Henry Campbell-Bannerman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henry Campbell-Bannerman
Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri
Monarkki Edvard VII
Edeltäjä Arthur Balfour
Seuraaja Herbert Henry Asquith
Henkilötiedot
Syntynyt7. syyskuuta 1836
Glasgow, Skotlanti
Kuollut22. huhtikuuta 1908 (71 vuotta)
Lontoo, Englanti
Ammatti Merkantti
Puoliso Charlotte Campbell-Bannerman
Tiedot
Puolue Liberaalipuolue
Uskonto Skotlannin kirkko
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Henry Campbell-Bannerman (7. syyskuuta 183622. huhtikuuta 1908) oli brittiläinen poliitikko, joka toimi Yhdistyneen kuningaskunnan pääministerinä vuosina 19051908. Hän oli ensimmäinen, jota kutsuttiin virallisesti arvonimellä "Prime Minister".[1]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henry Campbell syntyi Kelvinside Housessa Glasgow'ssa. Hänen isänsä Sir James Campbell oli Glasgow'n kaupunginjohtaja (Lord Provost of Glasgow) vuosina 18401843. Campbell kävi Glasgow'n yliopistoa (1851) ja Cambridgen yliopiston Trinity Collegea (1854–1858). Valmistuttuaan hän hoiti perheen varastoa ja tavarakauppaa Glasgow'ssa. Hän otti sukunimeensä lisän Bannerman vuonna 1871, mikä oli ehtona, että hän sai periä setänsä omistaman Hunton Courtin Kentissä.

Vuonna 1868 hänet valittiin alahuoneeseen liberaalien edustajana Stirling Burghsista. Hän toimi sotatoimistossa talousvastaavana ja amiraliteetin ministerin avustajana ja talousvastaavana, ja hänet valittiin William Ewart Gladstonen toiseen hallitukseen Irlannin ministeriksi 1884.

Gladstonen kolmannessa ja neljännessä hallituksessa ja jaarli Roseberyn hallituksessa hän oli sotaministerinä, jona hänen merkittävin saavutuksensa oli saada uudistusten esteenä ollut kuningattaren serkku, Cambridgen herttua eroamaan armeijan komentajan tehtävistä. Sotaministerinä hänet lyötiin ritariksi 1895 (GCB). Hän puhui vankien kohtelusta buurisodassa ja vastusti keskitysleirejä, mikä rikkoi välit puolueen imperialisteihin.

Sir Henry nousi helmikuussa 1899 Sir William Vernon Harcourtn jälkeen alahuoneen liberaalien johtoon ja piti jakaantuneen puolueen koossa. Kun liberaalit palasivat valtaan 1906, Edvard VII kutsui hänet maan pääministeriksi.

Campbell-Bannermanin hallitusta pidettiin tehokkaana, vaikka ylähuone estikin esitykset uudesta koululaista. Ulkoministeri Sir Edward Greyn johdolla solmittiin entente Venäjän kanssa 1907. Samana vuonna Campbell-Bannermanista tuli pitkäaikaisin parlamenttiedustaja (Father of the House), ainoana pääministerinä tähän mennessä. Eteläafrikkalaisille Transvaalin (1906) ja Oranjejoen siirtokunnille (1907) annettiin itsehallinto. Hänen hallitukseensa kuuluivat myös nousevat tähdet Asquith, Lloyd George ja Winston Churchill.

Campbell-Bannermanin terveys huononi pian, ja hän erosi pääministerin tehtävistä 3. huhtikuuta 1908, jolloin hänen tilalleen tuli valtiovarainministeri Herbert Henry Asquith. Campbell-Bannerman asui edelleen osoitteessa 10 Downing Street, ja pian eronsa jälkeen hänestä tuli ainoa pääministeri, joka on kuollut siellä, 22. huhtikuuta 1908.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Henry Campbell-Bannerman 1905-8 Liberal, 10 Downing Street -sivusto (Internet Archive), viitattu 30.7.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]