Molière

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Molière
Moliére
Moliére
Salanimet Molière
Syntynyt 15. tammikuuta 1622
Pariisi, Ranska
Kuollut 17. helmikuuta 1673 (51 vuotta)
Pariisi, Ranska
Ammatit näytelmäkirjailija
Kansallisuus Ranskan lippu Ranska
Aikakausi 1645-1673
Tyylilajit komedia
Tuotannon kieli ranska
Allekirjoitus Allekirjoitus
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Molière, oikealta nimeltään Jean-Baptiste Poquelin, (15. tammikuuta 1622 Pariisi17. helmikuuta 1673 Pariisi) oli ranskalainen näytelmäkirjailija, ohjaaja ja näyttelijä. Hänet tunnetaan etenkin komedioiden kirjoittajana. Hänen aikalaisensa ja maanmiehensä Pierre Corneille ja Jean Racine kirjoittivat vakavahenkisempiä näytelmiä.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poquelin valmistui notaariksi vuonna 1642. Pian hän kuitenkin ryhtyi näyttelijäksi ja otti peitenimekseen "Molière". Molière kiersi Etelä-Ranskan maaseutua näyttelijänä 13 vuotta, kunnes hän palasi Pariisiin 1658. Siellä hän saavutti farsseillaan hovin suosion. Varsinkin nuori kuningas Ludvig XIV piti Molièresta, mutta hovissa oli myös ihmisiä, joita kirjailijan taitava iva satutti.[1]

Molièren ensimmäinen tunnettu komedia, Sievistelevät hupsut, valmistui 1659. Molière esitti itse useimpien näytelmiensä pääosat. Näyttelijän, ohjaajan ja teatterinjohtajan työn ohella hän kirjoitti ahkerasti näytelmiä kuolemaansa asti. Molière kuoli lähestulkoon työnsä ääreen: hän pyörtyi lavalle kesken Luulosairaan esityksen ja kuoli pari tuntia sen jälkeen kotonaan ilman viimeistä voitelua, sillä kaksi pappia kieltäytyi suorittamasta hänelle riittejä eikä kolmas ehtinyt paikalle ajoissa.[2]

Näytelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Œuvres de Moliere -kokoelman kansilehti vuodelta 1734

Molière kuvasi näytelmissään usein ihmisten heikkouksia kuten sovinismia (Naisten koulu), pihiyttä (Saituri), nousukasmaisuutta (Porvari aatelismiehenä) ja tekopyhyyttä (Tartuffe). Molière kirjoitti myös melko vakavia näytelmiä, ja hänen komedioissaankin on traagisia aineksia.

Molière vaikutti merkittävästi teatteritaiteeseen. Hänen näytelmiään esitetään yhä paljon.

Kuuluisimpia näytelmiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Molière: Komedioja 1: Naisten koulu, Tartuffe, Ihmisvihaaja, Amphitryon, Oppineet naiset. Suomentanut O. Manninen. Porvoo: WSOY, 1959.
  • Molière: Komedioja 2: Porvari aatelismiehenä, Sievistelevät hupsut, Don Juan, Lääkäri vastoin tahtoaan, Saituri, Luulosairas. Suomentaneet Sulevi ja Otto Manninen, Tyyni Tuulio, Maija Lehtonen ja Lauri Hirvensalo. Porvoo: WSOY, 1959.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Karl Mantzius: Molièretiden.. Päivälehti, 16.06.1904, nro 114, s. 3-4. Kansalliskirjasto Viitattu 06.07.2014.
  2. Teaatteri. Turun Lehti, 02.10.1884, nro 115, s. 2. Kansalliskirjasto Viitattu 06.07.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Molière.