Peter Cushing

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Peter Cushing
Peter Cushing elokuvassa The Brides of Dracula (1960).
Peter Cushing elokuvassa The Brides of Dracula (1960).
Syntymäaika 26. toukokuuta 1913
Syntymäpaikka Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Kenley, Surrey, Englanti
Aktiivisena 1939–1986
Kuolinaika 11. elokuuta 1994 (81 vuotta)
Kuolinpaikka Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Canterbury, Kent, Englanti
Oikea nimi Peter Wilton Cushing
Ammatti näyttelijä
Puoliso Violet Helen Beck
(1943–1971)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Peter Wilton Cushing (26. toukokuuta 1913 Kenley, Englanti11. elokuuta 1994 Canterbury, Englanti) oli arvostettu englantilainen näyttelijä.

Peter Cushing syntyi Kenleyssä Englannissa. Hän aloitti näyttelijän uransa esiintymällä teatterissa; elokuvadebyyttinsä hän teki James Whalen ohjaamassa Rautanaamiossa. Hänen ensimmäinen merkittävä elokuvaroolinsa oli Hamletissa, jonka kuvausten aikana hän tapasi nuoren Christopher Leen. Cushingista ja Leestä tulikin nopeasti läheiset ystävykset. 1950-luvulta lähtien Cushing alkoi ystävänsä Leen tavoin saada erilaisia rooleja Hammer Film Productions -yhtiön tuottamissa kauhuelokuvissa. Cushing esitti useimmiten tohtori Frankensteinia. Nuoremmille Cushing on kenties tunnetuin Suurmoffi Tarkinin esittäjänä alkuperäisessä Tähtien sodassa. Hän vetäytyi eläkkeelle 1980-luvun loppupuolella ja alkoi harrastaa maalausta ja lintubongausta.

Cushing menehtyi 81-vuotiaana syöpään Canterburyssa. Hänen ystävänsä Christopher Leen kerrotaan järkyttyneen suuresti kuultuaan Cushingin kuolemasta.

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valikoitu filmografia
Vuosi Suomenkielinen nimi Rooli Muuta
1939 Rautanaamio Kuninkaan sanansaattaja Ensimmäinen elokuvarooli
1948 Hamlet Osric Ensimmäinen merkittävä elokuvarooli
Ensimmäinen yhteinen elokuva Christopher Leen kanssa
1952 Punainen mylly Marcel de la Voisier Ohjaajana John Huston
1957 Frankensteinin kirous Paroni Victor von Frankenstein Ensimmäinen Frankenstein-elokuva
1958 Dracula Professori Abraham van Helsing Ensimmäinen Dracula-elokuva
1958 Frankensteinin kosto Paroni Victor von Frankenstein / tohtori Victor Stein
1959 Baskervillen koira Sherlock Holmes Ensimmäinen Sherlock Holmes -rooli
1959 Muumion kosto John Banning
1964 Frankensteinin rikos Paroni Victor von Frankenstein
1964 Gorgon-hirviö Tohtori Namaroff
1965 Kauhujen juna "Tohtori Terror" / Tohtori W. R. Schreck
1967 Frankenstein vangitsi sielun Paroni Victor von Frankenstein
1968 Sherlock Holmes Sherlock Holmes Televisiosarja; 16 jaksoa
1969 Frankenstein on tuhottava Paroni Victor von Frankenstein
1970 Huuto yössä Majuri Heinrich Benedek
1970 Vampyyrit – eroottinen painajainen Kenraali von Spielsdorf
1971 The House That Dripped Blood Philip Grayson
1971 Hirviö Frederick Utterson
1972 Draculan kosto Lorrimer van Helsing / Lawrence van Helsing
1972 Verisen kammion salaisuus Herra Smith
1972 Vampyyri nousee haudastaan Kapteeni
1972 Kauhun pikajuna Tohtori Wells
1973 Keskiyön kauhut Sir Mark Ashley
1973 The Creeping Flesh Professori Emmanuel Hildern
1973 Frankenstein ja vampyyrin kosto Paroni Victor von Frankenstein / Tohtori Carl Victor
1973 Dracula elää ja voi hyvin Professori Lorrimer van Helsing
1974 Kauhujen kartano Herbert Flay
1975 The Ghoul Tohtori Lawrence Sitgesin elokuvajuhlat: Medalla Sitges en Plata de Ley -palkinto parhaasta miespääosasta
1976 Suuret Houdinit Sir Arthur Conan Doyle Televisioelokuva
1976 Avaruusasema Alfa Raan Televisiosarja; jakso "Puuttuva yhteys"
1977 Tähtien sota Suurmoffi Wilhuff Tarkin Ehdokkuus – Saturn-palkinto parhaasta miessivuosasta
1977 Kissojen kosto Wilbur Gray
1979 Prinssi Hassanin seikkailut Wazir Al Wuzara
1980 Kaksi kaupunkia Tohtori Alexander Manette Televisioelokuva
1980 Yöjuttu Martin Blueck Televisiosarja; jakso "The Silent Scream"
1983 Kauhujen talo Sebastian Grisbane Sitgesin elokuvajuhlat: Caixa de Catalunya -palkinto parhaasta miespääosasta
1986 Biggles Eversti William Raymond Viimeinen elokuvarooli

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]