Henry Palmerston

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henry Temple
Henry Temple, 3rd Viscount Palmerston - Project Gutenberg eText 13103.jpg
Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri
Monarkki Viktoria
Edeltäjä Edward Smith-Stanley
Seuraaja John Russell
Monarkki Viktoria
Edeltäjä George Hamilton-Gordon
Seuraaja Edward Smith-Stanley
Henkilötiedot
Syntynyt20. lokakuuta 1784
Westminster
Kuollut18. lokakuuta 1865 (80 vuotta)
Brocket Hall, Hertfordshire
ArvonimiThe Right Honourable
Puoliso Emily Lamb
Tiedot
Puolue Whigit
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Henry John Temple, myöhemmin varakreivi Palmerston, (20. lokakuuta 178418. lokakuuta 1865) oli englantilainen valtiomies. Palmerston syntyi varakreivilliseen (engl. viscount) Palmerston-sukuun ja hänestä tuli varakreivi Palmerston vuonna 1802 isänsä kuoltua.

Palmerston kuului 58 vuoden ajan parlamentin alahuoneeseen. Ministerin tehtäviä Palmerston hoiti 38 vuoden ajan. Palmerston toimi ulkoministerin tehtävissä vuosina 1830–1841. Hän tuki paljon pienten maiden pyrkimyksiä itsenäistyä ja vaikutti ratkaisevasti Belgian itsenäistymiseen 1831. Palmerston alkoi kuitenkin vuodesta 1846 eteenpäin harjoittaa imperialistista politiikkaa. Hän joutui eroamaan ulkoministerin paikalta 1851, kun ei tuominnut Napoleon III:n vallankaappausta.

Palmerstonista tuli pääministeri vuonna 1855, vasta 71-vuotiaana, kun hänen edeltäjänsä Lordi Aberdeen oli joutunut eroamaan Krimin sotaan liittyvien virheidensä takia. Kuningatar Viktoria oli ensin pyytänyt pääministerin tehtävään Derbyn jaarlia, Lansdownen markiisia ja John Russellia, joista viimeisen neuvosta hän kääntyi Palmerstonin puoleen, joka suostui.[1] Palmerston hoiti sodan loppuun tuloksekkaasti ja jatkoi pääministerinä vielä kahdeksan vuoden ajan korkeasta iästään huolimatta. Ensimmäisellä kaudellaan 1858 hän teki paljon ulkopolitiikkaa, ja hoiti siististi Intian siirtymisen kauppakomppanialta Britannian valtion alaisuuteen. Hän oli poissa pääministerin virasta puolitoista vuotta ja palasi toiselle kaudelle vuonna 1859. Hän kuoli kesken virkakautensa vuonna 1865.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Walpole, Spencer: The Life of Lord John Russell, Volume 2, s. 241. Longmans, Green & Co., 1889. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  2. The official site of the Prime Minister’s Office (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 19.9.2009 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.