Sweeney Todd – Fleet Streetin paholaisparturi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sweeney Todd – Fleet Streetin paholaisparturi
Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
Ohjaaja Tim Burton
Käsikirjoittaja John Logan
Perustuu Stephen Sondheimin ja Hugh Wheelerin musikaaliin Sweeney Todd
Tuottaja John Logan
Walter Parkes
Laurie MacDonald
Säveltäjä Stephen Sondheim
Hugh Wheeler
Kuvaaja Dariusz Wolski
Leikkaaja Chris Lebenzon
Tuotantosuunnittelija Dante Ferretti
Pukusuunnittelija Colleen Atwood
Pääosat Johnny Depp
Helena Bonham Carter
Alan Rickman
Sacha Baron Cohen
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
 Iso-Britannia
Tuotantoyhtiö Dreamworks
Warner Bros.
Levittäjä Paramount Pictures
InterCom
Netflix
Amazon Video
Ensi-ilta Yhdysvallat 3. joulukuuta 2007
Suomi 29. helmikuuta 2008
Kesto 116 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 50 miljoonaa dollaria
Tuotto 152 523 164 dollaria[1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Sweeney Todd – Fleet Streetin paholaisparturi (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street) on vuonna 2007 ensi-iltansa saanut Tim Burtonin ohjaama kauhumusikaalielokuva. Se perustuu samannimiseen musikaaliin vuodelta 1979, joka kertoo 1800-luvulla syntyneestä legendasta sarjamurhaaja Sweeney Toddista. Elokuvan pääosissa ovat Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman ja Sacha Baron Cohen.

Elokuva voitti useita palkintoja, joista merkittävimpiä olivat kolme Golden Globe -palkintoa: Paras musikaali- tai komediaelokuva, paras miespääosa musikaali- tai komediaelokuvassa (Johnny Depp) ja Paras ohjaus (Tim Burton). Vaikka elokuva ei saanut merkittävää suosiota Amerikassa, se menestyi hyvin muualla maailmassa. Elokuva sai MPAA:lta rajoitusmerkinnän, sillä elokuva sisältää paljon väkivaltaa. Tyypiltään se on kauhun ja hivenen komediallisen draaman välimaastossa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Taitava parturi Benjamin Barker (Johnny Depp) palaa Lontooseen ”Sweeney Todd” -nimisenä miehenä mukanaan nuori merimies Anthony Hope (Jamie Campbell Bower) (”No Place Like London”). Viisitoista vuotta aiemmin korruptoitunut tuomari Turpin (Alan Rickman) tuomitsi Barkerin viattomana elinkautiseen pakkotyöhön Australiaan himotessaan tämän vaimoa Lucya (Laura Michelle Kelly). Todd palaa rouva Nellie Lovettin (Helena Bonham Carter) Fleet Streetin lihapiiraspuodin yläpuolella olevaan vanhaan huoneistoonsa (”The Worst Pies in London”). Siellä Todd saa kuulla, että Turpin raiskasi hänen vaimonsa, joka puolestaan myrkytti itsensä kuoliaaksi arseenilla (”Poor Thing”). Toddin teini-ikäinen tytär Johanna (Jayne Wisener) on nykyään Turpinin holhokki ja äitinsä tavoin Turpinin himojen kohde. Todd vannoo kostoa ja avaa jälleen parturiliikkeensä rouva Lovettiin lihapiiraspuodin yläpuolelle, kun rouva Lovett palauttaa hänelle hänen vanhat partaveitsensä (”My Friends”).

Lontoossa vaeltava Anthony huomaa Johannan erään suuren talon yläkerrassa, kun tämä on laulamassa linnuilleen (”Green Finch and Linnet Bird”). Eräs kerjäläiseukko kertoo Anthonylle tytön nimen. Anthony ihastuu Johannaan välittömästi (”Johanna”), ja Turpin kutsuu hänet sisään. Turpinin apulainen Beadle Bamford (Timothy Spall) heittää nuorukaisen kuitenkin saman tien ulos. Bamford varoittaa Anthonya siitä, että tätä tullaan rankaisemaan, jos tämä vielä nähdään talon lähettyvillä. Nuori merimies on kuitenkin vakuuttunut siitä, että hän ja Johanna kuuluvat yhteen ja että heidän tulee karata yhdessä.

Torilla käydessään Todd paljastaa erään mukaitalialaisen parturi Adolfo Pirellin (Sacha Baron Cohen) hiusaineen huijaukseksi (”Pirelli’s Miracle Elixir”) ja nöyryyttää tätä julkisessa parranajokilpailussa (”The Contest”) voittaen tältä viisi puntaa. Myöhemmin Todd on menettää kärsivällisyytensä odottaessaan Beadle Bamfordia parturiliikkeessään. Rouva Lovett lohduttaa häntä (”Wait”), kun Pirelli ja tämän apulaispoika Tobias Ragg (Edward Sanders) saapuvat yllättäen liikkeeseen. Rouva Lovett pidättelee Tobya alakerrassa sillä välin, kun Pirelli paljastaa olevansa Toddin entinen apulainen, Davy Collins, ja yrittää kiristää tätä. Pirelli vaatii itselleen puolet Toddin ansioista, tai hän paljastaa tämän todellisen henkilöllisyyden tuomari Turpinille. Rahojen sijaan Todd antaa Pirellille iskun teepannusta. Sitten hän ahtaa Pirellin erääseen kirstuun Tobiaksen tullessa etsimään mestariaan. Myöhemmin Todd viiltää Pirellin kurkun auki huomatessaan tämän olevan yhä elossa.

Saatuaan muutaman neuvon Beadlelta (”Ladies in Their Sensitivities”) Turpin, joka on aikeissa kosia Johannaa, vierailee Toddin parturiliikkessä siistiyttämässä itseään. Tunnistettuaan tuomarin Todd rentoutuu ja ajaa hänen partansa valmistautuessaan viiltämään hänen kurkkunsa (”Pretty Women”). Juuri kun Todd on aikeissa viiltää, Anthony syöksyy sisään ja paljastaa aikovansa karata yhdessä Johannan kanssa. Hän tajuaa liian myöhään tuomarin itsensä olevan läsnä. Turpin lähtee liikkestä raivostuneena ja vannoo, ettei palaa sinne enää koskaan. Tilaisuutensa menettänyt Todd kokee herätyksen ja päättää, että Turpinin lisäksi kaikki muutkin maailman ihmiset ansaitsevat kuoleman (”Epiphany”). Hän purkaa murhanhimoista raivoaan asiakkaisiinsa odottaessaan toista tilaisuutta tappaa tuomarin. Todd valitsee uhrinsa umpimähkään, sillä hän uskoo rankaisevansa korruptoituneita aristokraatteja alempiensa hyväksikäytöstä ja pelastavansa alempiluokkaiset näiden kärsimykseltä. Rouva Lovett ryhtyy halukkaasti Toddin apuriksi ja ehdottaa, että he hankkiutuisivat eroon ruumiista tekemällä niistä piiraita ja parantaisivat samalla piiraspuodin myyntiä (”A Little Priest”). Todd rakentaa parturituoliinsa polkimella toimivan mekaanisen luukun, jonka avulla hän pudottaa uhrinsa rouva Lovettin leipomoon kellariin. Viikot kuluvat Toddin tappaessa ihmisiä tasaiseen tahtiin (tosin hän säästää erään miehen, joka on tuonut vaimonsa ja tyttärensä mukaan liikkeeseen). Sillä välin Anthony ryhtyy etsimään Johannaa, jonka Turpin on lähettänyt Foggin mielisairaalaan rangaistuksensa siitä, että tyttö kieltäytyi hänen kosinnastaan (”Johanna (Reprise)”).

Parturiliike ja piiraspuoti menestyvät loistavasti (”God, That’s Good!”), ja Lovett ottaa Tobyn hoiviinsa. Koska molemmat puodit tuottavat paljon rahaa, rouva Lovett kertoo Toddille haluavansa muuttaa merenrannalle (”By the Sea”). Anthony saa lopultakin selville Johannan olinpaikan, ja Toddin opastuksella hän teeskentelee olevansa peruukintekijän oppipoika ja pääsee sisään mielisairaalaan. Todd kehittelee uuden suunnitelman saada Turpin palaamaan parturiliikkeeseen. Hän käskee Tobya viemään tuomarille kirje, jossa hän kertoo, minne Johanna viedään Anthonyn vapautettua hänet. Toby on alkanut pelätä Toddia ja kertoo peloistaan rouva Lovettille, sillä hän ei tiedä naisen osallisuudesta rikoksiin. Toby lupaa suojella äitihahmonaan pitämää rouva Lovettia (”Not While I’m Around”). Beadle Bamford saapuu parturiliikkeeseen ja kertoo, että naapurit ovat valittaneet heidän savupiipustaan nousevasta hajusta. Todd tappaa hänet, ja rouva Lovett kertoo Toddille Tobyn epäilyksistä. He alkavat etsiä Tobya, jonka rouva Lovett on sulkenut kellarissa sijaitsevaan leipomoon pitääkseen tämän poissa tieltä. Tobya ei kuitenkaan löydy mistään, sillä hän piiloutui viemäriin sen jälkeen, kun löysi kellarin piirakoista sormia ja Beadlen ruumis putosi luukun kautta kellariin suoraan hänen eteensä. Sillä välin Anthony vapauttaa Johannan ja lukitsee mielisairaalan työntekijän selliin, missä potilaat mitä ilmeisimmin tappavat tämän. Anthony tuo valepukuisen Johannan parturiliikkeeseen. Johanna piiloutuu nurkassa olevaan kirstuun Anthonyn lähtiessä etsimään vaunuja.

Toddia, Lovettia ja Anthonya koko elokuvan ajan kiusannut hullu kerjäläiseukko saapuu parturiliikkeeseen. Kun Todd astuu esiin, eukko väittää tunnistavansa hänet. Juuri silloin Turpinin ääni kuuluu alakerrasta, joten Todd viiltää eukon kurkun nopeasti auki ja työntää tämän ruumiin luukusta alas kellariin. Kun Turpin astuu liikkeeseen, Todd kertoo hänelle Johannan katuneen tekojaan. Sitten hän tarjoutuu ajamaan tuomarin parran. Todd paljastaa Turpinille oikean henkilöllisyytensä ja puukottaa tätä kaulaan useita kertoja ennen kuin viiltää tämän kurkun auki ja pudottaa tämän luukun läpi kellariin. Johanna kurkistaa ulos kirstusta, ja Todd huomaa hänet ja valmistautuu viiltämään myös hänen kurkkunsa, sillä Todd ei tunnista omaa tytärtään. Lovettin kirkaisu saa Toddin kuitenkin palaamaan kellariin, missä Lovett kertoo Turpinin olleen yhä elossa ja tarttuneen hänen helmaansa ennen kuin kuoli verenhukkaan. Leipomon valossa uhrejaan tarkasteleva Todd huomaa, että hänen tappamansa kerjäläiseukko onkin hänen vaimonsa Lucy, jonka Todd luuli Lovettin kertomuksen mukaan tehneen itsemurhan. Todd tajuaa, että Lovett tiesi Lucyn olleen elossa. Lovett yrittää vakuuttaa Toddin siitä, että hän huijasi tätä vain tämän omaksi parhaaksi. Hän tunnustaa rakastavansa Toddia ja sanoo, että hän olisi paljon parempi vaimo kuin Lucy konsanaan. Todd teeskentelee antavansa anteeksi ja alkaa valssata Lovettin kanssa maanisesti ympäri kellaria, kunnes hän heittää naisen avonaiseen uuniin ja sulkee luukun. Todd palaa Lucyn luo ja heijaa tämän ruumista samalla, kun vihainen ja kostoa janoava Toby astuu esiin viemäristä ja ottaa lattialla lojuvan partaveitsen. Todd ilmeisesti kuulee Tobyn tulon, sillä hän nostaa päänsä ja antaa Tobyn viiltää kurkkunsa auki. Tobyn kävellessä pois Todd vuotaa kuiviin kuolleen vaimonsa ruumiin äärellä. Kuva pimenee, ja Johanna ja Anthony pääsevät mitä ilmeisimmin karkaamaan ja aloittamaan yhdessä uuden elämän.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Johnny Depp   Benjamin Barker / Sweeney Todd  
 Helena Bonham Carter   Nellie Lovett  
 Alan Rickman   Tuomari Richard Turpin  
 Jamie Campbell Bower   Anthony Hope  
 Timothy Spall   Suntio Bamford  
 Sacha Baron Cohen   Davie Collins / Signor Adolfo Pirelli  
 Edward Sanders   Tobias "Toby" Ragg  
 Laura Michelle Kelly   Lucy Barker  
 Jayne Wisener   Johanna Barker  

Elokuva sai Oscar-palkinnon parhaasta lavastuksesta ja oli ehdolla parhaasta puvustuksesta. Johnny Depp sai myös parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuuden.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.