Corpse Bride

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Corpse Bride
Corpse bride.jpg
Ohjaaja Tim Burton
Mike Johnson
Käsikirjoittaja John August
Pamela Pettler
Caroline Thompson
Tuottaja Allison Abbate
Tim Burton
Säveltäjä Danny Elfman
Pääosat Johnny Depp
Helena Bonham Carter
Emily Watson
Albert Finney
Richard E. Grant
Joanna Lumley
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Ensi-ilta 2005
Kesto 76 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 40 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Corpse Bride (Tim Burton's Corpse Bride) on vuonna 2005 ensi-iltansa saanut Tim Burtonin ja Mike Johnsonin ohjaama stop motion -animaatioelokuva. Päähenkilöiden ääninä ovat Johnny Depp, Helena Bonham Carter ja Emily Watson. Tapahtumat sijoittuvat viktoriaaniselle aikakaudelle 1800-luvun Englantiin.

Corpse Bride on Tim Burtonin toinen kokopitkä stop-motion-animaatio. Ensimmäinen oli vuoden 1993 elokuva Painajainen ennen joulua, ja sen tyyliä noudattaen myös tässä elokuvassa ulkoasu ja värisävyt ovat hyvin tummia.

Corpse Bridea tehtiin samoihin aikoihin Burtonin toisen, vuonna 2005 ensi-iltansa saaneen elokuvan Jali ja suklaatehdas kanssa.

Corpse Bride menestyi kohtalaisesti elokuvateattereissa, mutta sai lähes kaikilta Suomenkin lehdiltä viisi tähteä.lähde?

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva sijoittuu tuntemattomaan eurooppalaiseen kylään. Victor Van Dort (Johnny Depp) on uusrikkaiden kalakauppiaiden (Tracey Ullman ja Paul Whitehouse) 19-vuotias poika. Victoria Everglot (Emily Watson) puolestaan on vastenmielisten aristokraattien (Joanna Lumley ja Albert Finney) laiminlyöty tytär. Yläluokkalaisiksi halajavat Van Dortit ja köyhyydestä eroon pyrkivät Everglotit ovat päättäneet solmia perheiden välille liiton naittamalla Victorian ja Victorin toisilleen. Nuoret itse pelkäävät tulevansa avioliiton myötä onnettomiksi, mutta kun he tapaavat toisensa ensimmäistä kertaa, he rakastuvat toisiinsa välittömästi. Kun ujo ja kömpelö Victor onnistuu sotkemaan hänen ja Victorian harjoitusvihkiäiset, hän pakenee metsään. Metsässä hän harjoittelee hankaliksi osoittautuneita vihkivaloja ja asettaa sormuksen sen päätteeksi maasta sojottavaan puunjuureen.

”Juuri” on kuitenkin tosiasiassa erään murhatun naisen sormi. Riekaleiseen hääpukuun sonnustautunut nainen (Helena Bonham Carter) nousee haudastaan uskoen olevansa nyt Victorin laillisesti vihitty vaimo. Kauhistunut Victor pakenee, mutta kuollut tyttö saa hänet kiinni ja siirtää hänet Kuolleiden maahan. Elämä manalassa on kuitenkin yllättävän eloisaa, ja Victor saakin melko pian tietää, että Emily on hänen uuden morsiamensa nimi. Emily murhattiin aikoinaan metsässä hänen odottaessaan siellä sulhastaan yksin valtavien myötäjäistensä kera. Sillä välin Victorian vanhemmat saavat kuulla, että Victor on nähty toisen naisen kanssa, mikä saa heidät epäluuloisiksi.

Manalassa Emily antaa Victorille häälahjaksi tämän vuosia sitten kuolleen koiran. Victor itse tahtoo kuitenkin vain päästä takaisin Victorian luo. Hän suostuttelee Elder Gutknechtin (Michael Gough), manalan ystävällisen valtiaan, lähettämään hänet ja Emilyn väliaikaisesti Elävien maahan teeskennellen haluavansa esitellä Emilyn vanhemmilleen. Kotona Victor lähtee tapaamaan Victoriaa ja tunnustaa tälle rakkautensa. Onnellinen Victoria myöntää tuntevansa samoin. Sillä välin Emily, joka on lähtenyt kärsimättömänä etsimään Victoria, saapuu Victorian huoneeseen ja näkee parin yhdessä. Tuntien itsensä petetyksi Emily raahaa Victorin takaisin Kuolleiden maahan taikasanan (”Ruutuhyppely!”) avulla. Manalassa Emily syyttää Victoria valehtelusta ja nimittää Victoriaa ”toiseksi naiseksi”.

Victoria kertoo vanhemmilleen, että eräs kuollut nainen on pakottanut Victorin naimisiin kanssaan, mutta Everglotit luulevat Victorian menettäneen järkensä. He lukitsevat tyttärensä tämän huoneeseen. Victoria onnistuu pakenemaan, ja hän juoksee tunteettoman pastori Galswellsin (Christopher Lee) pakeille. Victorian tarina ruumismorsiamesta kuitenkin iljettää pastoria, joka palauttaa tytön takaisin vanhemmilleen. Koska Victoria ei kyetä enää tavoittamaan, Everglotit päättävät naittaa Victorian varakkaalta vaikuttavalle lordi Barkis Bitternille (Richard E. Grant), joka on saapunut kaupunkiin vasta hiljattain. Victoria yrittää vastustella, mutta hänen vanhempansa ovat järkähtämättömiä.

Tällä välin Victorin petoksen masentama Emily alkaa pikkuhiljaa tajuta, että Victor ja Victoria kuuluvat toisilleen, vaikka hänen ystävänsä mato (Enn Reitel) ja mustaleski (Jane Horrocks) yrittävät väittää toisin. Victor pyytää Emilyltä anteeksi valheitaan, ja he tekevät sovinnon.

Pian sen jälkeen Victorin vastamenehtynyt ajuri (Paul Whiteman) saapuu manalaan ja kertoo Victorille, että Victoria aikoo naida lordi Barkisin. Victor tuntee itsensä petetyksi. Elder Gutknecht toteaa, etteivät Emily ja Victor ole laillisesti naimisissa, koska Victor on yhä elävä mutta Emily ei. Menetettyään Victorian lopullisesti Victor päättää tappaa itsensä ja ryhtyä Emilyn lailliseksi aviomieheksi. Vainajat lähtevät Elävien maahan vihkiäkseen Victorin ja Emilyn avioliittoon kylän kirkossa. Elävät säikähtävät vainajia ensin suunnattomasti, mutta heidän pelkonsa kaikkoaa pian heidän tunnistaessaan vainajien joukossa kuolleita rakkaitaan.

Sillä välin lordi Barkis saa suureksi suuttumuksekseen tietää, että Victoria on tosiasiassa rahaton ja ettei tytön vanhemmilla ole antaa Barkisille myötäjäiseksi penniäkään. Victoria lähtee talosta kirkolle. Kirkossa hän näkee Victorin, joka on juuri ottamassa kulauksen sydämen pysäyttävää myrkkyä. Emily huomaa Victorian ja pysäyttää Victorin, sillä hän tietää, ettei hänen tule asettua Victorin ja Victorian onnen tielle. Victor ja Victoria astuvat toistensa luo riemuissaan, mutta lordi Barkis keskeyttää heidät muistuttaen, että Victoria on kaikesta huolimatta yhä hänen vaimonsa. Barkis ilmoittaa haluavansa Victorian myötäjäiset itselleen, tuli mitä tuli. Emily tunnistaa lordi Barkisin entiseksi sulhasekseen, joka murhasi hänet päästäkseen käsiksi hänen myötäjäisiinsä. Hän tajuaa myös, että mies suunnitteli Victorialle samaa kohtaloa. Lordi Barkis yrittää lähteä kirkosta Victoria panttivankinaan, mutta Victor vaatii Barkisia päästämään hänen rakkaansa. Lordi Barkisin ja Victorin välille syntyy taistelu, jonka aikana Barkis sieppaa yhdeltä vainajalta miekan, kun taas Victor joutuu tyytymään kokin hänelle heittämään haarukkaan. Lopulta lordi Barkis riisuu Victorin aseista ja tyrkkää tämän maahan. Hän valmistautuu lävistämään Victorin miekallaan, kun Emily ryntää yllättäen heidän väliinsä ja asettuu Victorin kilveksi. (Lordi Barkisin miekka ei satuta Emilyä, sillä hän on jo valmiiksi kuollut.) Lordi Barkis irrottaa yllättyneenä otteensa miekasta, niin että Emily saa tilaisuuden tarttua siihen ja kääntää sen kohti Barkista. Emily käskee Barkista lähtemään välittömästi tiehensä. Lordi Barkis suostuu, mutta nostaa sitä ennen ivaten Emilylle maljan. Barkisin tietämättä malja kuitenkin sisältää Victorille tarkoitettua myrkkyä. Kuolleet eivät saa koskea eläviin, mutta koska Barkis tappaa itsensä vahingossa juomalla Victorin myrkyn, vainajat lähtevät häntä kohti kolkosti nauraen. He raahaavat ”uuden tulokkaan” Kuolleiden maahan ilmeisesti rangaistakseen tätä teoistaan.

Koska Emily on viimein päässyt riivaajastaan eroon, hän antaa Victorin perua hänelle vannomansa vihkivalan. Sitten hän antaa hääkimppunsa Victorialle, kävelee ulos kirkon pihalle ja muuttuu perhosparveksi. Victor ja Victoria jäävät katselemaan kaikkoavia perhosia kirkon portaille.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääniluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Johnny Depp  … Victor Van Dort  
 Helena Bonham Carter  … Corpse Bride (Emily)  
 Emily Watson  … Victoria Everglot  
 Tracey Ullman  … Nell Van Dort, Hildegarde  
 Paul Whitehouse  … William Van Dort, Mayhew, päätarjoilija Paul  
 Joanna Lumley  … Maudeline Everglot  
 Albert Finney  … Finis Everglot  
 Richard E. Grant  … Barkis Bittern  
 Christopher Lee  … pastori Galswells  
 Michael Gough  … Elder Gutknecht  
 Jane Horrocks  … mustaleski, rouva Plum  
 Enn Reitel  … mato, town crier  
 Deep Roy  … kenraali Bonesapart  
 Danny Elfman  … Bonejangles  
 Stephen Ballantyne  … Emil  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]