Sacha Baron Cohen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sacha Baron Cohen
Sacha Baron Cohen New Yorkissa vuonna 2011.
Sacha Baron Cohen New Yorkissa vuonna 2011.
Henkilötiedot
Koko nimi Sacha Noam Baron Cohen
Syntynyt 13. lokakuuta 1971 (ikä 49)
Hammersmith, Lontoo, Iso-Britannia
Puoliso Isla Fisher
Näyttelijä
Aktiivisena 1995–
Merkittävät roolit Ali G, Borat, Brüno
Palkinnot

Best Male Comedy Newcomer, Ronnie Barker Award

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Sacha Noam Baron Cohen (s. 13. lokakuuta 1971 Lontoo) on brittiläinen koomikko, jolla on neljä laajalti tunnettua roolihahmoa: hoppari Ali G, kazakstanilainen televisiokommentaattori Borat, itävaltalaisen musiikkikanavan homoseksuaali muotitoimittaja Brüno ja diktaattori Aladeen, joka tunnetaan myös nimellä Diktaattori.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sacha Noam Baron Cohen syntyi 13. lokakuuta 1971 ortodoksijuutalaiseen perheeseen Hammersmithissä, Lontoossa. Hänen isänsä vaatekauppias Gerald Baron Cohen on Walesistä kotoisin oleva ortodoksijuutalainen ja hänen äitinsä Daniella Cohen (o.s. Weiser) on kotoisin Israelista. Daniellan äiti, joka on Saksassa aikanaan hyvin tunnettu balettitanssija, asuu edelleen Haifassa. Hänen isänisänsä oli syntynyt Pontypriddissä Walesissä ja hänen isänsä isoisä oli Kaunasissa syntynyt liettuanjuutalainen. Sacha Baron Cohenin veli Erran Baron Cohen on säveltäjä ja trumpetisti, joka on auttanut veljeään muun muassa säveltämällä Borat-elokuvan kappaleen ”O Kazakhstan”. Hänen serkkunsa Simon Baron-Cohen on johtava autismiasiantuntija.

Baron Cohenin etninen ja uskonnollinen juutalainen identiteetti on erittäin vahva. Hän syö vain košeria ja viettää sapattia. Hänen vaimonsa, australialainen näyttelijä Isla Fisher, jonka hän tapasi vuonna 2002 ja jonka kanssa avioitui vuonna 2010[1], on myös kääntynyt juutalaisuuteen. Heillä on kolme yhteistä lasta, vuonna 2007 syntynyt Olive Cohen, vuonna 2010 syntynyt toinen tytär Elula Lottie Miriam Cohen ja vuonna 2015 syntynyt poika.[2] Esimerkiksi lukioaikana hän kuului sionistiseen Habonim Dror-nuorisojärjestöön sekä työskenteli ja opiskeli valmistumisensa yhteydessä vuoden Rosh Hanikra -kibbutzilla Pohjois-Israelissa. Tämänkin jälkeen Baron Cohen on palannut useat kerrat Israeliin, jonne hänellä on jo pelkästään sukunsa puolesta vahvat siteet. Hän puhuu erinomaista hepreaa sekä tuntee hyvin Israelin kulttuurin.[3]

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baron Cohen aloitti opiskelunsa yksityisessä Haberdashers’ Aske’s Boys’ School -poikakoulussa Elstreessä. Samoihin aikoihin kouluun pääsivät myös kaksi muuta juutalaiskoomikkoa, Baron Cohenin ystävät Matt Lucas ja David Baddiel. Tämän jälkeen Baron Cohen kävi Dulwich Collegea ennen siirtymistään Cambridgen yliopistoon kuuluvaan Christ’s Collegeen. Täällä hän opiskeli Harvardin yliopiston historian professorin, skottilaisen Niall Fergusonin opetuksessa pääaineenaan historiaa ja kirjoitti lopputyönsä juutalaisten osallisuudesta Yhdysvaltain kansalaisoikeusliikkeeseen erikoistuen erityisesti Mississipin vuoden 1964 kansalaisoikeusaktivistien James Chaneyn, Andrew Goodmanin ja Michael Schwernerin murhiin. Näistä Goodman ja Schwerner olivat amerikanjuutalaisia.

Baron Cohen kuului Cambridgen yliopiston amatööridraamakerhoon, jossa hän näytteli näytelmissä Cyrano de Bergerac ja Viulunsoittaja katolla. Hänen pitkäaikainen yhteistyökumppaninsa Dan Mazer opiskeli myös Cambridgen yliopistossa ja oli arvostetun näytelmäkerhon Cambridge Footlightsin jäsen.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baron Cohen sai paljon julkisuutta ennakkoluuloja huumorina käyttävällä Borat-hahmollaan. Baron Cohen väitti huumorin nojalla esimerkiksi, että Kazakstanin uusimpien lakimuutosten ansiosta kazakstanilaiset naiset saisivat nykyisin matkustaa bussien sisällä, että homoseksuaalien ei tarvitsisi pitää ulkona ollessaan sinisiä pipoja ja että naisten suojaikäraja olisi nostettu entisestä kahdeksasta vuodesta 12 vuoteen. Mikään näistä väitteistä ei tietenkään pidä paikkaansa.

Kazakstanin valtio esitti lausunnon, jonka mukaan kaikki Borat-reportterin puheet ovat täysin hyväksyttämättömiä ja edustavat koomikon huonoa makua.lähde? Valtion pään mielestä elokuva ei ole loukkaava vaan pikemminkin huvittava. ”Teos on tarkoitettu komediaksi, joten eiköhän naureta sille. Se on minun asenteeni”, presidentti Nursultan Nazarbajev on sanonut.lähde? Hän kommentoi Boratia ollessaan Britanniassa pääministeri Tony Blairin vieraana. Nazarbajev korostaa, että kaikenlainen julkisuus on hyvää julkisuutta. Myös presidentin tytär Dariga Nazarbajeva asettui julkisuudessa puolustamaan Boratia ja mainitsi, että maan johdon raivokkaat vastalauseet vahingoittivat Kazakstan-kuvaa enemmän kuin Boratin huumori.lähde?

Baron Cohen, joka on itsekin juutalainen, on herättänyt paheksuntaa myös amerikanjuutalaisissa piireissä väittäessään Borat-hahmona juutalaisväestön olevan pelkkää roskaa ja varastelijoita. Koomikko itse sanoo mustan huumorinsa osoittavan todellisten juutalaisvihaajien ironisuuden.

Sacha Baron Cohen roolihahmonaan Ali G.

Sacha Baron Cohen voitti tammikuussa 2007 Golden Globe -palkinnon Borat-elokuvan pääosastaan komediaelokuvien sarjassa.

Baron Cohen Borat-hahmossaan.

Vuonna 1994 Ison-Britannian kanava 4 päätti korvata sarjan The Word antaakseen mahdollisuuden uusille, nuoremman polven viihteentekijöille. Baron Cohen lähetti kanavalle nauhan, jossa hän esiintyi albanialaisena televisioreportteri Kristona (joka edelsi hänen suosittua Borat-hahmoaan) joka kiinnitti ohjelman tuottajien huomion ja Baron Cohen sai työpaikan kanavalta.

Vuonna 1998 Baron Cohen pääsi The 11 O’Clock Showhun ja alkoi esiintyä siinä Ali G -hahmollaan. Hahmosta tuli hetkessä menestys, sillä Baron Cohenin tyyliin kuului yhdistellä sketsi- ja piilokameravitsien tyypillisiä ratkaisuja. Tätä samaa ideaa hän käytti myös Boratissa. Hahmojen suosio nousi lopulta niin suureksi, että niille luotiin oma televisiosarja Da Ali G Show.

Kun piilokameraa hyväksikäyttäen tehdyt haastattelut oli kuvattu ja ensimmäinen tuotantokausi esitetty televisiossa, katsojat oppivat tuntemaan hahmot piloina. Kun Ison-Britannian kuuluisuuksien haastatteleminen ei enää onnistunut, sarjan kuvauksissa siirryttiin Yhdysvaltoihin. Ali G on urallaan haastatellut jo muun muassa David Beckhamia, Buzz Aldrinia ja Donald Trumpia.

Baron Cohenin ensimmäinen omaan hahmoon perustuva elokuva Ali G in da House (2002) ei ollut niin suuri menestys, kuin odotettiin. Syynä pidettiin yleisesti piilokameravitsien puuttuminen, joka teki elokuvasta tyypillisen komedian. Tätä virhettä ei Baron Cohen kuitenkaan toistanut elokuvassaan Borat (2006), joka oli pelkkää piilokamerana kuvattua haastatteluvitsiä. Roolistaan Boratina Baron Cohen voitti Golden Globen parhaana komedia-/musikaalinäyttelijänä ja Toronton filmifestivaalien parhaan näyttelijän palkinnon. Voitettuaan Golden Globen roolistaan Baron Cohen kiitti ”kaikkia elokuvan teossa mukana olleita henkilöitä, jotka eivät ole vielä haastaneet häntä oikeuteen”.

Baron Cohen aiheutti kohun vuoden 2012 Oscar-gaalassa kaatamalla uurnan, jonka väitti sisältävän Kim Jong-ilin tuhkat toimittaja Ryan Seacrestin päälle[4] ja punaiselle matolle[5].

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
2000 The Jolly Boys’ Last Stand The Jolly Boys’ Last Stand Vinnie
2002 Ali G Indahouse Ali G Indahouse Ali G
2005 Madagascar Madagascar King Julien XIII (ääni)
2006 Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby Jean Girard
Borat Borat Borat Sagdiyev
2007 Sweeney Todd: Fleet Streetin paholaisparturi Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street Signor Adolfo Pirelli
2008 Madagascar 2 Madagascar: Escape 2 Africa King Julien XIII (ääni)
2009 Brüno Brüno Brüno Gehard
2011 Hugo Hugo Inspector Gustav
2012 Diktaattori The Dictator Admiral General Haffaz Aladeen
Madagascar 3 Madagascar 3: Europe's Most Wanted King Julien XIII (ääni)
Les Misérables Les Misérables Thénardier
2013 Uutisankkuri 2: Legendan paluu Anchorman: The Legend Continues BBC News Anchor
2016 Grimsby Grimsby Carl Allen "Nobby" Butcher
Liisan seikkailut peilimaassa Alice Through the Looking Glass Time
Past Forward Past Forward The Man with No Mouth
2019 The Spy The Spy Eli Cohen

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]