Rye (Englanti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rye
Näkymä Ryen kattojen ylle.
Näkymä Ryen kattojen ylle.
Kartta
Rye

50°57′00″N, 0°43′59″E

Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Osa Englanti
Hallintoalue Kaakkois-Englanti
Kreivikunta East Sussex
Hallintopiiri Rother
Maantiede
Kokonaispinta-ala 4 km²
Väestö
Väkiluku (2021) 4 500
Väestötiheys 1 082 as./km²

www.ryetowncouncil.gov.uk

Rye on noin 4 500 asukkaan kaupunki ja kunta (civil parish) East Sussexin kreivikuntaan kuuluvassa Rotherin hallintopiirissä Kaakkois-Englannissa.[1] Se sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä merenrannasta Rother-, Tillingham- ja Bredejoen yhtymäkohdassa. Rye oli melkein kokonaan meren ympäröimä keskiajalla, jolloin se oli Cinque Ports -liiton tärkeä jäsen.

Rye on virallisesti hallintopitäjä, mutta historiallisine juurineen sillä on kunnan asema. Historiansa aikana, meriyhteytensä ansiosta, kunta on tarjonnut laivoja kuninkaan palvelukseen sodan aikana. 1700- ja 1800-luvuilla siellä esiintyi myös salakuljetusta.

Muun muassa historiansa ansiosta Rye on yksi alueen turistikohteista ja osa kunnan taloudesta perustuukin siihen: kunnassa on muutama hotelli, hostelli ja Bed & Breakfast -paikka, teehuoneita sekä ravintoloita ja muita huvituksia. Kunnassa on myös pieni kalastuslaivue ja sen satamassa on tilaa huvijahdeille ja muille veneille.

Ryessä järjestetään vuosittain festivaaleja, kuten "Rye Bay Scallops Festival" helmikuussa ja kaksi viikkoa kestävä "Arts Festival" syyskuussa.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rye sijaitsee kohdassa, missä Wealdin hiekkakivimaa saavuttaa rannikon. Keskiaikainen rannikkolinja ja sen iso lahti sallivat laivojen tulon satamaan. Silloin Rotherjoki laski mereen Romneyssä. 1200-luvulla Englannin kanaalin myrskyt toivat suuria määriä soraa rannikolle, mikä esti pääsyn satamaan. Myös Rotherjoen suunta on muuttunut vuosisatojen aikana niin, että nykyään Rye sijaitsee Rotherjoen, sekä Tillingham- ja Bredejokien yhtymäkohdassa. Tillingham ja Brede muodostavat myös osan Royal Military Canalista Winchelsean ja Iden Lockin välissä.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryessä on yksi ala-aste, Rye Primary, joka korvasi Tilling Green Infant School- ja Freda Gardham Community School -ala-asteet. Rye Primaryn alkuperäinen sijainti oli lähellä rautatien ylityskohtaa, mutta nykyään se sijaitsee Ryen yläasteen, Rye Collegen, vieressä.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1700-luvun lopussa Rye yhdistettiin Turnpike Trust -nimiseen tiestöön, joista yksi, Flimwell Turnpike, vei Lontooseen ja toinen Hastingsista Ryen kunnan läpi. Nykyisin nämä tiet ovat nimeltään A268 ja A259. 1980- ja 1990-luvuilla esitettiin, että A259 kiertäisi Ryen ympäri, mutta suunnitelmat saivat aikaan paikallista vastarintaa.

Dover-Hastings-linjan lisäksi Ryestä kulkee muutamia linja-autoja Ryen ja muiden kylien ja kaupunkien, kuten Tenterdenin ja Hastingsin, välillä.

Ryessä on myös rautatieasema, josta pääsee muun muassa Brightonin kautta Ashfordiin ja Eastbournen tai Lewesin kautta Gatwickin lentokentälle. Se yhdistyy myös Pariisin Gare du Nord -rautatieasemalle kulkevaan Eurostar-palveluun sekä uuteen Class 395:teen, jolla pääsee Lontoon St Pancrasin rautatieasemalle.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rye on toiminut vuosisatojen aikana laivastotukikohtana, tavara- ja kalastussatamana, maatalouden keskuksena ja kauppapaikkana. Nykyään osa kunnan taloudesta on riippuvainen turismista ja siellä käykin turisteja ympäri maailmaa. Ryen vanha osa kunnan entisine muureineen tarjoaa laajan valikoiman antiikki- ja lahjatavarakauppoja, taidegallerioita ja ravintoloita. Viimeisen sodan jälkeen Ryestä on tullut kuuluisa keramiikastaan.

Ryen satama on vielä nykyäänkin käytössä ja siellä on sekä kalastuslaivoja että huvijahteja. Ryeen on ollut suunnitteilla huvivenesatama, mutta suunnitelmat ovat joka kerta kariutuneet.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romney Marsh ja Walland Marsh -alueiden kaupallisen keskuksen lisäksi Rye on myös turistikohde. Ryen yleinen toripäivä on torstai, minkä lisäksi Rye Farmers' Market toimii Strand Quay:lla joka keskiviikkoaamu. Torien lisäksi kunnasta löytyy muun muassa antiikkikauppoja, paikallisten taiteilijoiden töitä myyviä taidegallerioita, sekä kirjakauppoja. Ryessä on myös museolinna.

Tunnettuja asukkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Conrad Aiken (1889–1973), yhdysvaltalainen kirjailija
 • Joan Aiken (1924–2004), lasten kirjailija, Conrad Aikenin tytär
 • Tom Baker (1934–), brittiläinen näyttelijä, tunnetaan parhaiten BBC:n Doctor Who -televisiosarjasta
 • John Christopher (1922–), science-fiction-kirjailija
 • Tom Chaplin (1979–), Keane-yhtyeen laulaja
 • Monica Edwards (1912–1998), lasten kirjailija
 • John Fletcher (1579–1625), näytelmäkirjailija ja asianajaja
 • Radclyffe Hall (1880–1943), kirjailija
 • Paul McCartney (1942–), muusikko ja Beatles-yhtyeen perustaja
 • Spike Milligan (1918–2002), koomikko, kirjailija, muusikko, runoilija, näytelmäkirjailija ja Rye Rugby-kerhon varapuheenjohtaja
 • John Ryan (1921–2009), brittiläinen kirjailija ja sarjakuvapiirtäjä
 • Malcolm Saville (1901–1982), brittiläinen kirjailija
 • Russell Thorndike (1885–1972), kirjailija
 • Philippa Urquhart (1940–), brittiläinen näyttelijä
 • Anthony van Dyck (1599–1641), taiteilija

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Brinkhoff, Thomas: Rye (Parish, United Kingdom) – Population Statistics, Charts, Map and Location City Population. Viitattu 8.12.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rye (Englanti).
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.