George Canning

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
George Canning
Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri
Monarkki Yrjö IV
Edeltäjä Robert Jenkinson
Seuraaja Frederick John Robinson
Henkilötiedot
Syntynyt11. huhtikuuta 1770
Lontoo
Kuollut8. elokuuta 1827 (57 vuotta)
Lontoo
Tiedot
Puolue Tory
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

George Canning (11. huhtikuuta 17708. elokuuta 1827) oli brittiläinen poliitikko ja valtiomies, joka toimi maansa ulkoministerinä ja lyhyesti myös pääministerinä.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Canningin vanhemmat olivat köyhiä, mutta rikas lontoolaissetä Stratford Canning koulutti lahjakasta veljenpoikaansa Etonia ja Oxfordin yliopistoa myöten. Setä oli Whig ja johdatti myös veljenpojan nuorena politiikkaan. Ranskan vallankumous vuonna 1790 kauhistutti nuorta Canningia, ja niin tämä siirtyi poliittisesti vielä oikealle liberaaleista whigeistä.

Poliittinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1793 Canningista tuli konservatiivipuolueen kansanedustaja. Kielellisesti lahjakkaana hän menestyi parlamentissä hyvin. Hän joutui myös näyttäviin väittelyihin, joiden ansiosta sai sekä ihailijoita että vihamiehiä.

Canning nousi ulkoministeriksi ja parlamentin puhemieheksi. Hän ei onnistunut ulkoministerinä estämään Ranskan sekaantumista asioihin Espanjassa, mutta pakotti Britannian hallituksen tunnustamaan vuosien 1824-25 vaihteessa Etelä-Amerikan tasavaltojen itsenäisyyden, mikä herätti suurta huomiota. Järkyttynyt kuningas Yrjö IV kieltäytyi lukemasta valtaistuinpuhettaan, jossa Canningin teko tehtiin julkiseksi. Canning itse piti espanjalaisen Amerikan vapauttamista Yhdistyneen kuningaskunnan edun mukaisena, koska brittiläisillä kauppahuoneilla oli siellä tuottoisia markkina-alueita. Vuonna 1827 hänet valittiin pääministeriksi, mutta hänen terveytensä oli jo heikentynyt ja Canning kuoli oltuaan pääministerinä vain 119 päivää.[1][2]

Perhesuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

George Canningin poika oli Intian kenraalikuvernöörinä toiminut Charles Canning.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The official site of the Prime Minister’s Office (Arkistoitu – Internet Archive). Viitattu 19.9.2009. (englanniksi)
  2. Svanström, Ragnar: Kansojen historia. Osa 18. Teollisuuden läpimurto, s. 333-336. WSOY, 1983. ISBN 951-0-09746-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]