Sacha Baron Cohen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sacha Baron Cohen
Sacha Baron Cohen New Yorkissa vuonna 2011.
Sacha Baron Cohen New Yorkissa vuonna 2011.
Henkilötiedot
Koko nimi Sacha Noam Baron Cohen
Syntynyt13. lokakuuta 1971 (ikä 51)
Hammersmith, Lontoo, Iso-Britannia
Puoliso Isla Fisher
Näyttelijä
Aktiivisena 1995–
Merkittävät roolit Ali G, Borat, Brüno
Palkinnot

Best Male Comedy Newcomer, Ronnie Barker Award

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Sacha Noam Baron Cohen (s. 13. lokakuuta 1971 Lontoo) on brittiläinen koomikko ja näyttelijä, jolla on neljä laajalti tunnettua roolihahmoa: hoppari Ali G, kazakstanilainen televisiokommentaattori Borat, itävaltalaisen musiikkikanavan homoseksuaali muotitoimittaja Brüno ja diktaattori Aladeen. Borat-hahmo on muodostunut Baron Cohenin tunnetuimmaksi rooliksi.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sacha Noam Baron Cohen syntyi 13. lokakuuta 1971 ortodoksijuutalaiseen perheeseen Hammersmithissä, Lontoossa. Hänen isänsä vaatekauppias Gerald Baron Cohen on Walesistä kotoisin oleva ortodoksijuutalainen ja hänen äitinsä Daniella Cohen (o.s. Weiser) on kotoisin Israelista. Daniellan äiti, joka on Saksassa aikanaan hyvin tunnettu balettitanssija, asuu edelleen Haifassa. Hänen isänisänsä oli syntynyt Pontypriddissä Walesissä ja hänen isänsä isoisä oli Kaunasissa syntynyt liettuanjuutalainen. Sacha Baron Cohenin veli Erran Baron Cohen on säveltäjä ja trumpetisti, joka on auttanut veljeään muun muassa säveltämällä Borat-elokuvan kappaleen ”O Kazakhstan”. Hänen serkkunsa Simon Baron-Cohen on johtava autismiasiantuntija.

Baron Cohenin etninen ja uskonnollinen juutalainen identiteetti on erittäin vahva. Hän syö vain košeria ja viettää sapattia. Hänen vaimonsa, australialainen näyttelijä Isla Fisher, jonka hän tapasi vuonna 2002 ja jonka kanssa avioitui vuonna 2010[1], on myös kääntynyt juutalaisuuteen. Heillä on kolme yhteistä lasta, vuosina 2007 ja 2010 syntyneet tyttäret ja vuonna 2015 syntynyt poika.[2] Lukioaikana Baron Cohen kuului sionistiseen Habonim Dror -nuorisojärjestöön sekä työskenteli ja opiskeli valmistumisensa yhteydessä vuoden Rosh Hanikra -kibbutzilla Pohjois-Israelissa. Tämänkin jälkeen Baron Cohen on palannut useat kerrat Israeliin, jonne hänellä on jo pelkästään sukunsa puolesta vahvat siteet. Hän puhuu erinomaista hepreaa sekä tuntee hyvin Israelin kulttuurin.[3]

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baron Cohen aloitti opiskelunsa yksityisessä Haberdashers’ Aske’s Boys’ School -poikakoulussa Elstreessä. Samoihin aikoihin kouluun pääsivät myös kaksi muuta juutalaiskoomikkoa, Baron Cohenin ystävät Matt Lucas ja David Baddiel. Tämän jälkeen Baron Cohen kävi Dulwich Collegea ennen siirtymistään Cambridgen yliopistoon kuuluvaan Christ’s Collegeen. Täällä hän opiskeli Harvardin yliopiston historian professorin, skottilaisen Niall Fergusonin opetuksessa pääaineenaan historiaa ja kirjoitti lopputyönsä juutalaisten osallisuudesta Yhdysvaltain kansalaisoikeusliikkeeseen erikoistuen erityisesti Mississipin vuoden 1964 kansalaisoikeusaktivistien James Chaneyn, Andrew Goodmanin ja Michael Schwernerin murhiin. Näistä Goodman ja Schwerner olivat amerikanjuutalaisia.

Baron Cohen kuului Cambridgen yliopiston amatööridraamakerhoon, jossa hän näytteli näytelmissä Cyrano de Bergerac ja Viulunsoittaja katolla. Hänen pitkäaikainen yhteistyökumppaninsa Dan Mazer opiskeli myös Cambridgen yliopistossa ja oli arvostetun näytelmäkerhon Cambridge Footlightsin jäsen.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baron Cohenista tuli maailmankuulu Borat-elokuvan myötä. Baron Cohen esitti pääosaa tässä vuonna 2006 ensi-iltaan tulleessa yhdysvaltalaisen Larry Charlesin ohjaamassa elokuvassa, joka kertoi fiktiivisestä kazakstanilaisesta toimittajasta nimeltä Borat Sagdiyev. Elokuva oli piilokamera-elokuvaa muistuttava pseudodokumentti, ja siinä esiintyy lukuisa joukko ihmisiä, joiden annettiin ymmärtää elokuvanteon aikana, että kyseessä olisi ollut dokumenttielokuva. Esimerkiksi elokuvan alkukohtauksissa esiintyy köyhän romanialaiskylän asukkaita.[4] Baron Cohen suutelee elokuvassa yhtä kylän nuorista tytöistä väittäen perään, että tyttö olisi prostituoitu[5][6]. Hän väitti lisäksi, että Kazakstanin valtio olisi nostanut naisten seksuaalisen suojaikärajan entisestä kahdeksasta vuodesta kahteentoista[4].

Kazakstanin valtio esitti lausunnon, jonka mukaan elokuvassa esitetyt väitteet ovat perättömiä ja edustavat huonoa makua.lähde? Baron Cohen palittiin kuitenkin roolistaan Golden Globen parhaana komedia-/musikaalinäyttelijänä sekä Toronton filmifestivaalien parhaana näyttelijänä.

Baron Cohen Borat-hahmossaan.

Baron Cohen, joka on itsekin juutalainen, on herättänyt paheksuntaa myös amerikanjuutalaisissa piireissä väittäessään Borat-hahmona juutalaisväestön olevan pelkkää roskaa ja varastelijoita. Koomikko itse sanoo mustan huumorinsa kärjen kohdistuvan nimenomaan juutalaisvastaisiin ihmisiin.

Vuonna 1994 Ison-Britannian Channel 4 päätti korvata sarjan The Word antaakseen mahdollisuuden uusille, nuoremman polven viihteentekijöille. Baron Cohen lähetti kanavalle nauhan, jossa hän esiintyi albanialaisena televisioreportteri Kristona (joka edelsi hänen suosittua Borat-hahmoaan) joka kiinnitti ohjelman tuottajien huomion ja Baron Cohen sai työpaikan kanavalta.

Vuonna 1998 Baron Cohen pääsi The 11 O’Clock Show'hun ja alkoi esiintyä siinä Ali G -hahmollaan. Hahmosta tuli hetkessä menestys, sillä Baron Cohenin tyyliin kuului yhdistellä sketsi- ja piilokameravitsien tyypillisiä ratkaisuja. Tätä samaa ideaa hän käytti myös Boratissa. Hahmojen suosio nousi lopulta niin suureksi, että niille luotiin oma televisiosarja Da Ali G Show.

Kun piilokameraa hyväksikäyttäen tehdyt haastattelut oli kuvattu ja ensimmäinen tuotantokausi esitetty televisiossa, katsojat oppivat tuntemaan hahmot piloina. Kun Ison-Britannian kuuluisuuksien haastatteleminen ei enää onnistunut, sarjan kuvauksissa siirryttiin Yhdysvaltoihin. Ali G on urallaan haastatellut jo muun muassa David Beckhamia, Buzz Aldrinia ja Donald Trumpia.

Baron Cohenin ensimmäinen omaan hahmoon perustuva elokuva Ali G Indahouse (2002) ei ollut niin suuri menestys, kuin odotettiin. Syynä pidettiin yleisesti piilokameravitsien puuttuminen, joka teki elokuvasta tyypillisen komedian.

Baron Cohen aiheutti kohun vuoden 2012 Oscar-gaalassa kaatamalla uurnan, jonka väitti sisältävän Kim Jong-ilin tuhkat toimittaja Ryan Seacrestin päälle[7] ja punaiselle matolle.[8]

Vuonna 2018 julkaistiin Baron Cohenin satiirinen televisiosarja Who is America?, jossa hän niin ikään haastatteli ihmisiä valeasuissa, tällä kertaa keskittyen Yhdysvaltain poliittiseen tilanteeseen.[9]

Vuonna 2019 komediarooleistaan tunnettu Baron Cohen teki vakavamman näyttelijäroolin esiintyessään vakooja Eli Cohenina draamasarjassa The Spy.[10][11] Hän oli parhaan miessivuosan Oscar-palkinnon ehdokkaana roolisuorituksessaan vuoden 2020 draamaelokuvassa The Trial of the Chicago 7.[12]

Borat-elokuvan jatko-osa Borat Subsequent Moviefilm julkaistiin vuonna 2020.[13] Elokuva oli parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscar-palkinnon ehdokkaana.[12]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
2000 The Jolly Boys’ Last Stand The Jolly Boys’ Last Stand Vinnie
2002 Ali G Indahouse Ali G Indahouse Ali G
2005 Madagascar Madagascar King Julien XIII (ääni)
2006 Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby Jean Girard
Borat Borat Borat Sagdiyev
2007 Sweeney Todd: Fleet Streetin paholaisparturi Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street Signor Adolfo Pirelli
2008 Madagascar 2 Madagascar: Escape 2 Africa King Julien XIII (ääni)
2009 Brüno Brüno Brüno Gehard
2011 Hugo Hugo Inspector Gustav
2012 Diktaattori The Dictator Admiral General Haffaz Aladeen
Madagascar 3 Madagascar 3: Europe's Most Wanted King Julien XIII (ääni)
Les Misérables Les Misérables Thénardier
2013 Uutisankkuri 2: Legendan paluu Anchorman: The Legend Continues BBC News Anchor
2016 Grimsby Grimsby Carl Allen "Nobby" Butcher
Liisan seikkailut peilimaassa Alice Through the Looking Glass Time
Past Forward Past Forward The Man with No Mouth
2020 The Trial of the Chicago 7 The Trial of the Chicago 7 Abbie Hoffman
Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan Borat Sagdiyev

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Televisiosarja Rooli Huomioita
1995 Jack and Jeremy’s Police 4
1996 Live from the Lighthouse
1998-1999 The 11 O’Clock Show
2000-2004 Da Ali G Show Ali G
2010 Simpsonit Jakob äänirooli, 1 jakso
2018 Who Is America? useita rooleja
2019 The Spy Eli Cohen kuusiosainen minisarja

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Tiesitkö? Boratin näyttelijä on naimisissa ja kolmen lapsen isä, vaimo puolisostaan: "Tietenkään parisuhteemme ei ole normaali" iltalehti.fi. Viitattu 16.11.2018.
 2. Sacha Baron Cohen & Isla Fisher -- Holy Moses ... It's A Boy!! TMZ. Viitattu 16.11.2018.
 3. Israelis dig 'Borat,' jokes in Hebrew. Mercury News. Web Archive.
 4. a b Borat's unwitting "co-stars" speak out Reuters. 20.1.2007. Viitattu 13.4.2022. (englanniksi)
 5. Ote Borat-elokuvan alusta. https://www.youtube.com/watch?v=PQwvlqKDuTQ
 6. Borat Quotes www.quotes.net. Viitattu 13.4.2022.
 7. http://www.youtube.com/watch?v=mhAg0COnqds
 8. http://www.iltalehti.fi/oscar/2012022715255596_oc.shtml
 9. Sacha Baron Cohenin Who Is America? lopetettiin jo nyt - samalla roskakoriin lensi myös Borat-tähden luoma suomalaishahmo Muropaketti.com. 28.8.2018. Viitattu 16.11.2020.
 10. Opinion | Netflix's "The Spy" pushes Sacha Baron Cohen to prove he's more than "Borat" NBC News. Viitattu 16.11.2020. (englanniksi)
 11. Aki Lehti: Arvostelu: Boratina parhaiten tunnettu Sacha Baron Cohen loistaa Netflixin The Spy -agenttitrillerin pääosassa Muropaketti.com. 15.9.2019. Viitattu 16.11.2020.
 12. a b Charles Bright: Oscar nominee profile: Sacha Baron Cohen (‘The Trial of the Chicago 7’) could get ‘Borat’ boost GoldDerby. 22.4.2021. Viitattu 22.9.2021. (englanniksi)
 13. Aleksi Ylä-Anttila: Hittielokuva Borat hämmentää jo lähtöviivalla – kohuttu kohtaus sai Trumpin neuvonantajan kyseenalaiseen valoon M&M. Viitattu 16.11.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]