 176-senttisenä hän oli normaalia aikalaistaan miestä pidempi. Viimeisinä vuosinaan hän kärsi diabeteksestä ja lihoi.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

August II Väkevä Louis de Silvestren maalaamana

August syntyi Dresdenissä Saksin vaaliruhtinas Juhana Yrjö III:n ja Tanskan prinsessa Anna Sofian poikana. Vanhemman veljensä Juhana Yrjö IV:n kuoltua 1694 Augustista tuli Saksin vaaliruhtinas.

Saadakseen haltuunsa myös Puolan valtaistuimen hänen täytyi kääntyä katolisuuteen. Saksin ruhtinaat olivat perinteisesti olleet uskonpuhdistuksen ritareita ja ruhtinaskunta oli protestanttisuuden vahvaa tukialuetta. Kääntymisen seurauksena Saksi menetti protestanttien johtoaseman keisarikunnan valtiopäivillä Preussille. Hänen kääntymisensä vieroitti hänen alamaisiaan ja Puolan aatelin lahjomiseen käytetyt valtavat summat verottivat valtion kassaa.

Puolan kuninkaan Juhana III Sobieskin kuollessa August valittiin Puola-Liettuan kuninkaaksi Venäjän ja Itävallan tuella ja juutalaisen pankkiirin Berend Lehmannin rahoittamana. Häntä vastassa olivat entisen kuninkaan poika Jakub Ludwik Sobieski ja ranskalainen François Louis de Bourbon-Conti. Vaalissa August sai voitelusta huolimatta vähemmän ääniä kuin Conti, mutta ehti kruunattavaksi ennen ranskalaista kilpailijaansa.

Hän jatkoi 1686 aloitettua Pyhän liigan turkkilaissotaa Venäjän, Itävallan ja Venetsian kanssa. Hänen puolalaisarmeijansa löi tataarit Pidhajtsin taistelussa 1698, mikä pakotti Osmanien valtakunnan solmimaan Karlowitzin rauhan 1699. Podolia ja Kamjanets-Podilskyi liitettiin Puolaan. August pyrki myös tekemään Puolan kuninkuudesta perinnöllisen omalle suvulleen ja käytti Saksin resursseja hajanaisen maan järjestämiseen.

Pian kuitenkin hallintotyö jäi ja August liittoutui Tanskan Fredrik IV:n ja Venäjän Pietari I:n kanssa Ruotsia vastaan saadakseen nuorelta Kaarle XII:lta Ruotsin omistukset Liivinmaalla.

Kaarle osoittautui kuitenkin kykeneväksi komentajaksi ja pakotti pian tanskalaiset rauhaan, ajoi venäläiset Narvasta ja löi Augustin Riiassa kesäkuussa 1701 ja hyökkäsi Puolaan. Kaarlen armeija valloitti Varsovan toukokuussa 1702, löi Puolan–Saksin armeijan heinäkuussa Kliszówissa ja valtasi Krakovan. Kaarle löi Augustin uudelleen Pułtuskissa keväällä 1703 ja piiritti ja valtasi Toruńin.

Tässä vaiheessa August oli varmasti jo valmis rauhaan, mutta Kaarle päätti asettaa oman miehensä maan valtaistuimelle. Vuonna 1704 ruotsalaiset kruunasivat Stanisław Leszczyńskin Puolan kuninkaaksi, mikä pakotti Augustin uudelleen solmimaan liiton Venäjän kanssa Narvassa kesällä 1704.

August II Väkevän kullattu (lehtikultaa) ratsastajanpatsas Dresden-Neustadtissa

Syyskuussa 1706 Kaarle hyökkäsi Saksiin, mikä pakotti Augustin luopumaan Puolan kruunusta Stanisław Leszczyńskin hyväksi Altranstädtin sopimuksella. Tällä välin Venäjän Pietari uudisti armeijansa ja murskasi ruotsalaiset Pultavan taistelussa.

Heikentynyt Puola-Liettua oli nyt lähes Venäjän alaisuudessa. Vuonna 1709 August II palasi valtaistuimelle. Hän yritti taas perustaa vahvaa monarkiaa, vaikka maan szlachta-aateli vastustikin häntä. Pietari Suuri tuli väliin ja pakotti 1717 Augustin ja aatelin allekirjoittamaan Venäjälle edullisen sopimuksen ns. hiljaisessa Sejmissä (puol. Sejm Niemy). Loppuvaltakautensa August oli riippuvainen Venäjästä ja vähemmässä määrin Itävallasta säilyttääkseen valtaistuimensa.

August II kuoli 1733. Vaikka hän ei kyennytkään tekemään Puolan kuninkuudesta perinnöllistä, hänen vanhin tunnustettu poikansa Fredrik August valittiin kuninkaaksi, vaikka hänet jouduttiinkin asettamaan valtaistuimelle Venäjän armeijan tuella Puolan perimyssodassa.

August II:n ruumis siirrettiin Puolaan. Hänen sydämensä lepää Dresdenin Katholische Hofkirchessä. Lapsia August sai elinaikanaan eri laskujen mukaan 365 tai 382.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kaisu-Maija Nenonen & Ilkka Teerijoki: Historian suursanakirja, s. 655. WSOY, 1998. ISBN 951-0-22044-2.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta August II Väkevä.
Puolan vaakuna Edeltäjä:
Juhana III Sobieski
Stanisław Leszczyński
Puolan kuningas
1697–1704, 1709–1733
Seuraaja:
Stanisław Leszczyński
August III
  Edeltäjä:
Juhana Yrjö IV
Saksin vaaliruhtinas
1694-1733
Seuraaja:
Fredrik August II