Kauhun pikajuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kauhun pikajuna
Horror Express
Ohjaaja Eugenio Martín
Käsikirjoittaja
Tuottaja Bernard Gordon
Säveltäjä John Cacavas
Kuvaaja Alejandro Ulloa
Leikkaaja Robert C. Dearberg
Tuotantosuunnittelija Ramiro Gómez
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö
Ensi-ilta
Kesto 90 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 300 000 USD
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kauhun pikajuna (engl. Horror Express; esp. Pánico en el Transiberiano) on vuonna 1972 ensi-iltansa saanut englantilais-espanjalainen kauhuelokuva. Elokuvan on ohjannut Eugenio Martín ja pääosissa nähdään Christopher Lee, Peter Cushing sekä Telly Savalas. Elokuva on vapaa tekijänoikeudesta (public domain).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuonna 1906 professori Alexander Saxtonin (Christopher Lee) johtama atropologinen ryhmä löytää 'puutuvaksi linkiksi' oletetun fossiilin Pohjois-Kiinasta. Löydös on tarkoitus toimittaa Englantiin lisätutkimuksia varten, jonka johdosta fossiili lastataan Siperian halki kulkevaan pikajunaan.

Ennen lähtöä fossiilin pakkausarkun läheisyydestä löydetään tunnettu varas, joka oli kuollut katsottuaan kuljetuslaatikkoon. Kuolleen otaksutaan ensin olevan sokea, sillä hänen silmänsä olivat valkeat kuin sokealla. Ortodoksimunkki, joka kuuluu junassa matkustavien kreivin ja kreivittären seurueeseen, väittää lastilaatikon olevan pahuuden vallassa.

Saxton tahtoisi pitää löydöksensä salassa, mutta etenkin Saxtonin kollega tohtori Wells (Peter Cushing) on utelias löydöksen suhteen. Wells maksaa eräälle junan henkilökunnasta tarkistamaan arkun sisältöä, mutta kyseinen henkilö kuolee katsottuaan arkussa ollutta oliota. Tapahtuman jälkeen olio pääsee pakenemaan, jonka jälkeen junasta alkaa löytyä valkosilmäisiä uhreja.

Ruumiinavauksissa paljastuu, että kuolleiden aivot ovat sileät muistin ja tiedon ammennettua pois. Tarkastaja Mirov ampuu murhista vastuussa olleen olion, jolloin uhka vaikuttaisi olevan ohi. Tutkiessaan olion ruumista, Saxton ja Wells tekevät löydöksen olion silmistä. Silmistä löytyy kuvia niin esihistoriallisesta ajasta kuin myös Maapallosta ulkoavaruudesta käsin. Tämän perusteella tutkijat päättelevät avaruudesta tulleen aineettoman olion vain asuneensa fossiilissa, jonka jälkeen olio oli siirtynyt seuraavaan uhriin, tarkastajaan.

Uutiset junassa tapahtuneista murhista on sähkötetty Siperian viranomaisille, ja kasakka nimeltään kapteeni Kazan (Telly Savalas) miehineen saapuu junaan. Mirov paljastuu olevansa olion kaappaama, ja tulee ammutuksi tämän vuoksi. Ennen kuolemaa olio siirtyy ortodoksimunkkiin. Matkustajat pakenevat postivaunuun sillä aikaa kun munkki alkaa murhata sotilaita.

Saxton pelastaa kreivittären oliolta, mutta tämä herättää uhrinsa takaisin eloon. Tämän jälkeen eloonjääneet linnoittautuvat viimeiseen junavaunuun, ja yrittävät pitää hyökkääjät loitolla. Venäjä on sähköttänyt seuraavalle asemalle määräyksen suistaa juna raiteilta, aseman henkilökunta seuraa määräystä luullen maan olevan sodassa. Juuri oikealla hetkellä elossa olevat matkustajat saavat vaununsa irrotettua ennen kuin muu juna suistuu jyrkänteeltä ja syttyy palamaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Christopher Lee  Professori Sir Alexander Saxton  
 Peter Cushing  Tohtori Wells  
 Telly Savalas  Kapteeni Kazan  
 Alberto de Mendoza  Isä Pujardov  
 Julio Peña  Komisario Mirov  
 Silvia Tortosa  Kreivitär Irina Petrovski  
 Ángel del Pozo  Yevtushenko  
 Helga Liné  Natasha  
 Alice Reinheart  Neiti Jones  
 José Jaspe  Konduktööri Konev  
 George Rigaud  Kreivi Marion Petrovski  
 Víctor Israel  Maletero  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]