Theresa May

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Theresa May
Theresa May 2015.jpg
Theresa May. Kuva vuodelta 2015.
Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri
13.7.2016–
Edeltäjä David Cameron
Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeri
12.5.2010–13.7.2016
Edeltäjä Alan Johnson
Seuraaja Amber Rudd
Tiedot
Syntynyt 1. lokakuuta 1956 (ikä 60)
Eastbourne, Britannia
Puolue Konservatiivipuolue
Arvonimet The Right Honourable

Theresa Mary May (o.s. Brasier, s. 1. lokakuuta 1956 Eastbourne, Sussex) on Britannian pääministeri. Hän on myös Konservatiivipuolueen johtaja. May oli sisäministerinä David Cameronin hallituksessa 2010–2016. Hän seurasi Cameronia pääministerinä, kun Cameron erosi hävittyään Britannian EU-kansanäänestyksen.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

May syntyi perheensä ainoaksi lapseksi. Hänen isänsä oli anglikaanikirkon pappi. May kiinnostui Konservatiivipuolueen toiminnasta jo 12-vuotiaana. Hän kävi valtion koulua ja opiskeli sen jälkeen Oxfordin yliopiston[1] St Hugh's Collegessa ja suoritti alemman tutkinnon maantieteestä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

May työskenteli vuosina 1977–1983 Bank of Englandissa ja myöhemmin UK Payments Administration Ltd.:ssa (UKPA). Hänet valittiin Lontoon Mertonin kunnanvaltuustoon vuonna 1986.

Vuonna 1997 May valittiin parlamenttiin Berkshiren Maidenheadista. Hän nousi konservatiivipuolueen kärkiryhmään 2002.[1] Hän toimi William Haguen varjohallituksessa, jossa hän oli vastuussa muun muassa kouluista sekä myöhemmin liikenneministerin, ympäristöministerin, opetusministerin ja työministerin aloista. Privy Councilin jäsen hänestä tuli vuonna 2003.

Sisäministeriksi May tuli 2010. Hän määräsi ensimmäisessä hallituksen parlamentille viemässä laissa (Identity Documents Act 2010) maan väestörekisterin tuhottavaksi ja henkilökorttien käyttöönoton peruutettavaksi.[2]

Maysta veikkailtiin konservatiivipuolueen seuraavaa johtajaa David Cameronin jälkeen. Hänet nähdään pääministeri Margaret Thatcherin henkisenä perillisenä.[1]

Yhdistyneen kuningaskunnan EU-kansanäänestys johti pääministeri Cameronin eroon virastaan sekä pääministerinä että Konservatiivipuolueen johtajana. Puolue valitsi Mayn johtajakseen heinäkuussa ja tämän jälkeen hänet nimitettiin maan pääministeriksi.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

May avioitui vuonna 1980 Philip Mayn kanssa, johon hän oli tutustunut opiskeluaikanaan Oxfordisssa. Philip May on sittemmin toiminut pankkiirina. Pari on lapseton.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Sipilä, Annamari: Britannia voi saada uuden rautarouvan. Helsingin Sanomat, 5.1.2015, s. A 21. Artikkelin verkkoversio Viitattu 5.1.2015.
  2. Independent
  Edeltäjä:
David Cameron
Yhdistyneen kuningaskunnan konservatiivipuolueen puheenjohtaja
2016–
Seuraaja:
(nykyinen)
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.