Spike Milligan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Terence Alan Patrick Seán ”Spike” Milligan (16. huhtikuuta 1918 Ahmednagar, Intia27. helmikuuta 2002 East Sussex, Englanti) oli irlantilainen koomikko, kirjailija, näyttelijä, muusikko ja runoilija. Parhaiten hänet muistetaan BBC Home Servicen humoristisesta radio-ohjelmasta The Goon Show, jossa hän esiintyi Peter Sellersin ja Harry Secomben kanssa vuosina 1951–1960. Ryhmään kuului vuoteen 1953 asti myös Michael Bentine.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Milligan aloitti radiossa jo 1940-luvun lopulla. Hän kirjoitti radioon The Goon Show’n kaltaisia sketsisarjoja. Usein radionäytelmät olivat varsin musikaalisia ja niistä paistoi läpi Milliganin musiikkiharrastukset. The Goon Show’ssa hän toimi Sellersin ja Secomben kanssa sen perustamisesta lähtien. Radiouransa Milligan lopetti vasta vuonna 1987, joten hän teki radiotöitä lähes 40 vuotta. Vuonna 2004 tehdyssä Peter Sellersin elämäkertaelokuvassa The Life and Death of Peter Sellers Milligania näytteli Edward Tudor-Pole.

Milligan kirjoitti jo lapsesta lähtien runoja ja myöhemmin hän julkaisikin tasaisin väliajoin runollisia äänilevyjä. Milligan kirjoitti usein Sellersin ja Secomben kanssa parodioita The Beatlesin kappaleista. Milligan osasi soittaa ainakin saksofonia, pianoa, trumpettia ja kitaraa.

Henkilökohtainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Milliganin hautakivi, jossa on epitafina iirinkielinen lausahdus: ”Duirt mé leat go raibh mé breoite” (”Minähän sanoin olevani sairas”).[1]

Milligan oli naimisissa kolmesti.[2] Ensimmäisestä avioliitosta June Marlow’n kanssa Milligan sai kolme lasta ja toisesta avioliitosta Patricia Milliganin kanssa yhden. Avioliittojen ulkopuoliset suhteet mukaan luettuna Milliganilla oli kuusi lasta[2]. Hän kärsi toistuvista vaikeista masennuskausista huolimatta menestyksekkäästä urastaan koomikkona.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Milligan gets last laugh on grave BBC News. 24.5.2004. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
  2. a b c Chris Heard: The roots of Milligan’s genius 6.8.2003. BBC News Online. Viitattu 5.9.2010. (englanniksi)
Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.