Robert Walpole

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert Walpole
Robert Walpolen muotokuva Houghton Hallissa, Norfolkissa.
Robert Walpolen muotokuva Houghton Hallissa, Norfolkissa.
Ison-Britannian pääministeri
Monarkki Yrjö I
Yrjö II
Seuraaja Spencer Compton
Henkilötiedot
Syntynyt26. elokuuta 1676
Houghton, Norfolk, Englanti
Kuollut18. maaliskuuta 1745 (68 vuotta)
Lontoo, Iso-Britannia
ArvonimiThe Right Honourable
Tiedot
Puolue Whigit
Uskonto Englannin kirkko
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Robert Walpole, Orfordin ensimmäinen jaarli (26. elokuuta 167618. maaliskuuta 1745) oli brittiläinen valtiomies, josta ensimmäisenä käytettiin pääministerin nimikettä. Hänen virallinen arvonimensä oli "First Lord of the Treasury", jonka hän sai 1721.

Walpole loi kabinettijärjestelmän, joka siirsi valtaa ylähuoneelta alahuoneelle. Walpole toimi pääministerinä vuosina 1721–1742. Toisten historioitsijoiden mukaan hänen valtakautensa alkoi todella vasta 1730, jolloin hän pääsi eroon kilpakumppanistaan lordi Townshendista.

Walpole joutui eroamaan suosionsa laskun vuoksi. Syy Walpolen suosion laskemiseen olivat yritykset tehdä loppu salakuljetuksesta ja vastustus Espanjaa vastaan käytyä sotaa Jenkinsin korvasta. Vuonna 1742 alahuone äänesti Chippenhamin vaalituloksen laillisuudesta, Walpole hävisi, mikä käsitettiin epäluottamuksen osoitukseksi ja hän erosi, jonka jälkeen kuningas kuitenkin myönsi hänelle Orfordin jaarlin arvon.

Yrjö II tarjosi Walpolelle lahjaksi asuntoa osoitteessa Downing Street 10, jonka hän suostui ottamaan vain virka-asunnokseen ja siitä tuli myöhempien pääministerien virka-asunto, vaikkakaan hänen välittömät seuraajansa eivät asuneet siellä. Walpolen seuraajiksi päätyneillä ylimyksillä tavallisesti oli jo Lontoossa suuremmat ja mukavammat asunnot.[1]

Walpolen valta-asema perustui siihen, että hän oli sekä kuninkaan että kansan suosiossa. Huhut lahjonnasta ja mahdollisesta korruptiosta eivät johtaneet tutkintaan.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. White, Michael: Who lives at No 9 Downing Street? The Guardian. Julkaistu 22.8.2016. Viitattu 13.4.2018.
  2. The official site of the Prime Minister’s Office Viitattu 18.9.2009 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.