Mustaleski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee hämähäkkejä. Artikkeli mustaleski (lintu) käsittelee lintulajia.
Mustaleski
Latrodectus mactans eating.JPG
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hämähäkkieläimet Arachnida
Lahko: Hämähäkit Araneae
Osalahko: Araneomorphae
Yläheimo: Araneoidea
Heimo: Pallohämähäkit Theridiidae
Suku: Latrodectus
Walckenaer, 1805
Latrodectus map.gif
Lajit
  • L. mactans
  • L. hesperus
  • L. variolus
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Mustaleski Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Mustaleski Commonsissa

Mustaleski (Latrodectus spp.) on myrkyllisyytensä takia erityisen pahamaineinen hämähäkki. Ennen vuotta 1970 mustaleskeä pidettiin yksittäisenä lajina (Latrodectus mactans)lähde?, mutta nykyisin nimi käsittää kolme erillistä, joskin keskenään varsin samannäköistä hämähäkkilajia. Nimensä mustalesket ovat saaneet uskomuksesta, jonka mukaan naaras syö koiraan parittelun jälkeen. Tällaista seksuaalista kannibalismia tapahtuu kuitenkin harvoin.[1]

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suvusta tunnetaan kolme lajia. Latrodectus mactans esiintyy Yhdysvalloissa Floridasta New Yorkiin ja Teksasista Oklahomaan sekä Meksikossa. Latrodectus variolus esiintyy Koillis-Yhdysvalloissa sekä Kanadassa ja Latrodectus hesperus läntisessä Yhdysvalloissa.

Vaikka kutsumanimeä ”mustaleski” käytetään erityisesti puhuttaessa kolmesta Pohjois-Amerikan lajista, jotka tunnetaan parhaimmin tummasta värityksestään sekä punaisesta tiimalasikuviosta ruumiin alapuolella, sitä käytetään yleisemmässä mielessä ajoittain useista muistakin Latrodectus-suvun lajeista (engl. widow spider), joita tunnetaan 31 kappaletta, muun muassa ”Australian red-back”, ”brown widow spider” (toisinaan ”the gray widow”), ja ”the red widow spider”. Etelä-Afrikassa ”widow spidereita” kutsutaan myös ”button spidereiksi”. Eteläisessä Euroopassa esiintyy luonnonvaraisena laji Latrodectus tredecimguttatus. Suurimmalle osalle edellä mainituista englanninkielisistä kutsumanimistä ei löydy suomenkielistä vastinetta, vaan ”mustaleski” on yksi harvoista, ellei jopa ainut.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustaleskinaaraiden vartalon pituus on enintään 1,25 cm ja koko kehon (raajat mukaan laskettuina) pituus 2–4 cm. Uros on huomattavasti pienempi, vartaloltaan enintään 0,75 cm ja raajojen kanssa 1,25 cm.

Ihmisen mukana levinneenä mustaleskeä on tavattu myös Ruotsissa, mistä on päätelty että pohjoinenkaan ilmasto ei tuota niiden selviytymiselle ongelmia.[2]

Myrkyllisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustalesken pureman vaarallisuus riippuu lajista. Purema itsessään on harvoin tappava, mutta hämähäkin erittämä hermomyrkky aiheuttaa noin 90 % tapauksista muutaman päivän ajan erittäin voimakkaita kipuja. Kuolemaan johtavat tapaukset ovat nykyaikaisten hoitomuotojen ja kaupallisesti saatavilla olevien vastamyrkkyjen ansiosta harvinaisia, noin 0,2 % puremista johtaa uhrin kuolemaan, kun aikaisemmin luku oli noin viisi prosenttia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jones, Susan C. (2000). Black Widow Spider Fact Sheet. Ohio State University, U.S.
  2. Mustaleski on levinnyt jo Ruotsiin. Helsingin Sanomat, 12.9.2008. Artikkelin verkkoversio Viitattu 12.9.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]