Christopher Lee

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Christopher Lee
Christopher Lee vuonna 2013.
Christopher Lee vuonna 2013.
Henkilötiedot
Koko nimi Christopher Frank Carandini Lee
Syntynyt 27. toukokuuta 1922
Lontoo, Britannia
Kuollut 7. kesäkuuta 2015 (93 vuotta)
Lontoo
Ammatti näyttelijä, laulaja
Puoliso Birgit Krøncke (1961– Leen kuolemaan 2015)
Näyttelijä
Taiteilijanimet Chris Lee
Aktiivisena 19462015
Merkittävät roolit Frankensteinin hirviö
Frankensteinin kirous
Kreivi Dracula
Dracula
Lordi Summerisle
Uhrijuhla
Francisco Scaramanga
007 ja kultainen ase
Muhammad Ali Jinnah
Jinnah
Saruman
Taru sormusten herrasta ja Hobitti -elokuvat
Kreivi Dooku
Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys
Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet
AllMovie

Sir Christopher Frank Carandini Lee, CBE (27. toukokuuta 1922 Lontoo, Britannia7. kesäkuuta 2015 Lontoo[1]) oli englantilainen näyttelijä ja laulaja. Lee esiintyi uransa aikana noin 300 elokuva- ja televisioroolissa, ja hän oli vuoden 2001 Guinness World Recordsin mukaan kaikkien aikojen eniten elokuvissa esiintynyt näyttelijä.[2]

Lee tuli kuuluisaksi 1950-luvun loppupuolella brittiläisen Hammer Film Productions -yhtiön tuottamissa kauhuelokuvissa, joista tunnetuimmat ovat Frankensteinin kirous ja Dracula. Hänen muita tunnettuja elokuvaesiintymisiään ovat olleet Uhrijuhla, 007 ja kultainen ase, Jinnah, Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogia sekä Tähtien sota -elokuvat Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys ja Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto. Lee on ollut mukana kuudessa Tim Burtonin ohjaamassa elokuvassa: Päätön ratsumies, Jali ja suklaatehdas, Corpse Bride, Liisa Ihmemaassa, Dark Shadows ja Frankenweenie.

Lee työskenteli näyttelijänä lähes 70 vuotta. Vuonna 2009 Lee lyötiin ritariksi.[3]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lee syntyi Lontoossa. Hänen vanhempansa olivat ensimmäiseen maailmansotaan osallistunut everstiluutnantti Geoffrey Trollope Lee ja italialaista syntyperää ollut markiisitar Estrelle Marie Carandini di Sarzano, joka polveutui Euroopan vanhimpiin aatelissukuihin kuuluvista Carandineista. Leen isoisovanhemmat perustivat Australian ensimmäisen oopperayhtiön, ja hänen isoisoäitinsä Marie Carandini oli ollut Australiassa menestynyt oopperalaulaja. Yksi Leen serkuista oli italialainen poliitikko Nicolò Carandini, joka toimi Italian suurlähettiläänä Britanniassa ja myöhemmin lentoyhtiö Alitalian johtajana. Leellä oli isosisko nimeltä Xandra (k. 2002).

Leen vanhemmat erosivat vuonna 1926, ja äiti vei lapset Sveitsiin, jossa nuori Lee opiskeli yksityiskoulussa ja esiintyi koulunsa järjestämissä näytelmissä. Muutaman vuoden kuluttua perhe kuitenkin palasi takaisin Englantiin, jossa Leen äiti avioitui pankkiiri Harcourt Rosen kanssa. Rose oli James Bondin luojana tunnetun kirjailijan Ian Flemingin eno, ja myöhemmin Lee ystävystyi Flemingin kanssa. Kertoman mukaan Fleming olisi halunnut Leen esittävän Julius No -roistoa ensimmäisessä Bond-elokuvassa Salainen agentti 007 ja tohtori No, mutta Harry Saltzman ja Albert R. Broccoli olivat ehtineet palkata osaan Joseph Wisemanin.

Ranskan Rivieralle suuntautuneella työnhakumatkallaan Lee poikkesi vuonna 1939 Pariisiin, jossa hän oli viimeisen Ranskassa toimeenpannun julkisen teloituksen silminnäkijänä. Samana vuonna sotilaskoulussa ollut Lee yritti osallistua talvisotaan Suomen maavoimissa, mutta häntä ei päästetty sotatoimiin, kuten ei muitakaan brittiläisiä vapaaehtoisia.[4] Heille annettiin kuitenkin lumipuvut ja noin viikon kestänyt vartiotehtävä kaukana taistelulinjojen takana.[5] Myöhemmin Lee on todennut, että suomalaiset pelastivat hänen henkensä, kun eivät päästäneet häntä rintamalle. Vuonna 1941 Lee värväytyi kuninkaallisiin ilmavoimiin. Hän sai lentokoulutusta Etelä-Afrikassa, mutta joutui vetäytymään tehtävästä näkövaikeuksien takia. Hänen onnistui kuitenkin liittyä brittien tiedustelupalveluun, jolle hän suoritti tehtäviä Sisiliassa ja Italiassa. Maailmansodan päätyttyä Lee erosi asevoimista.

Näyttelijänura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lee allekirjoitti 1946 työsopimuksen brittiläisen viihdeyhtiö Rank Organisationin kanssa. Hänen ensiesiintymisensä elokuvissa oli Terence Youngin ohjaamassa draamaelokuvassa Corridor of Mirrors vuodelta 1948. 1950-luvun loppuun mennessä Lee oli jo ehtinyt esiintyä kymmenissä elokuvissa, mutta hänen läpimurtonsa elokuva-alalla oli Frankensteinin hirviön rooli Hammer Film Productionsin ensimmäisessä värielokuvassa Frankensteinin kirous vuodelta 1956. Vuonna 1958 Lee esitti ensimmäistä kertaa kreivi Draculaa kauhuelokuvassa Dracula, minkä jälkeen hän on näytellyt Draculaa yhteensä seitsemän kertaa. Lukuisien kauhurooliensa takia Leetä on kutsuttu Boris Karloffin ja Bela Lugosin manttelinperijäksi, toisinaan jopa syrjäyttäjäksi. Hammerin kauhuelokuvien kautta Lee tapasi kuuluisan kauhunäyttelijän Peter Cushingin, josta sittemmin tuli yksi hänen lähimmistä ystävistään.

Lee esitti elokuvissa yleensä konnia tai hirviöitä. Hänen roolihahmoihinsa lukeutuivat Frankensteinin hirviön ja kreivi Draculan ohella myös muiden muassa muumio, Fu Manchu, Grigori Rasputin ja James Bondin vihollinen Fransisco Scaramanga. Lee pitää merkittävimpänä roolisuorituksenaan kuitenkin vuoden 1998 draamaelokuvassa Jinnah näyttelemäänsä Pakistanin valtion perustajan Muhammad Ali Jinnahin roolia. Lee on myös tiettävästi ainoa tunnettu näyttelijä, joka on esittänyt peräti kolmea eri Sherlock Holmes -hahmoa: kolme kertaa Sherlock Holmesia, kerran Mycroft Holmesia ja kerran Henry Baskervilleä.

Lee tunnetaan 2000-luvulla pahuuden puolelle siirtyneen velhon Sarumanin näyttelijänä Peter Jacksonin ohjaamassa Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa, joka pohjautuu J. R. R. Tolkienin kirjoittamaan samannimiseen fantasiaromaaniin. Jackson on sanonut Leen olevan suurimpia hänen tuntemiaan Tolkien-faneja. Lee tapasi Tolkienin kerran henkilökohtaisesti, ja hänellä oli tapana lukea Taru sormusten herrasta kerran vuodessa. Kun Jackson leikkasi Leen roolisuorituksen pois elokuvasta Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu, Lee ilmoitti olevansa erittäin järkyttynyt. Leen roolisuoritus on kuitenkin mukana elokuvan pidennetyssä erikoisversiossa.

2000-luvun alussa Lee sai Sarumanin roolin ohella huomiota myös roolisuorituksistaan pahansuopana kreivi Dookuna Tähtien sota -elokuvissa Kloonien hyökkäys ja Sithin kosto. Kertoman mukaan Tähtien sodan luoja George Lucas olisi suunnitellut Leetä suurmoffi Tarkinin rooliin vuoden 1977 alkuperäisessä Tähtien sota -elokuvassa, mutta rooli annettiin Leen ystävälle Peter Cushingille.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Christopher Lee esiintyi laulajana mm. italialaisen Rhapsody of Fire -yhtyeen singlellä The Magic of the Wizard's Dream. Hän toimi kertojana kahdella yhtyeen levyllä, The Frozen Tears of Angelsilla ja Triumph or Agonyllä. Hän esiintyi kertojana myös Skotlannin kamariorkesterin levytyksessä, joka sisältää Igor Stravinskin Sotilaan tarinan.[6]

Lee toimi myös ääninäyttelijänä. Hän esiintyi tanskalaisen musiikkiryhmän Tolkien Ensemblen levyillä, joilla hän näytteli entti Puuparran ja Rohanin kuninkaan Théodenin äänenä. Vuonna 2010 Lee julkaisi Charlemagne: by the Sword and Cross -nimisen metallimusiikkialbumin, joka kertoo Kaarle Suuresta. Lee lauloi levyllä Kaarle Suuren roolin, ja lisäksi mukana on täysikokoinen orkesteri, kuoro ja useita vierailevia solisteja.[7]

Vuonna 2004 Lee oli Fransisco Scaramangan äänenä videopelissä GoldenEye: Rogue Agent. Edellisen kerran hän oli esittänyt Scaramangaa yli kolmekymmentä vuotta aikaisemmin. Vuonna 2005 Lee toimi DiZin alias Ansem Viisaan ääninäyttelijänä PlayStation 2 -pelin Kingdom Hearts II englanninkielisessä versiossa. Lee osasi puhua äidinkielensä englannin ohella myös sujuvasti italiaa, ranskaa ja saksaa sekä kohtalaisesti venäjää, ruotsia ja kreikkaa.

Lee vieraili Suomessa vuonna 2002[8] Suomen elokuva-arkiston vieraana ja osallistui elokuvateatteri Orionissa käytyyn keskusteluun urastaan. Tilaisuuden jälkeen hän jakoi nimikirjoituksiaan läheisessä elokuva-alan liikkeessä – jonne oli ajoittain jopa satojen metrien jono.lähde? Lee toi useasti ilmi mieltymyksensä Suomea kohtaan.

Tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet Christopher Leen roolisuorituksista ovat saaneet arvostelijoilta myönteistä palautetta, ja Leetä pidetään laajalti yhtenä suurimmista brittiläisistä näyttelijöistä. Lee on voittanut kahdeksantoista elokuva-alan palkintoa ja ollut ehdokkaana seitsemän kertaa. Hän ei koskaan ollut Oscar-, Bafta- eikä Golden Globe -ehdokkaana. Vuonna 2011 Lee kuitenkin nimettiin Baftan kunniajäseneksi.[9] Vuonna 2009 Walesin prinssi Charles huomioi Leen näyttelijän uran lyömällä hänet ritariksi.[3] Vuonna 2001 Guinness World Records nimitti Leen kaikkien aikojen eniten elokuvissa ja televisiossa esiintyneeksi näyttelijäksi. Hän oli tuolloin näytellyt noin 300 elokuva- ja televisioroolia. Vuonna 2009 Guinness World Records julisti Leen kaikkein verkottuneimmaksi eläväksi näyttelijäksi, koska Virginian yliopistossa kehitetty tietokanta laski Leen olevan ”Hollywoodin keskuksessa”.[2]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Christopher Lee vaimonsa Birgit Krøncken kanssa vuonna 2009 Wienissä Itävallassa.

Christopher Lee avioitui 17. maaliskuuta 1961 tanskalaisen mallin Birgit ”Gitte” Krøncken (s. 20. huhtikuuta 1935) kanssa. He saivat 1963 tyttären nimeltä Christina Erika Carandini Lee. Lee oli englantilaisen näyttelijän Harriet Walterin setä.

Christopher Lee kuoli 93-vuotiaana Lontoossa 7. kesäkuuta 2015. Häntä oli hoidettu sairaalassa kolme viikkoa hengitysvaikeuksien ja sydämen vajaatoiminnan takia.[10]

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Suomenkielinen nimi Rooli Muuta
1948 Corridor of Mirrors Charles Ensimmäinen elokuvarooli
1957 Frankensteinin kirous Olento Läpimurtorooli; vastanäyttelijänä Peter Cushing, ohjaajana Terence Fisher
1958 Dracula Kreivi Dracula Leen ensimmäinen Dracula-rooli, ohjaajana Terence Fisher
1959 Baskervillen koira Sir Henry Baskerville Ensimmäinen Sherlock Holmes-elokuva
Vastanäyttelijänä Peter Cushing, ohjaajana Terence Fisher
1959 Muumion kosto Kharis, Muumio Vastanäyttelijänä Peter Cushing, ohjaajana Terence Fisher
1962 Sherlock Holmes ja kuoleman kaulanauha Sherlock Holmes Ensimmäinen Sherlock Holmes -rooli, ohjaajana Terence Fisher
1965 Fu Manchu – kauhun mestari Tohtori Fu Manchu Ensimmäinen Fu Manchu -rooli
1966 Dracula – pimeyden ruhtinas Kreivi Dracula Elokuvassa Dracula ei sano sanaakaan, ohjaajana Terence Fisher
1972 Kauhun pikajuna Professori Sir Alexander Saxton
1973 Uhrijuhla Lordi Summerisle Ehdokkuus – Saturn-palkinto: paras miespääosa, vastanäyttelijänä Britt Ekland
1974 007 ja kultainen ase Francisco Scaramanga Vastanäyttelijänä Roger Moore, Ekland jälleen samassa elokuvassa Leen kanssa
1979 Prinssi Hassanin seikkailut Kalifi Alquazar Ehdokkuus – Saturn-palkinto: paras miespääosa
Vastanäyttelijöinä Peter Cushing ja Mickey Rooney
1983 Kauhujen talo Corrigan / Roderick Grisbane Viimeinen yhteinen elokuva Peter Cushingin kanssa
Sitgesin elokuvajuhlien Caixa de Catalunya -palkinto: paras miespääosa
1994 Poliisiopisto 7: Moskovan keikka poliisipäällikkö Aleksander Nikolajevits Rakov
2001 Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit Saruman PFCS Award: paras näyttelijäkaarti
Ehdokkuus – MTV Movie Award: paras taistelu Ian McKellenin kanssa
Ehdokkuus – MTV Movie Award: paras roisto
Ehdokkuus – Screen Actors Guild Award: paras näyttelijäkokoonpano
2002 Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys Kreivi Dooku / Darth Tyranus MTV Movie Award: paras taistelu Yodan kanssa
2002 Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia Saruman OFCS Award: paras näyttelijäkaarti
PFCS Award: paras näyttelijäkaarti
Ehdokkuus – DVD Exclusive -palkinto
Ehdokkuus – Screen Actors Guild Award: paras näyttelijäkokoonpano
2005 Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto Kreivi Dooku / Darth Tyranus
2012 Dark Shadows Silas Clarney Lee jälleen Tim Burtonin elokuvassa
2012 Hobitti – Odottamaton matka Saruman
2014 Hobitti – Viiden armeijan taistelu

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-1433991421708.html
  2. a b British actors in Guinness records 14.9.2008. Metro. Viitattu 9.11.2013. (englanniksi)
  3. a b Sir Christopher Lee knighted by the Prince of Wales 30.10.2009. The Telegraph. Viitattu 8.11.2013. (englanniksi)
  4. Topelius, Taneli: Fantasian hyvä paha mies 15.5.2002. Turun Sanomat. Viitattu 21.8.2008.
  5. Lee 2004, sivu 73.
  6. Stravinsky/Ramuz: The Soldier’s Tale. Christopher Lee, narrator. Scottish Chamber Orchestra. Lionel Friend, conductor. Nimbus Records NI 5063. 1986.
  7. Draculanäyttelijä Christopher Lee julkaisee metallialbumin HS.fi. 12.1.2010. Viitattu 12.1.2010.
  8. Mies, joka antoi pahalle kasvot Turun Sanomat. 15.4.2002. Viitattu 29.6.2009.
  9. BBC News – Christopher Lee to receive Bafta Fellowship Viitattu 17.7.2011
  10. Kauhuelokuvien legenda Christopher Lee on kuollut Viitattu 11.6.2015

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Christopher Lee.