Channel 4

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Channel 4:n logo.

Channel 4 on julkiseen palveluun tarkoitettu brittiläinen televisiokanava. Termiä voidaan käyttää myös viitattaessa kanavan omistavaan yhtiöön Channel 4 Broadcasting Corporation.

Kanava sai alkunsa parlamentin aloitteesta, ja se aloitti säännölliset lähetykset 2. marraskuuta 1982. Päivää aikaisemmin, 1. marraskuuta, Channel 4:n sisarkanava S4C (Sianel Pedwar Cymru, suom. Walesin neljäs kanava) aloitti lähetyksensä yksinomaan Walesissa ja pääosin kymrin kielellä, yhteistyössä BBC:n kanssa. Tämän takia Channel 4 ei näkynyt 30 vuoteen Walesissa S4C:n ottaessa sen kanavapaikan. Se sai loput maan televisiokapasiteetista ollen näin yksi harvoista televisiokanavista Britanniassa. Sen suurimpia kilpailijoita ovat toinen pitkäikäinen julkisen palvelun kanava BBC sekä sen kaupallinen kilpailija ITV.

Vaikka Channel 4 onkin julkisessa omistuksessa oleva julkisen palvelun kanava, se ei saa rahoitusta televisiomaksun kautta. Nykyään kaikki sen toiminnot rahoitetaan mainonnan kautta.

Channel 4 on esittänyt vuodesta 1993 kuningattaren puheelle "vaihtoehtoisen joulutervehdyksen". Ensimmäisen piti gayikoni Quentin Crisp. Myöhempiä puheita ovat pitäneet Jesse Jackson, Ali G, koomikko Rory Bremner, joka esitti prinsessa Dianaa, Brigitte Bardot, Sharon Osbourne, Jamie Oliver ja Marge Simpson. Vuonna 2007 tervehdyksen esitti Afganistanissa vammautunut vääpeli Andrew Stockton ja vuonna 2008 Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad.[1][2][3]

Ohjelmistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]