Robert Walpole

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Robert Walpole
Robertwalpole.jpg
Robert Walpolen muotokuva Houghton Hallissa, Norfolkissa.
Ison-Britannian pääministeri
4. huhtikuuta 172111. helmikuuta 1742
Monarkki Yrjö I
Yrjö II
Seuraaja Spencer Compton
Tiedot
Syntynyt 26. elokuuta 1676
Houghton, Norfolk, Englanti
Kuollut 18. maaliskuuta 1745 (68 vuotta)
Lontoo, Iso-Britannia
Puolue Whig
Uskonto Englannin kirkko
Allekirjoitus Robert Walpole Signature.svg

Robert Walpole, 1st Earl of Orford (26. elokuuta 167618. maaliskuuta 1745) oli brittiläinen valtiomies, josta ensimmäisenä käytettiin pääministerin nimikettä. Hänen virallinen arvonimensä oli "First Lord of the Treasury", jonka hän sai 1721.

Walpole loi kabinettijärjestelmän, joka siirsi valtaa ylähuoneelta alahuoneelle. Walpole toimi pääministerinä vuosina 17211742. Toisten historioitsijoiden mukaan hänen valtakautensa alkoi todella vasta 1730, jolloin hän pääsi eroon kilpakumppanistaan lordi Townshendista.

Walpole joutui eroamaan suosionsa laskun vuoksi. Syy Walpolen suosion laskemiseen olivat yritykset tehdä loppu salakuljetuksesta ja vastustus Espanjaa vastaan käytyä sotaa Jenkinsin korvasta. Vuonna 1742 alahuone äänesti Chippenhamin vaalituloksen laillisuudesta, Walpole hävisi, mikä käsitettiin epäluottamuksen osoitukseksi ja hän erosi, jonka jälkeen kuningas kuitenkin myönsi hänelle Orfordin jaarlin arvon.

Yrjö II tarjosi Walpolelle lahjaksi asuntoa osoitteessa Downing Street 10, jonka hän suostui ottamaan vain virka-asunnokseen ja siitä tuli myöhempien pääministerien virka-asunto, vaikkakaan hänen välittömät seuraajansa eivät asuneet siellä.lähde?

Walpolen valta-asema perustui siihen, että hän oli sekä kuninkaan että kansan suosiossa. Huhut lahjonnasta ja mahdollisesta korruptiosta eivät johtaneet tutkintaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The official site of the Prime Minister’s Office Viitattu 18.9.2009 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.