Corpse Bride

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Corpse Bride
Ohjaaja Tim Burton
Mike Johnson
Käsikirjoittaja John August
Pamela Pettler
Caroline Thompson
Tuottaja Allison Abbate
Tim Burton
Säveltäjä Danny Elfman
Kuvaaja Pete Kozachik
Pääosat Johnny Depp
Helena Bonham Carter
Emily Watson
Albert Finney
Richard E. Grant
Joanna Lumley
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdistynyt kuningaskunta
 Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta 2005
Kesto 76 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 40 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Corpse Bride (Tim Burton's Corpse Bride) on vuonna 2005 ensi-iltansa saanut Tim Burtonin ja Mike Johnsonin ohjaama stop motion -animaatioelokuva. Päähenkilöiden ääninä ovat Johnny Depp, Helena Bonham Carter ja Emily Watson. Tapahtumat sijoittuvat viktoriaaniselle aikakaudelle 1800-luvun Englantiin.

Corpse Bride on Tim Burtonin toinen kokopitkä stop-motion-animaatio. Ensimmäinen oli vuoden 1993 elokuva Painajainen ennen joulua, ja sen tyyliä noudattaen myös tässä elokuvassa ulkoasu ja värisävyt ovat hyvin tummia.

Corpse Bridea tehtiin samoihin aikoihin Burtonin toisen, vuonna 2005 ensi-iltansa saaneen elokuvan Jali ja suklaatehdas kanssa.

Corpse Bride menestyi kohtalaisesti elokuvateattereissa, mutta sai lähes kaikilta Suomenkin lehdiltä viisi tähteä.lähde?

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva sijoittuu tuntemattomaan eurooppalaiseen kylään. Victor Van Dort (Johnny Depp) on uusrikkaiden yläluokkaisiksi haluavien kalakauppiaiden (Tracey Ullman ja Paul Whitehouse) 19-vuotias poika. Victoria Everglot (Emily Watson) puolestaan on köyhtyneiden aristokraattien (Joanna Lumley ja Albert Finney) laiminlyöty tytär. Van Dortit ja Everglotit aikovat solmia perheiden välille liiton naittamalla Victorian ja Victorin toisilleen. Nuoret itse pelkäävät tulevansa avioliiton myötä onnettomiksi, mutta tavatessaan he rakastuvat toisiinsa välittömästi. Victor sotkee kömpelyyttään harjoitusvihkiäiset ja pakenee metsään. Metsässä hän harjoittelee vihkivaloja ja asettaa lopuksi sormuksen maasta sojottavaan puunjuureen.

”Juuri” on kuitenkin tosiasiassa erään murhatun naisen sormi. Riekaleiseen hääpukuun sonnustautunut Emily (Helena Bonham Carter) nousee haudastaan uskoen olevansa nyt Victorin laillisesti vihitty vaimo. Kauhistunut Victor pakenee, mutta Emily saa hänet kiinni ja siirtää hänet Kuolleiden maahan. Manalassa Emily esittäytyy Victorille. Hänet murhattiin metsässä hänen odottaessaan siellä sulhastaan yksin valtavien myötäjäistensä kera. Sillä välin Victorian vanhemmat saavat kuulla, että Victor on nähty toisen naisen kanssa, mikä saa heidät epäluuloisiksi.

Manalassa Emily antaa Victorille häälahjaksi tämän vuosia sitten kuolleen koiran. Victor itse tahtoo kuitenkin vain päästä takaisin Victorian luo. Hän suostuttelee Elder Gutknechtin (Michael Gough), manalan ystävällisen valtiaan, lähettämään hänet ja Emilyn väliaikaisesti Elävien maahan teeskennellen haluavansa esitellä Emilyn vanhemmilleen. Kotona Victor lähtee tapaamaan Victoriaa, ja he tunnustavat rakkautensa toisilleen. Emily näkee parin yhdessä ja raahaa Victorin takaisin Kuolleiden maahan. Manalassa Emily syyttää Victoria valehtelusta ja nimittää Victoriaa ”toiseksi naiseksi”.

Victoria kertoo vanhemmilleen, että eräs kuollut nainen on pakottanut Victorin naimisiin kanssaan, mutta Everglotit luulevat Victorian menettäneen järkensä ja lukitsevat hänet huoneeseensa. Victoria onnistuu pakenemaan, ja menee tunteettoman pastori Galswellsin (Christopher Lee) pakeille. Victorian tarina ruumismorsiamesta kuitenkin iljettää pastoria, joka palauttaa tytön takaisin vanhemmilleen. Koska Victoria ei kyetä enää tavoittamaan, Everglotit päättävät naittaa Victorian varakkaalta vaikuttavalle lordi Barkis Bitternille (Richard E. Grant). Victoria yrittää vastustella, mutta hänen vanhempansa ovat järkähtämättömiä.

Tällä välin Victorin petoksen masentama Emily alkaa tajuta, että Victor ja Victoria kuuluvat toisilleen, vaikka hänen ystävänsä mato (Enn Reitel) ja mustaleski (Jane Horrocks) yrittävät väittää toisin. Victor pyytää Emilyltä anteeksi valheitaan, ja he tekevät sovinnon.

Pian sen jälkeen Victorin vastamenehtynyt ajuri (Paul Whiteman) saapuu manalaan ja kertoo Victorille, että Victoria aikoo naida lordi Barkisin. Victor tuntee itsensä petetyksi. Elder Gutknecht toteaa, etteivät Emily ja Victor ole laillisesti naimisissa, koska Victor on yhä elävä mutta Emily ei. Menetettyään Victorian lopullisesti Victor päättää tappaa itsensä ja ryhtyä Emilyn lailliseksi aviomieheksi. Vainajat lähtevät Elävien maahan vihkiäkseen Victorin ja Emilyn avioliittoon kylän kirkossa. Elävät säikähtävät vainajia ensin, mutta heidän pelkonsa kaikkoaa pian heidän tunnistaessaan vainajien joukossa kuolleita rakkaitaan.

Sillä välin lordi Barkis saa suureksi suuttumuksekseen tietää, että Victoria on rahaton eikä tytön vanhemmilla ole antaa Barkisille myötäjäiseksi penniäkään. Victoria lähtee talosta kirkolle, jossa Victor on juuri ottamassa sydämen pysäyttävää myrkkyä. Emily huomaa Victorian ja pysäyttää Victorin, sillä hän tietää, ettei hänen tule asettua Victorin ja Victorian onnen tielle. Victor ja Victoria astuvat toistensa luo riemuissaan, mutta lordi Barkis keskeyttää heidät muistuttaen, että Victoria on kaikesta huolimatta yhä hänen vaimonsa. Barkis ilmoittaa haluavansa Victorian myötäjäiset itselleen, tuli mitä tuli. Emily tunnistaa lordi Barkisin entiseksi sulhasekseen, joka murhasi hänet päästäkseen käsiksi hänen myötäjäisiinsä. Lordi Barkis yrittää paeta Victoria panttivankinaan, mutta Victor asettuu häntä vastaan ja he alkavat taistella. Lopulta lordi Barkis riisuu Victorin aseista ja tyrkkää tämän maahan. Hän valmistautuu lävistämään Victorin miekallaan, kun Emily ryntää yllättäen heidän väliinsä ja asettuu Victorin kilveksi. Miekka ei satuta Emilyä, sillä hän on jo valmiiksi kuollut. Emily tarttuu miekkaan ja käskee Barkista lähtemään välittömästi tiehensä. Lordi Barkis suostuu, mutta nostaa sitä ennen ivaten Emilylle maljan. Malja kuitenkin sisältää Victorille tarkoitettua myrkkyä, ja aavistamatta Barkins kuolee kävellessään ovelle. Kuolleet eivät saa koskea eläviin, mutta koska Barkis on nyt kuollut, sääntö ei enää koske häntä. Vainajat ympäröivät hänet ja raahaavat hänet Kuolleiden maahan.

Emily on viimein päässyt riivaajastaan eroon, ja hän antaa Victorin perua hänelle vannomansa vihkivalan. Sitten hän antaa hääkimppunsa Victorialle, kävelee ulos kirkon pihalle ja muuttuu perhosparveksi. Victor ja Victoria jäävät katselemaan kaikkoavia perhosia kirkon portaille.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Johnny Depp  Victor Van Dort  
 Helena Bonham Carter  Corpse Bride (Emily)  
 Emily Watson  Victoria Everglot  
 Tracey Ullman  Nell Van Dort, Hildegarde  
 Paul Whitehouse  William Van Dort, Mayhew, päätarjoilija Paul  
 Joanna Lumley  Maudeline Everglot  
 Albert Finney  Finis Everglot  
 Richard E. Grant  Barkis Bittern  
 Christopher Lee  pastori Galswells  
 Michael Gough  Elder Gutknecht  
 Jane Horrocks  mustaleski, rouva Plum  
 Enn Reitel  mato, town crier  
 Deep Roy  kenraali Bonesapart  
 Danny Elfman  Bonejangles  
 Stephen Ballantyne  Emil  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]