David Lloyd George

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
David Lloyd George
David Lloyd George.jpg
Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri
Monarkki Yrjö V
Edeltäjä Herbert Henry Asquith
Seuraaja Andrew Bonar Law
Henkilötiedot
Syntynyt 17. tammikuuta 1863
Manchester, Englanti
Kuollut 26. maaliskuuta 1945 (82 vuotta)
Llanystumdwy, Caernarfonshire,Wales
Ammatti lakimies
Arvonimi jaarli
Puoliso Margaret Lloyd George
Frances Stevenson
Tiedot
Puolue Liberaalit
Uskonto kristitty
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

David Lloyd George (17. tammikuuta 1863, Manchester26. maaliskuuta 1945) oli walesilainen valtiomies, joka toimi Yhdistyneen kuningaskunnan pääministerinä vuosina 19161922. Lloyd George oli viimeinen Yhdistyneen kuningaskunnan Liberaalipuoluetta edustanut pääministeri. Englannin Manchesterissa syntyneen Lloyd Georgen vanhemmat olivat walesilaisia ja Lloyd George on toistaiseksi ainoa pääministeri, jonka äidinkieli ei ollut englanti. Hän oli kymrinkielinen.[1][2] Kymri oli Lloyd Georgen ja tämän vaimon Margaretin kotikieli heidän asuessa Lontoossakin,[3] ja pääministerin virka-asunnon palvelijatkin palkattiin sillä perusteella, että nämä osasivat kymriä.[4]

Ennen siirtymistään politiikkaan Lloyd George toimi lakimiehenä. Poliittisen toimintansa Lloyd George aloitti 1880-luvulla kampanjoimalla Liberaalipuolueen puolesta vuoden 1885 parlamenttivaaleissa. Ensimmäisen kerran Lloyd George valittiin parlamenttiin 1890 walesilaisen Caernarfonin alueen vaalipiirin edustajana. Yhdistyneen kuningaskunnan hallitukseen Lloyd George nousi ensimmäisen kerran vuonna 1905. Pääministeriksi Lloyd George nousi ensimmäisen kerran vuonna 1916 Liberaalipuolueen ja Konservatiivipuolueen koalitiohallituksessa. Ensimmäisissä ensimmäisen maailmansodan jälkeisissä vaaleissa vuonna 1918 hallituskoalitio sai valtaosan edustajanpaikoista ja Lloyd George jatkoi pääministerinä. Lloyd Georgen pääministerikausi päättyi Konservatiivien päätettyä, että he lopettavat koalitioyhteistyön vuoden 1922 vaaleissa.

Ensimmäisen maailmansodan rauhanneuvotteluissa Lloyd George oli Wilsonin ja Clemenceaun mielipiteiden välimaastossa. Hän halusi rangaista Saksaa, mutta ei liian ankarasti. Hän halusi Saksan menettävän laivastonsa ja siirtokuntansa, koska brittien mukaan nämä uhkasivat Britannian Imperiumia. Kuten Woodrow Wilson, hän ei halunnut Saksan ajattelevan kostoa rauhanehtojen takia, jolloin Saksa olisi saattanut aloittaa uuden sodan. Hän halusi myös, että Saksa ja Britannia aloittaisivat kaupankäynnin. Ennen sotaa Saksa oli Britannian toiseksi suurin kauppakumppani. Britit eivät ehkä pitäneet ajatuksesta, mutta totuus oli, että kaupankäynti Saksan kanssa toi heille työpaikkoja.

Hiukan ennen kuolemaansa vuonna 1945 Lloyd George aateloitiin.

Lloyd George muistetaan Britannian yhteiskunnan kehittäjänä ja varhaisen hyvinvointivaltio-ajattelun edistäjänä. Hänen johdollaan tehtiin liberaaleja hyvinvointiuudistuksia: muun muassa kehitettiin työttömyysturvaa sekä vanhusten- ja sairaiden hoitoa. Lloyd George oli sosiaaliliberaali.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta David Lloyd George.
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.