Yrjö II (Iso-Britannia)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yrjö II
Yrjö II, Thomas Hudsonin maalaus vuodelta 1727
Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas
11/22. kesäkuuta,172725. lokakuuta, 1760
Edeltäjä Yrjö I
Seuraaja Yrjö III
Tiedot
Syntynyt 10. marraskuuta 1683
Hannover, Saksa
Kuollut 25. lokakuuta 1760 (76 vuotta)
Lontoo, Englanti
Puoliso Caroline Brandenburg-Ansbach
Uskonto protestantti
Allekirjoitus Firma del Rey George II.svg

Yrjö II (10. marraskuuta 168325. lokakuuta 1760) oli Hannoverin vaaliruhtinas ja Ison-Britannian ja Irlannin kuningas vuosina 17271760. Hän oli edellisen kuninkaan Yrjö I:n poika.

Yrjö II:n aikana Iso-Britannia riitaantui Espanjan kanssa asientosta, Britannian orjakauppaoikeudesta Espanjan siirtokunnissa. Alahuoneen tukema Yrjö vaati sotaa ja Espanjaa ärsyttänyttä brittikauppalaivaston salakuljetusta vastustanutta pääministeri Robert Walpolea julistamaan sodan Espanjalle 1742. Siirtomaasota tunnetaan nimellä sota Jenkinsin korvasta. Sota sekaantui mukaan Itävallan perimyssotiin 1741, jolloin konflikti käytiin lähinnä Euroopassa. Hän johti 1743 Hannoverin joukkoja voitokkaasti Dettingenin taistelussa ranskalaisia vastaan, mikä oli viimeinen kerta kun Ison-Britannian monarkki johti armeijaa taistelussa.

Yrjö II on kuuluisa riidoistaan isänsä Yrjö I:n ja myöhemmin poikansa kanssa. Hän ei juurikaan puuttunut maan asioihin, joita hoiti epävirallinen pääministeri Sir Robert Walpole. Myös hänen puolisollaan Carolinella oli merkittävä vaikutusvalta maan asioihin.

Yrjö II piti oopperasta, erityisesti Georg Friedrich Händelistä, joka sävelsi neljä hymniä hänen kruunajaisiinsa. Näistä hymniä Zadok the Priest on laulettu kaikissa kruunajaisissa siitä lähtien.

Jälkeläiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrjöllä oli vaimonsa Ansbachin Karolinan kanssa 8 lasta. Vanhin poika oli Walesin prinssi Fredrik, joka kuoli isänsä valtakauden aikana vuonna 1751. Hänen vanhimmasta pojastaan Yrjöstä tehtiin Walesin prinssi ja hän peri isoisältään kruunun vuonna 1760. Yrjö II on vanhimman poikansa kautta muuan muassa Elisabet II:n ja Hannoverin nykyisen päämiehen Ernst Augustuksen esi-isä. Hänen tyttärensä avioituivat muuan muassa Tanskan hoviin sekä merkittäviin hollantilaisiin ja saksalaisiin aatelissukuihin.


Union flag 1606 (Kings Colors).svg Edeltäjä:
Yrjö I
Ison-Britannian kuningas
17271760
Seuraaja:
Yrjö III
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.