Doctor Who

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Doctor Who
Sarjan nykyinen tunnus vuodelta 2014.
Sarjan nykyinen tunnus vuodelta 2014.
Tyyli Tieteisfiktio, draama
Kestoaika 25 min (1963–1984, 1986–1989)
45–59 min (1985, 2005–)
useita muita kestoja
Tekijä Sydney Newman
C. E. Webber
Donald Wilson
Pääosissa Peter Capaldi (kahdestoista Tohtori, 2014-)
Jenna Coleman (Clara Oswald, 2013-)
Alkuperämaa Flag of the United Kingdom.svg Iso-Britannia
Verkko Flag of the United Kingdom.svg BBC One
Flag of Finland.svg Yle TV2, MTV3 Scifi
Esitetty 23. marraskuuta 1963 – jatkuu edelleen
Tuotantokausia 33
Jaksoja 813 (97 kadonnut)
Tunnuskappale Doctor Who theme, säveltäjä Ron Grainer
Tuotanto
Tuottajat Nykyisin Steven Moffat ja Brian Minchin
Säveltäjä Useita
Murray Gold 2005-
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
TARDIS, tohtorin aikakone ja avaruusalus on lontoolaisen poliisipuhelinkioskin mallinen.

Doctor Who on brittiläinen BBC:n tuottama science fiction -televisiosarja. Television pisimpään jatkunut tieteissarja[1] kertoo salaperäisen, vain nimellä Tohtori (”The Doctor”) tunnetun aikamatkaajan seikkailuista. Tohtori taistelee useita maapallon ja koko kaikkeuden uhkia vastaan. Hänen suurimpia vihollisiaan ovat muun muassa dalekit, kybermiehet (cybermen), itkevät enkelit (Weeping Angels) ja Mestari (Master). Tohtorilla on usein mukanaan myös ainakin yksi matkakumppani. Nykyisin Clara Oswald (Jenna Coleman)

Doctor Who on saavuttanut niin kotimaassaan kuin maailmanlaajuisestikin kulttisarjan maineen ja se onkin yksi brittiläisen populaarikulttuurin kulmakivistä. Vuonna 2000 sarja arvioitiin kolmanneksi sadan parhaan brittiläisen televisio-ohjelman joukossa.[2]

Sarjassa Tohtoria on esittänyt 13 eri näyttelijää. Nykyistä Tohtoria näyttelee Peter Capaldi, joka aloitti roolissaan Britanniassa joulukuussa 2013.[3] Tohtorin matkakumppania esittää Jenna Coleman. Capaldin ensimmäinen varsinainen kausi, uuden sarjan kahdeksas, esitettiin Suomessa vuonna 2014.[4]

Alkuperäinen sarja 1963–1989[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäistä sarjaa tehtiin 26 peräkkäistä kautta vuosina 1963–1989. Sitä ovat esittäneet Suomessa MTV3 Scifi ja BBC Prime -kanavat. Doctor Whosta tehtiin 1960-luvulla myös kaksi elokuvaa, jotka perustuivat niihin sarjan jaksoihin, joissa dalekit esiintyivät ensimmäisiä kertoja. Näissä elokuvissa ”Tohtori Whota” näytteli Peter Cushing. Niitä ei pidetä osana alkuperäisen sarjan jatkumoa, toisin kuin vuoden 1996 televisioelokuvaa, jossa Tohtorin kahdeksatta inkarnaatiota esitti Paul McGann. McGann uusi roolinsa vuonna 2013 ilmestyneessä lyhyessä erikoisjaksossa "The Night of the Doctor".

BBC tuhosi sarjan alkuperäiset nauhat 1960- ja 1970-luvuilla, joten monet alkupään jaksoista on menetetty lopullisesti. Aika ajoin kuitenkin löydetään ulkomaisille televisioyhtiöille lähetettyjä tai filmille siirrettyjä jaksoja. Ensimmäisen kahden Tohtorin aikaisista jaksoista 97 on kadonnut.[5]

Uudistettu sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vihreällä merkittyjen maiden valtakunnalliset televisiokanavat ovat esittäneet tai esittävät vieläkin sarjaa.

Uudistetun sarjan esitys alkoi vuonna 2005, ensimmäisenä uudistetun sarjan Tohtorina nähtiin Christopher Eccleston. ja sen tuotannosta vastasivat tuolloin käsikirjoittaja Russell T. Davies ja BBC Walesin Julie Gardner. Davies kehitti ohjelmasta myöhemmin myös spin-off-sarjat Torchwood ja The Sarah Jane Adventures. Steven Moffat aloitti sarjan pääkäsikirjoittajana ja tuottajana sen viidennellä tuotantokaudella, joka esitettiin Britanniassa keväällä 2010.[6][7]

Uudistettu sarja Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yle TV2 esitti uuden sarjan ensimmäisen kauden 10. syyskuuta 2006 alkaen, ja uusi sen syksyllä 2007. Sarjan esitys alkoi uudestaan TV2:lla 7. toukokuuta 2012 kausilla 1–3.[8][9][10] Kaudet 4–7 esitettiin kesällä 2013 alkaen 22. huhtikuuta 2013.[11][12] Doctor Whon 50-juhlavuotisspesiaali nähtiin samaan aikaan Ison-Britannian ensiesityksen kanssa Suomessa 23. marraskuuta 2013 simulcastina eli samanaikaisena lähetyksenä, yhdessä 74 muun maan kanssa.[4] 50-vuotisspesiaali rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen suurimmasta simulcastista.[13]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohtori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Tohtorin ensimmäinen näyttelijä William Hartnell jätti sarjan, tuottajat keksivät keinon, jolla uusi näyttelijä saataisiin päärooliin häiritsemättä sarjan jatkuvuutta: Tohtorin ulkonäön vaihtuminen on selitetty sarjassa sillä, että hän läpikäy uudentumisen (regeneration) eli Tohtorin kuoleva keho muuttuu uudeksi, mutta hän on silti sama henkilö sisäisesti. Tämä on ominaista myös muille Tohtorin rotuun (ajan herrat/aikavaltiaat, eng. Time Lords) kuuluville. Uudelleensyntymän myötä myös pinnalliset käytöstavat saattavat muuttua, ja esimerkiksi Tohtorin pukeutumistyyli voi vaihtua. Tohtorin muisti ja tärkeimmät motivaatiot säilyvät kuitenkin ennallaan. 1970-luvun tarinassa The Deadly Assassin todettiin, että aikavaltiaat voivat uudelleensyntyä vain 12 kertaa, eli Tohtorilla voisi olla korkeintaan 13 ruumista käytössään. Kuitenkin 1980-luvulla ajan herrat tarjosivat Mestarille uutta uudelleensyntymien sykliä. Vuonna 2013, kun Matt Smith joutui jättämään Tohtorin roolin sarjassa, tämä olisi tarkoittanut hahmon kuolemaa kolmentoista käytetyn inkarnaation jälkeen, mutta juonenkäänteet Smithin viimeisessä jaksossa selittivät uuden uudelleensyntymissyklin, ja niimpä Peter Capaldi aloitti näyttelemisen Tohtorina uuden sarjan tuotantokaudella 8.

Jokainen uusi Tohtori on myös tarjonnut sarjan tuottajille mahdollisuuden muokata ja päivittää ohjelman formaattia: esimerkiksi Jon Pertween esittämän Tohtorin seikkailut tapahtuivat useimmiten nykyajan Maassa, kun taas Tom Bakerin esittämän Tohtorin seikkailut sijoittuivat enemmän avaruuteen ja historiaan. Sarjan vakavuuden ja huumorin asteet ovat myös vaihdelleet eri tuottajien lähestymistapojen myötä.

Vaikka kyseessä on yksi ulkonäköään vaihtava henkilö, ”eri” Tohtorit ovat silloin tällöin tavanneet toisensa erikoisjaksoissa, muun muassa ”The Three Doctors” (Hartnell, Troughton ja Pertwee), ”The Five Doctors” (Hartnell, Troughton, Pertwee, Tom Baker ja Davison), ”The Two Doctors” (Troughton ja Colin Baker) ja ”Time Crash” (Davison ja Tennant). David Tennantin, Matt Smithin ja John Hurtin tohtorit kohtasivat Doctor Whon 50-vuotisspesiaalissa The Day of The Doctor. Yhdestoista Tohtori Matt Smith regeneroitui vuoden 2013 jouluspesiaalijaksossa Tohtorin 12. inkarnaatioksi, jota esittää näyttelijä Peter Capaldi.

Näyttelijä Inkarnaatio Esiintyminen
William Hartnell Ensimmäinen Tohtori 1963–66
Patrick Troughton Toinen Tohtori 1966–69
Jon Pertwee Kolmas Tohtori 1970–74
Tom Baker Neljäs Tohtori 1974–81
Peter Davison Viides Tohtori 1982–84
Colin Baker Kuudes Tohtori 1984–86
Sylvester McCoy Seitsemäs Tohtori 1987–89
Paul McGann Kahdeksas Tohtori 1996
Christopher Eccleston Yhdeksäs Tohtori 2005
David Tennant Kymmenes Tohtori 2005–10
Matt Smith Yhdestoista Tohtori 2010–13
Peter Capaldi Kahdestoista Tohtori 2014–


Paul McGannin ja Christopher Ecclestonin inkarnaatioiden välissä esiintyi John Hurtin esittämä "Sotatohtori" (2013) joka taisteli Aikasodassa Dalekeja vastaan. Myöhemmät Tohtorin inkarnaatiot olettivat tämän inkarnaation tuhonneen Gallifreyn ja tappaneen Ajan herrat sukupuuttoon ja tämän vuoksi eivät pitäneet häntä virallisesti Tohtorina.

Kumppanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohtorin kumppanit ovat olleet oleellinen osa Doctor Who -sarjaa aina sen alkuvuosista lähtien. Kumppanit ovat olleet pääasiassa ihmisiä ja heidän roolinsa on usein muistuttaa Tohtoria hänen "moraalisesta vastuustaan" ja opettaa hänelle myötätuntoa. Alkuperäisessä sarjassa kumppanihahmojen tarkoituksena oli myös toimia katsojan sijaisena, joiden avulla katsoja voi oppia uusia asioita Tohtorista ja joille Tohtori voi toimia isähahmona.[14] Tärkeitä kumppaneita sarjan alkuvuosina olivat naispuolinen Ajan herra Romana (Mary Tamm ja Lalla Ward), ja Sarah Jane Smith (Elisabeth Sladen), jolle kehitettiin myöhemmin myös oma spin-off-sarja The Sarah Jane Adventures.

Uudistetussa sarjassa Tohtorilla on suurimman osan ajasta yksi naispuolinen kumppani, jolla on keskeinen rooli. Steven Moffat on kuvaillut kumppanin olevan sarjan varsinainen päähahmo, sillä tarina alkaa aina alusta jokaisen kumppanin myötä ja he muuttuvat ja kehittyvät tapahtumien seurauksena enemmän kuin itse Tohtori.[15] Yhdeksännen ja kymmenennen Tohtorin pääkumppanit olivat Rose Tyler (Billie Piper), Martha Jones (Freema Agyeman) ja Donna Noble (Catherine Tate). Lisäksi Mickey Smith (Noel Clarke), Jackie Tyler (Camille Coduri) ja Jack Harkness (John Barrowman) olivat pienemmässä roolissa Tohtorin kumppaneina. Yhdestoista Tohtori oli ensimmäinen joka matkusti ajassa ja avaruudessa pariskunnan kanssa: hänen kumppaneitaan olivat aviopari Amy Pond (Karen Gillan) ja Rory Williams (Arthur Darvill). Myös väärässä aikajärjestyksessä tapahtuneet kohtaamiset River Songin (Alex Kingston) ja Clara Oswaldin (Jenna Coleman) kanssa olivat merkittävä osa sarjan juonta. Tohtorin nykyinen kumppani on Clara Oswald.

Viholliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dalekit (engl. Daleks) ovat mutanttilaji, jota vastaan ajan herrat taistelivat suuressa aikasodassa. Dalekit lukeutuvat Tohtorin arkkivihollisiin. Dalekien sotahuuto on ”EX-TER-MI-NATE”!

Kybermiehet (engl. Cybermen) olivat Maan rinnakkaisplaneetta Mondasin asukkaita, jotka alkoivat lisätä itseensä mekaanisia osia siihen asti, kunnes he olivat muuttuneet kylmiksi, loogisesti laskelmoiviksi kyborgeiksi. Sen jälkeen nämä alkoivat levitä galaksin halki muuttaen muut humanoidilajit kaltaisekseen, kunnes katosivat. Uuden sarjan kaudella 2 vuonna 2006, keksijä John Lumic loi kybermiehet myöhemmin uudelleen Maan rinnakkaisuniversumissa, josta ne ovat edelleen levinneet "meidän" universumiimme.

Hiljaisuus (engl. the Silence) oli uskonnollinen ryhmä tai aate, joka halusi estää Tohtoria pääsemästä Trenzaloreen, Tohtorin hautapaikkaan. Ennustuksen mukaan ”Hiljaisuus lankeaa kun kysymys kysytään.” Kysymys oli universumin vanhin kysymys, eikä kukaan elävä olento tai ihminen voinut siihen vastata. (Kysymys oli ”Tohtori kuka?” eli ”Doctor Who?”). Myöhemmin jaksossa Tohtorin nimi Tohtori päätyy Trenzaloreen. Siellä hänet pakotetaan kertomaan nimensä. Juuri kun hän on sanomassa nimensä, joka aukaisisi hänen hautansa, hänen vaimonsa River Song sanoo sen. Kukaan ei kuule häntä, sillä hän on hologrammi ja oikeasti kuollut. Näin ennustus toteutuu, sillä kukaan elävä olento tai ihminen ei sanonut nimeä.

Itkevät enkelit (engl. Weeping Angels) olivat eläviä kivipatsaita, jotka söivät aikaenergiaa. Ne lähettivät saaliinsa takaisin ajassa ja antoivat sen elää elämänsä loppuun asti. Ne pystyivät liikkumaan vain, jos mikään elävä olento ei katsonut niitä, ja näin ollen pyrkivät myös tuhoamaan valonlähteet, kuten lamput. Tohtori kuvaili tätä universumin parhaimmaksi puolustusmekanismiksi.

Silurialaiset (engl. the Silurians) ovat liskoihmisiä, jotka olivat asuneet maapallolla ennen ihmisiä, mutta vetäytyivät Maan alle, kun ne saivat tietää, että asteroidi on törmäämässä Maahan. Osa Silurialaisista on Tohtorin ystäviä, kuten Neiti Vastra, joka on auttanut Tohtoria kauden 6 jaksoista lähtien joissakin jaksoissa.

Judoonit olivat "avaruuspoliiseja", jotka olivat sarvikuonoa muistuttavia olioita.

Hiljaiset olivat jo ennen ihmisiä eläneitä humanoideja Maapallolla. He olivat muokanneet ihmisen tapahtumia koko lajin olemassaolon ajan. Heillä on pitkä ja hoikka vartalo ja puku päällä. Tohtori kuitenkin lopulta saattoi Hiljaiset tuhon partaalle, ottamallaan videolla yhdistettynä televisiolähetykseen vuonna 1969, jossa lajin yksilö sanoi "You should kill us all" (Suomeksi: Teidän pitäisi tappaa meidät kaikki). Tämän jälkeen ihmiset ajoivat Hiljaiset pois maapallolta. Lajia on verrattu internet-kauhutarinahahmoon Slender Maniin, mutta yhteiset piirteet eivät ole tarkoituksellisia.

DVD-julkaisut Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DVD:n nimi Alkuperäinen nimi Julkaisupäivä Tietoa
Doctor Who - Kausi 1 Doctor Who: Complete Series 1 1. tammikuuta 2007 DVD sisältää 4 levyä, jossa jaksoja on 13.

Kirjallisuus Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Dr Who 'longest-running sci-fi' BBC News. 28.9.2006. Viitattu 20.9.2011. (englanniksi)
 2. Fawlty Towers tops TV hits BBC News. 5.9.2000. (englanniksi)
 3. http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-23570354
 4. a b Doctor Who: Jouluspesiaali 2013 21.4.2013 (päivitetty 24.11.2013). Yle TV2. Viitattu 25.11.2013.
 5. http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-24448063
 6. Doctor Who guru Davies steps down BBC News. 20.5.2008. (englanniksi)
 7. Spilsbury, Tom (23 July 2008 cover date). "Gallifrey Guardian". Doctor Who Magazine (397). 
 8. Ulkomaiset tv-sarjat - Usein kysyttyä Yleisradio. Viitattu 13.1.2012.
 9. http://tv2.yle.fi/juttuarkisto/ajankohtaista/huippusarjat
 10. Telkku.com Alma Media. Viitattu 30.4.2012.
 11. Seikkailunhaluisille: Doctor Who Yleisradio. Viitattu 14.5.2012.
 12. Doctor Who (12) areena.yle.fi. Yleisradio. Viitattu 26.6.2013.
 13. Edgar, James: Doctor Who breaks simulcast world record The Telegraph. 24.11.2013. Viitattu 25.11.2013. (englanniksi)
 14. Doctor Who (before the Tardis) BBC News. 19.11.2008. Viitattu 10.9.2014. (englanniksi)
 15. Steven Moffat: the companion is the main character in Doctor Who, not the Doctor RadioTimes. 19.4.2012. Viitattu 10.9.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Doctor Who.