Englannin ja Walesin vihreä puolue

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Englannin ja Walesin vihreä puolue (engl. Green Party of England and Wales, kymriksi Plaid Werdd Cymru a Lloegr) on Yhdistyneessä kuningaskunnassa vaikuttava ympäristöpuolue. Se on maan vihreistä puoluejärjestöistä merkittävin ja se on muodostunut Tony Whittakerin 1973 perustaman People Party:n pohjalle monien vaiheiden kautta. Walesin puolue on osittain itsenäinen alajärjestö.

Englannin ja Walesin vihreä puolue kannattaa julkisia palveluita ja on euroskeptinen ja sosialistinen ja lukeutuu poliittiseen vasemmistoon. Eurooppa-politiikassa puolue kuuluu Euroopan vihreään puolueeseen.

Vuonna 1999 puolue osallistui ensimmäistä kertaa Euroopan parlamentin vaaliin ja sai yli miljoona ääntä sekä kaksi jäsentä Euroopan parlamenttiin: lontoolaisen Jean Lambertin sekä oxfordilaisen Caroline Lucasin. He onnistuivat säilyttämään MEP-paikkansa myös vaaleissa 2004 sekä 2009 kohenevin kannatusluvuin.

Yhdistyneen kuningaskunnan vaalijärjestelmän vuoksi pienillä ja keskisuurilla puolueilla on vaikeuksia saada edustajiaan valtion parlamenttiin, mutta ensimmäinen puolueen parlamentaarikko oli ylähuoneen lordi Timothy Wentworth Beaumont, Baron Beaumont of Whitley, joka siirtyi vihreisiin Liberaalipuolueesta 1999 ja kuoli 2008. Alahuoneessa ensimmäinen vihreän puolueen edustaja on puheenjohtaja, europarlamentaarikko, tohtori Caroline Lucas, joka voitti parlamenttivaaleissa 2010 yhdessä Brightonin vaalipiireistä Labourin David Lepperin parin tuhannen äänen marginaalilla. Hän tuli valituksi vaalipiiristä myös vuosien 2015 ja 2017 parlamenttivaaleissa ja kasvatti molemmissa vaaleissa ääniosuuttaan aikaisempaan verrattuna.[1] [2]

Puolueella on 129 edustajaa kunnallisissa valtuustoissa Englannin ja Walesin alueilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.