Yhdistyneen kuningaskunnan alahuone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alahuone
House of Commons
Logo
Logo
Alahuoneen istuntosali
Alahuoneen istuntosali
Tyyppi Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin alahuone
Puhemies Sir Lindsay Hoyle
Edustajia 650[1]
Ryhmät

Puhemies

Valintatapa enemmistövaali
Viimeisimmät vaalit 12. joulukuuta 2019
Kokoontumis­paikka Westminsterin palatsi, City of Westminster, Lontoo, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Kotisivut

Yhdistyneen kuningaskunnan alahuone, englanniksi House of Commons, on Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin alahuone eli kaksikamarisen parlamentin toinen kamari. Parlamenttiin kuuluvat myös ylähuone (engl. House of Lords) ja Britannian monarkki.

Alahuone on demokraattisesti enemmistövaaleilla vaalipiireistään valittu 650 kansanedustajan (Members of Parliament, MP) ryhmä. Kansanedustajat pitävät edustajanpaikkansa kunnes parlamentti hajotetaan (lain mukaan seuraavat vaalit on pidettävä viiden vuoden kuluessa). Käytännössä kaikki tärkeimmät hallintoa koskevat päätökset tehdään alahuoneessa, josta yleensä myös ministerit ja pääministeri tulevat. Kaikki pääministerit ovat vuodesta 1902 lähtien olleet alahuoneen jäseniä pääministeriksi tullessaan ylähuoneen Alec Douglas-Homea lukuun ottamatta.

Alahuone ilmaantui 1300-luvulla ja on siitä lähtien ollut keskeytyksettä toiminnassa. Alun perin ylähuoneella oli paljon enemmän valtaa kuin alahuoneella, mutta nykyään alahuoneen lainsäädäntövalta on suurempi kuin ylähuoneen. Vuoden 1911 parlamenttiasetuksen (Parliament Act 1911) perusteella ylähuoneen valta hylätä suurin osa lakiesityksistä muuttui vallaksi viivästyttää lakien voimaanastumista.

Alahuoneen muodollinen, täydellinen nimi englanniksi on the Honourable the Commons of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland in Parliament assembled.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Current State of the Parties parliament.uk. Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti. Viitattu 8.9.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.