Liisa Ihmemaassa (vuoden 2010 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liisa Ihmemaassa
Alice in Wonderland
Ohjaaja Tim Burton
Petri Hanttu (suomenkielinen dubbaus)
Käsikirjoittaja Linda Woolverton
Perustuu Lewis Carrollin romaaneihin Liisan seikkailut ihmemaassa ja Liisan seikkailut peilimaailmassa
Tuottaja Tim Burton
Joe Roth
Jennifer Todd
Suzanne Todd
Richard D. Zanuck
Säveltäjä Danny Elfman
Kuvaaja Dariusz Wolski
Leikkaaja Chris Lebenzon
Tuotantosuunnittelija Robert Stromberg
Pukusuunnittelija Colleen Atwood
Pääosat Mia Wasikowska
Johnny Depp
Michael Sheen
Stephen Fry
Anne Hathaway
Helena Bonham Carter
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Levittäjä Fórum Hungary
Netflix
Disney+
Ensi-ilta Yhdysvallat 5. maaliskuuta 2010
Suomi 12. maaliskuuta 2010
Kesto 108 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 200 000 000 dollaria
Tuotto 1 025 467 110 dollaria
Seuraaja Liisan seikkailut peilimaailmassa
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Liisa Ihmemaassa (engl. Alice in Wonderland) on vuonna 2010 ensi-iltansa saanut Tim Burtonin ohjaama yhdysvaltalainen fantasiaelokuva. Se perustuu Lewis Carrollin kirjoihin Liisan seikkailut ihmemaassa ja Liisan seikkailut peilimaailmassa. Elokuvan pääosissa ovat Mia Wasikowska, Johnny Depp, Anne Hathaway ja Helena Bonham Carter. Elokuva hyödyntää näyteltyä elokuvaa sekä tietokoneanimaatiota.

Elokuva tuotti maailmanlaajuisesti yli miljardi dollaria. Elokuva palkittiin kahdella Oscarilla parhaasta lavastuksesta ja puvustuksesta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Toistuvan oudon unen vaivaama ja rakkaan isänsä (Marton Csokas) menetystä sureva yhdeksäntoistavuotias Liisa Kingsleigh (Mia Wasikowska) ottaa osaa lordi Ascotin (Tim Piggott-Smith) tilalla pidettyihin puutarhajuhliin. Juhlissa hän joutuu kohtaamaan yhteiskunnan tukahduttavat odotukset ja saa myös ei-toivotun kosinnan. Liisa ei ole varma, miten hänen tulisi kosintaan vastata, joten hän juoksee siniseen liiviin pukeutuneen kanin perään ja putoaa vahingossa suureen kaninkoloon. Hän joutuu maailmaan nimeltä Alinen, missä hän tapaa Valkoisen kanin (äänenä Michael Sheen), Unikeon (äänenä Barbara Windsor), Dodon (äänenä Michael Gough) ja Tittelityyn ja Tittelitomin (Matt Lucas), jotka eivät pääse yksimielisyyteen siitä, onko hän se ”oikea Liisa”. Sitten Liisa kuulee, että erään ennustuksen mukaan hän on friemuntaina surmaava Punaisen kuningattaren (Helena Bonham Carter) Pekoralistin (äänenä Christopher Lee) ja palauttava Valkoisen kuningattaren (Anne Hathaway) takaisin valtaistuimelle. Liisan ja kumppaneiden kimppuun hyökkää Pyörtäjä sekä ryhmä pelikorttisotilaita johtajanaan Herttasotilas (Crispin Glover). Liisa pakenee ja juoksee metsään.

Tahro ilmoittaa Punaiselle kuningattarelle Liisan palanneen Alimailmaan ja uhkaavan kuningattaren valtaa. Sotilaat saavat määräyksen löytää Liisa pikimmiten. Sillä välin metsässä vaelteleva Liisa kohtaa Irvikissan (äänenä Stephen Fry), joka vie hänet Maaliskuun Jäniksen (äänenä Paul Whitehouse) ja Hullun Hatuntekijän (Johnny Depp) luo. Kulkiessaan kohti Valkoisen kuningattaren linnaa Hatuntekijä kertoo Liisalle Punaisen kuningattaren vallan kauhuista ja sanoo, ettei Liisa ole se sama tyttö kuin ennen. Hatuntekijä auttaa Liisaa pakenemaan Punaisen kuningattaren sotilaita jäämällä itse sotilaiden vangiksi. Myöhemmin vihikoira Bajardi (äänenä Timothy Spall) löytää Liisan ja toivoo saavansa viedä tämän Valkoisen kuningattaren luokse. Liisa vaatii kuitenkin saada ensin vapauttaa Hatuntekijän, joten kaksikko suuntaa Punaisen kuningattaren linnaan.

Punainen kuningatar ei tunnista Liisaa (vaan uskoo hänen nimensä olevan ”Am”) ja toivottaa hänet tervetulleeksi. Liisa saa selville, että Turmansäilää (ainoa ase, jolla Pekoralistin voi tappaa) säilytetään laatikkoon lukittuna Pöyrtäjän kopissa. Tahro yrittää vietellä Liisan, mutta tämä torjuu hänet. Liisa onnistuu myöhemmin hakemaan säilän ja ystävystymään Pöyrtäjän kanssa, mutta Herttasotilas löytää säilän Liisan hallusta ja yrittää pidättää hänet. Liisa pakenee Pöyträjän selässä ja vie säilän Valkoiselle kuningattarelle. Irvikissa pelastaa Hatuntekijän teloitukselta, ja Hatuntekijä julistaa kapinan Punaista kuningatarta kohtaan. Punaisen kuningattaren vastustajat pakenevat Valkoisen kuningattaren linnan suojiin, ja molempien kuningattarien armeijat valmistautuvat taisteluun. Liisa tuntee olonsa epävarmaksi, sillä muut odottavan hänen ryhtyvän Valkoisen kuningattaren esitaistelijaksi. Hän tapaa kaalimato Absolemin (äänenä Alan Rickman), joka muistuttaa häntä hänen kolmetoista vuotta sitten Alimailmaan tekemästään vierailusta (tuolloin Liisa kutsui Alimailmaa virheellisesti ”Ihmemaaksi”). Absolem auttaa Liisaa löytämään rohkeuden taistella Pekoralistia vastaan.

Kun riemuntai koittaa, sekä Valkoinen että Punainen kuningatar keräävät armeijansa kokoon shakkilautatyyliselle taistelukentälle ja määräävät valitsemansa esitaistelijan (haarniskoidun Liisan ja Pekoralistin) astumaan eteen, jotta nämä voisivat ratkaista Alisen kohtalon. Rohkaistuaan itseään edesmenneen isänsä sanoilla Liisa onnistuu tappamaan Pekoralistin. Sitten Valkoinen kuningatar karkottaa Punaisen kuningattaren ja Herttasotilaan Erämaille ja antaa Liisalle Pekoralistin verta sisältävän pienen pullon, jonka avulla Liisa pystyy palaamaan kotiinsa. Hatuntekijä ehdottaa Liisalle, että tämä jäisi Aliseen, mutta Liisa päättää, että hänen on mentävä takaisin kotiin. Hän kuitenkin lupaa Hatuntekijälle palata vielä jonain päivänä.

Liisa palaa kotiin, ratkaisee kaikki häntä elokuvan alussa vaivanneet ongelmat ja ottaa elämänsä omiin käsiinsä. Hänestä tulee lordi Ascotin oppilas, kun hän ehdottaa lordille, että tämän olisi kannattavaa perustaa merikauppareittejä Kiinaan. Elokuvan päättyessä Liisa valmistautuu lähtemään kauppalaivan mukana merille. Perhoseksi muuttunut Absolem laskeutuu hänen olkapäälleen. Liisa tunnistaa Absolemin ja tervehtii tätä ennen kuin tämä lepattaa pois.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päärooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen näyttelijä Suomalainen ääninäyttelijä Rooli
Mia Wasikowska Saara Aalto Liisa
Johnny Depp Kari Ketonen Hullu Hatuntekijä
Anne Hathaway Raili Ruutu Valkoinen kuningatar
Michael Sheen Juha Muje Valkoinen Kani
Helena Bonham Carter Maria Kuusiluoma Punainen kuningatar
Alan Rickman Seppo Pääkkönen Absolem
Crispin Glover Taisto Oksanen Herttasotilas
Stephen Fry Matti Onnismaa Irvikissa
Christopher Lee Jukka Voutilainen Pekoralisti
Timothy Spall Vesa Vierikko Bajardi
Matt Lucas Tuomas Uusitalo Tittelityy / Tittelitom
Paul Whitehouse Pekka Autiovuori Rusakko
Barbara Windsor Meri Nenonen Peltohiiri

Suomenkieliset sivuäänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Markus Bäckman    
 Kristiina Halttu    
 Heljä Heikkinen    
 Mirjami Heikkinen    
 Amira Khalifa    
 Tommi Korpela    
 Petrus Kähkönen    
 Katja Kärkinen    
 Aku Laitinen    
 Antti Litja    
 Reino Nordin    
 Juhani Rajalin    
 Niko Saarela    
 Adeliina Sankari    
 Susa Saukko    
 Miitta Sorvali    

Arviot ja vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nyt-liitteen viisi kriitikkoa antoivat elokuvalle pistekeskiarvon 3,0.[1]

Episodi-lehden seitsemän kriitikkoa antoivat elokuvalle pisteitä keskiarvona 3,29. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kriitikon valinta. Tv-Nyt, 2010, nro 10, s. 20.
  2. Toimituksen suosikit. Episodi, 2010, nro 8, s. 33.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]