Sussex

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kreivikuntaa. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Sussexin sijainti Englannissa.

Sussex (muinaisenglannin sanasta Sūþsēaxe) on historiallinen kreivikunta Kaakkois-Englannissa. Sen alue vastaa suurin piirtein muinaisen Sussexin kuningas­kunnan aluetta. Pohjoisessa sitä rajaa Surrey, koillisessa Kent, etelässä Englannin kanaali ja lännessä Hampshire.

Hallinnollisesti alue on jaettu Itä- ja Länsi-Sussexiin sekä Brighton ja Hoven kaupunkiin.[1] Brighton ja Hoven kaupungista tuli yhtenäishallintopiiri vuonna 1997 ja vuonna 2000 sille myönnettiin kaupungin asema. Siihen asti Chichester oli ollut Sussexin ainoa kaupunki.

Itä- ja Länsi-Sussexin jako tuli voimaan vuonna 1189, ja 1500-lukuun mennessä ne olivat saaneet erilliset hallintonsa, mikä tunnustettiin Sussexin kreivikunnan liikkeen aikana vuonna 1865. Paikallishallintoliikkeen aikana vuonna 1888 Itä- ja Länsi-Sussexista tuli kaksi hallintolääniä, joihin kuului kolme kaupunkihallintoaluetta, Brighton, Hastings ja, vuodesta 1911, Eastbourne.

Sussex-nimitys säilyi seremoniapiirikunnan käytössä vuoteen 1974 saakka, jolloin Sussexin luutnantti korvattiin Itä- ja Länsi-Sussexin omilla. Sussexilla on ollut oma poliisilaitos vuodesta 1968 saakka.

Sussex on säilyttänyt vahvan paikallisen identiteettinsä ja kreivikunnan epävirallinen hymni on "Sussex by the Sea". Länsi-Sussexin lääninhallitus on julistanut kesäkuun 16. päivän, kreivikunnan suojelijan St Richardin juhlapäivän, Sussexin päiväksi.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sussex sijaitsee Wealden antikliinin eteläosassa. Sen maastonmuodoille ovat ominaisia itä-länsisuuntaiset harjanteet ja niiden väliin jäävät laaksot. Kahden harjun, Wealden ja South Downsin, välissä sijaitsee Sussexin laakso. Itäisessä osassa Sussexia puolestaan sijaitsee Rother-joen laakso. Sussexin laakso on aaltoilevaa maata, mikä muodostui Wealdin ja South ja North Downs:n välille pehmeämmän saven kuluttua pois.

Weald[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Weald on North ja South Downsin välillä sijainneesta valtavasta metsästä jäljellä oleva osa. Sen voi jakaa kolmeen osaan, High Wealdiin, Low Wealdiin ja Greensand Ridgeen. High Weald kulkee St Leonardin metsästä itään, Crawleystä lounaaseen ja jatkuu Ashdownin metsään. Idässä Rother-joen laakso jakaa sen kahteen osaan, kun taas pohjoisessa, Folkestonessa, alue rajoittuu mereen ja etelässä Fairlightin kylään.

Wealdissa, lähellä Surreyn rajaa, sijaitsee Sussexin korkein kohta, Blackdown (305 m). Toinen korkea kohta on Forest Ridges (242 m).

Weald on saanut nimensä muinaisenglannin sanasta weald, mikä tarkoittaa metsää. Alueella onkin jäljellä enemmän muinaista metsää kuin muualla maassa.

South Downs[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

South Downs.

South Downs alkaa Hampshirestä ja sen korkein kohta on noin 270 m meren pinnan yläpuolella. South Downs kulkee itään noin 80 km, saavuttaen rannikkoa vähitellen ja päättyen Beachy Headin kallioniemekkeeseen. Sen keskikorkeus on noin 152 m, tosin Ditchling Beaconin korkeus on 248 m.

Tulvamaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sussexin rannikolla on muutamia matalia tulvamaita:

 • kreivikunnan länsiosassa, Chichesteristä etelään
 • "Pevensey Levels" Beachy Headin yläpuolella
 • "Pett Levels" Hastingsin yläpuolella
 • "Walland Marsh" Ryen yläpuolella

Alueet olivat alun perin lahtia, mutta maankohoaminen ja keinotekoiset suojavallit ovat lisänneet tulvaniittyjen aluetta.

Joet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kreivikunnan joet ovat suhteellisen lyhyitä. Ne alkavat St Leonardin metsän alueelta ja, Rother-jokea lukuun ottamatta, laskevat etelään Englannin kanaaliin. Joet lännestä itään:

 • Arun ja sen sivujoki läntinen Rother-joki: alkaa Horshamista, laskee mereen Littlehamptonissa
 • Adur: alkaa läheltä Cuckfieldiä, laskee Shoreham-by-Sea:ssa
 • Ouse: alkaa läheltä Lower Beedingiä, laskee Newhavenissa
 • Cuckmere: alkaa läheltä Heathfieldiä, laskee Eastbournen ja Seafordin välillä
 • Itäinen Rother-joki ja sen monet sivujoet, kuten Brede- ja Tillingham-joet, alkavat Rotherfieldistä ja laskevat idässä, Ryessä, mereen

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaakkois-Englannin ilmastossa yhdistyvät Britteinsaarten korkein päivälämpötila ja Britannian mantereen korkein keskimääräinen aurinkoisuuden määrä. Sateisin alue on South Downs (950 mm). Pitkät sadekaudet voivat johtaa paikalliseen tulvimiseen, kun taas kuivat kaudet vesirajoituksiin. Lähimpänä Eurooppaa sijaitsevassa Etelä-Englannissa talvet saattavat olla kylmiä ja kesät kuumia ja kosteita.

Rannikkoalueiden ilmastoon vaikuttaa vahvasti meri, minkä vuoksi lämpötila saattaa olla kesäisin alhaisempi kuin sisämaassa, kun taas syksyisin lämpötila saattaa olla rannikolla korkeampi. Alueen sateet ovat pääosin kuuroluonteisia. Siellä on yleensä myös aurinkoisempaa kuin sisämaassa. Tosin talvet saattavat olla rannikkoalueilla yhtä kylmiä kuin sisämaassa.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sussexissa pidetään vuosittain Englannin suurin taidefestivaali, Brighton Festival.[2] Kreivikunnassa on myös muita tunnettuja taidepaikkoja ja -tapahtumia, kuten Chichester Festival Theatre, Pallant House Gallery ja yksi maailman tunnetuimmista oopperajuhlista, Glyndebournen oopperafestivaali.

Sussexissa on vuosisatoja pitkä urheiluperinne. Sillä on ollut myös tärkeä osa kriketin ja stoolballin kehityksessä ja kreivikunnan krikettijoukkue Sussex CCC sanoo olevansa maailman vanhin ammattimainen urheiluseura.[3] Muita alueella edustettuja urheilulajeja ovat muun muassa ratsastus ja jalkapallo.

Elinkeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maatalous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sussex on säilyttänyt suuren osan maaseutumaista luonnettaan rannikkoaluetta lukuun ottamatta, jolla sijaitsee muutamia suurempia kaupunkeja. Vuonna 1841 maatalous työllisti väestöstä yli 40%, kun nykyään luku on alle 2%. Maaperä suosii eri alueilla erityyppistä maataloutta. Wealdin alueen maaperä on suurimmaksi osaksi kosteaa savea tai kuivuudelle altista hiekkamaata, mikä jakautuu peltoihin ja metsään, tehden siitä kelvottoman jatkuvaan viljelyyn. Alueella on aina harjoitettuu sekä aanviljelyä että karjanhoitoa. Kalkkipitoisia alueita käytettiin perinteisesti Southdownin lampaiden laiduntamiseen sen alhaisesta hedelmällisyydestä johtuen, ennen kuin keinolannoitus teki viljan kasvattamisesta kannattavaa. Joitakin jokilaaksojen tulva-alueiden liejumaata lukuun ottamatta, parhaat viljelysalueet ovat rannikolla, missä laaja-alainen kasvisten kasvattaminen on tavanomaista. Myös kasvihuonetuotanto keskittyy rannikolle, missä on aurinkoisempaa kuin sisämaassa.

Nykyisin Sussexin alueesta lähes 60% on maatalouskäytöstä. Maatalousmaasta on laitumena 45% East Sussexissa ja 32% West Sussexissa.[4]

Laidunmaata East Sussexissa.

Alueella on vieläkin kalastuslaivoja, erityisesti Ryessä ja Hastingissä[5], mutta vähemmän kuin ennen. Historillisesti kalastajilla oli ennen suuri merkitys. Englannin maakirjan tutkimuksen aikoihin (1085-1086) kalastajia oli alueella paljon.

Rautateollisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautamalmin esiintymiä on löydetty alueelta, missä hiekkakiveä on hyödynnetty varhaiselta rautakaudelta asti. Roomalaiset hyödynsivät esiintymiä ja raudan sivukiveä käytettiin alueen roomalaisiin teihin. Keskiajalla Wealdin alue oli valtakunnallisesti merkittävä rautateollisuuden saralla.[6]

Saviteollisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keski-Sussexin alueella on save vain harvoissa paikoissa, mutta saviteollisuus on ollut merkittävässä asemassa Burgess Hillin alueella.[7] 1900-luvun ensimmäisellä neljänneksellä Burgess Hillin, Hassocksin ja Hurstpierpointin alueilla oli monia tiilenpolttouuneja ja savikaivantoja. Nykypäivänä suurin osa tästä teollisuuden alasta on hävinnyt Sussexin alueelta, vaikkakin sen voi vielä nähdä paikannimistä, kuten "Meeds Road" ja "The Kiln".

Kaupungit ja kunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Sussex historical county, England, United Kingdom Encyclopedia Britannica. Viitattu 4.3.2023.
 2. Festivals Brighton & Hove. Viitattu 4.3.2023.
 3. The Club Sussex County Cricket Club. Viitattu 4.3.2023.
 4. Caroline Ansell: Agriculture in Sussex Westminster debates. Viitattu 4.3.2023.
 5. Ensuring that our long-standing fishing community continues to thrive in Hastings and Rye Sussex Express. 2019. Viitattu 4.3.2023.
 6. The Wealden Iron Industry The Wealden Iron Group. Viitattu 4.3.2023.
 7. Ruth Lawrence: The industrial history of Burgess Hill Sussex Living. 2020. Viitattu 4.3.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sussex.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.