Andrew Bonar Law

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Andrew Bonar Law
Andrew Bonar Law 02.jpg
Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri
Monarkki Yrjö V
Edeltäjä David Lloyd George
Seuraaja Stanley Baldwin
Henkilötiedot
Syntynyt 16. syyskuuta 1858
New Brunswick, Kanada
Kuollut 30. lokakuuta 1923 (65 vuotta)
Lontoo, Englanti
Ammatti Pankkivirkailija
Puoliso Annie Bonar Law
Tiedot
Puolue Konservatiivi
Uskonto Presbyteeri
Allekirjoitus
Allekirjoitus

Andrew Bonar Law (16. syyskuuta 185830. lokakuuta 1923) oli brittiläinen konservatiivipoliitikko ja Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri lokakuusta 1922 toukokuuhun 1923.

Andrew Bonar Law syntyi Rextonin kylässä Kanadan New Brunswickissa skottilaisen pappismiehen poikana. Hän työskenteli isänsä tiluksilla ja kaksitoistavuotiaana muutti synnytyksessä kuolleen äitinsä rikkaiden pankkiiriserkkujen luo Glasgow'hun. Hän työskenteli suvun pankissa ja kävi iltakursseja yliopistossa, jossa kiinnostui politiikasta.

Perinnön antaessa taloudellisen riippumattomuuden Bonar Law lähti politiikkaan. Vuonna 1900 hänet valittiin konservatiivien edustajana parlamenttiin. Hän liittyi Joseph Chamberlainin johtamaan protektionistisiipeen ja hänestä tuli 1902 kauppalautakunnan ministerin avustaja. Kun Chamberlain vetäytyi politiikasta 1906, Lawista tuli protektionistien johtaja Chamberlainin pojan Austenin kanssa.

Hän menetti paikkansa 1906 vaaleissa liberaalien voittaessa, mutta palasi parlamenttiin täytevaalissa seuraavana vuonna. Vaikka Law murtuikin vaimonsa kuolemasta, hän jatkoi uraansa ja valittiin kompromissiehdokkaana konservatiivien johtajaksi 1911 Arthur Balfourin erottua protestina ylähuoneen veto-oikeuden lakkauttaneen parlamenttiuudistuksen (Parliament Act 1911) jälkeen.

Suursodan syttyessä Bonar Law tarjosi yhteistyötä hallituksen kanssa. Law sai ministerinpaikan hallituksesta siirtomaiden ministerinä 1915. Yhteistyö liberaalien kanssa sai Lawin kunnioittamaan Lloyd Georgea, ja hän kieltäytyi jopa pääministerin paikasta tämän hyväksi Herbert Asquithin erottua. Lloyd Georgen sotahallituksessa Law toimi alahuoneen johdossa ja valtiovarainministerinä. Yhteisymmärryksen ansiosta hallituskoalitio sai murskavoiton vielä sodan jälkeenkin.

Law oli menettänyt kaksi poikaansa sodassa ja hänen terveytensä heikkeni. Hän erosi ministerin asemastaan säilyttäen viran alahuoneen johdossa ja sinetinhaltijana. Vuonna 1921 hän erosi puolueen johdosta Austen Chamberlainin hyväksi. Hänen lähtönsä heikensi kovan linjan kannattajia Irlannin kapinallisia kohtaan ja neuvottelut Irlannin tasavaltalaisarmeijan kanssa saivat aikaan sodan päättymisen kesällä.

Näihin aikoihin useat johtavat konservatiivit harkitsivat jopa Lloyd Georgen suunnittelemaan uuteen puolueeseen liittymistä. Law kuitenkin piti 1922 Carlton Clubilla mielialaa nostattavan puheen, joka muutti heidän mielensä ja vakuuttii konservatiivit oman puolueen tarpeellisuudesta. Kun Lloyd Georgen hallitus sitten lokakuussa 1922 epäonnistui täydellisesti Turkin-politiikan osalta Chanakin kriisissä, Stanley Baldwin sai konservatiivit lähtemään hallituksesta, joka kaatui. Kuningas kutsui Lawin muodostamaan uuden hallituksen. Hän erosi kuitenkin jo toukokuussa 1923 kun hänellä diagnosoitiin kurkkusyöpä. Law kuoli Lontoossa samana vuonna.

Bonar Lawista käytetään usein nimitystä ”the unknown Prime Minister” (suom. tuntematon pääministeri) Robert Blaken saman nimisen elämäkerran mukaan. Law oli 1900-luvun lyhytaikaisin pääministeri.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]