Ruma Betty

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruma Betty
Ugly Betty
Tyyli draama, komedia
Kestoaika 42 minuuttia
Luoja(t) Silvio Horta
Salma Hayek
Ben Silverman
Pääosissa America Ferrera
Eric Mabius
Vanessa Williams
Becki Newton
Michael Urie
Ana Ortiz
Tony Plana
Mark Indelicato
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat ABC
Suomi Nelonen
Suomi Nelonen Perhe
Esitetty 28. syyskuuta 2006 – 14. huhtikuuta 2010
Tuotantokausia 4
Jaksoja 85
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Ruma Betty (Ugly Betty) on yhdysvaltalainen komedia-draamasarja. Sarjan ensimmäinen jakso esitettiin Yhdysvalloissa ABC:llä 28. syyskuuta 2006. ABC ilmoitti 27. tammikuuta 2010 lopettavansa sarjan neljännen tuotantokauden päätyttyä.[1] Ruman Bettyn viimeinen jakso esitettiin Yhdysvalloissa 14. huhtikuuta 2010. Suomessa sarjaa on esittänyt Nelonen.

Sarjassa seurataan Betty Suarezin (America Ferrera) ja tämän päätoimittajapomon Daniel Meaden (Eric Mabius) elämää MODE-muotilehden toimituksessa ja sen ulkopuolella. Ruma Betty perustuu Fernando Gaitánin käsikirjoittamaan kolumbialaiseen telenovelaan Yo soy Betty, la fea (1999–2001). New Yorkin ympäristöön sarjan ovat muokanneet Silvio Horta, Salma Hayek ja Ben Silverman. Hayek vierailee myös itse sarjassa Sofia Reyesin roolissa.

Ruma Betty palkittiin parhaan komediasarjan Golden Globella vuonna 2007. Sarjan pääosaa esittävä America Ferrera voitti samassa tilaisuudessa parhaan komedianäyttelijättären palkinnon.[2]

Sarjan henkilöt

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
 • Betty Suarez (America Ferrera) on positiivinen ja aurinkoinen nuori nainen, joka pääsee työskentelemään Mode-muotilehdessä Daniel Meaden assistenttina. Betty ei tunne sopivansa hoikkien ja kauniiden ihmisten joukkoon hammasrautojensa ja vanhanaikaisen vaatemakunsa vuoksi, mutta innokkuutta ja päättäväisyyttä häneltä ei puutu. Hän haaveilee perustavansa joskus oman lehden. Hän on seurustellut Walterin, Henryn, Gion ja Mattin kanssa. Christina on hänen hyvä ystävänsä Modessa. Sarjan aikana hänen ja Danielin kumppanuus kehittyy lämpimäksi ystävyydeksi.
 • Daniel Meade (Eric Mabius) johtaa lehteä. Hän saa paikan lehtimoguli-isänsä ansiosta, ja monet vihaavat häntä hänen tietämättömyytensä takia, etenkin Wilhelmina Slater. Daniel on suuri naistenmies ja harrastaa paljon yhden yön juttuja, mutta myöhemmin hän aikuistuu ja alkaa haluta vakituisempaa suhdetta, mikä ei kuitenkaan ole niin helppoa.
 • Wilhelmina Slater (Vanessa Williams) on Moden luova johtaja. Hän on vuosia haaveillut lehden pääkirjoittajan paikasta, ja on katkera Danielin saatua paikan. Hän yrittääkin keinoja kaihtamatta syöstä Danielin vallasta. Hänellä on myös pakkomielle pysyä nuorekkaan näköisenä. Wilhelmina rakasti syvästi Connor Owensia. Hän oli ainoa, joka on nähnyt Todellisen Wilhelminan.
 • Bradford Meade (Alan Dale, kaudet 1-2) on Danielin isä ja omistaa Meade Publicationsin, mihin kuuluu Mode. Hän palkkaa Bettyn Danielin assistentiksi, jotta tämä pystyisi todella keskittymään työhönsä, koska Betty ei kuulu Danielin naismakuun. Bradford oli naimisissa Clairen kanssa, mutta otti eron hänestä mennäkseen naimisiin Wilhelminan kanssa, joka vikitteli hänet vain päästäkseen osakkaaksi Meade Publicationsiin.
 • Amanda Tanen (Becki Newton) toimii vastaanottovirkailijana Modessa. Hän rakastaa itseään ja on riippuvainen muodista. Hän on hyvä ystävä Marcin kanssa. Myöhemmin hän ystävystyy myös Bettyn kanssa omalla tavallaan, vaikka pilkkaakin aina tätä.
 • Marc St. James (Michael Urie) on Wilhelminan assistentti. Hän on läheinen Wilhelminan kanssa ja on mukana Wilhelminan vallankaappaussuunnitelmissa. Hänen paras ystävänsä on Amanda ja hän myös ystävystyy Bettyn kanssa. Marc on homoseksuaali ja ylpeä siitä.
 • Christina McKinney (Ashley Jensen, kaudet 1-3) työskentelee Modessa ompelijana. Hän on Bettyn ystävä ja halveksii langanlaihoja ihmisiä. Hän haaveilee muotisuunnittelijana olosta ja pääsee etenemään urallaan Wilhelminan ansiosta, mutta joutuu vastapalvelukseksi tekemään vaikeita palveluksia.
 • Ignacio Suarez (Tony Plana) on Bettyn rakastava isä, joka tukee tyttäriään kaikessa. Hän on hyvä kokki.
 • Hilda Suarez (Ana Ortiz) on Bettyn sisko. Hänellä on poika Justin, jonka isä ei juuri pyöri kuvioissa. Hilda myy meikkituotteita, mutta haaveksii olevansa kampaaja. Hän perustaa myöhemmin oman kauneussalongin. Hilda haaveilee paljosta, mutta polkee silti paikoillaan. Hildalla on kuitenkin hyvä sydän, ja hän todella välittää perheestään.
 • Justin Suarez (Mark Indelicato) on Hildan poika, joka on erittäin kiinnostunut muodista. Hän ystävystyy Marcin kanssa.

Tuotantokaudet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Betty Suarez on nuori nainen, joka haaveilee toimittajan työstä. Hän saa työpaikan muotilehti Moden pääkirjoittaja Daniel Meaden assistenttina. Moden väki ei ota Bettyä ihan avosylin vastaan tämän ulkonäön ja muotitietämättömyyden takia, mutta hän ystävystyy ompelija Christina McKinneyn kanssa. Moden luova johtaja Wilhelmina Slater on katkera Danielin saatua pääkirjoittajan pestin vain Meade Publications -yhtiön omistajaisänsä Bradford Meaden ansiosta, kun taas hän itse on haaveillut paikasta jo vuosia.

Sarjan ensimmäiset juonikuviot keskittyvät Danielin edeltäjän, Fey Sommersin, kuoleman epäilyihin sekä salaperäiseen naispotilaaseen, joka paljastuu myöhemmin Danielin kuolleeksi luulluksi veljeksi Alexiksi (nykyään Alexis), joka on tehnyt sukupuolenkorjauksen. Alexis, yhdessä Wilhelminan kanssa, yrittää syyttää Bradfordia Fey Sommersin murhasta, mutta murhaajaksi paljastuu myöhemmin Bradfordin vaimo Claire, joka antautuu viranomaisille. Tämän jälkeen Wilhelmina yrittää manipuloida Bradfordin eroamaan Clairesta aloittamalla suhteen hänen kanssaan, jotta hän saisi osuuden Meade Publicationsista. Wilhelminan juonittelut onnistuvat ja myöhemmin pari sopii menevänsä naimisiin.

Sillä välin suurena pelimiehenä tunnettu Daniel rakastuu Sofia Reyesiin, jonka Bradford palkkasi uuden lehden julkaisemiseksi. Kosittuaan Sofiaa, Daniel saa tietää Sofian käyttäneen häntä vain hyväkseen lehtensä julkaisuun ja murtuu täysin. Hän tulee lopulta lääkeriippuvaiseksi.

Vastaanottovirkailija Amanda Tanen ja Wilhelminan assistentti Marc St. James ovat hyviä ystävyksiä ja pilkkaavat usein Bettyä, vaikka suostuvatkin työskentelemään hänen kanssaan erilaisissa tehtävissä. Amanda löytää syntymätodistuksen, minkä mukaan Fey Sommers olisi hänen äitinsä.

Bettyn kotona seurataan Bettyn Ignacio-isän, Hilda-siskon ja tämän pojan Justinin elämää. Ignacion viisumi on vanhentunut, joten perheen täytyy lyödä päänsä yhteen, jotta häntä ei karkotettaisi takaisin Meksikoon. Hilda yrittää löytää töitä ja huomaa omaavansa potentiaalia ryhtyäkseen kosmetologiksi. Samalla hän yrittää lämmitellä suhdettaan entiseen poikaystäväänsä ja Justinin isään Santosiin. Myöhemmin he palaavat yhteen ja menevät kihloihin.

Betty seurustelee kauden alussa Walterin kanssa, mutta eroaa hänestä myöhemmin. Hän ihastuu Moden kirjanpitäjä Henry Grubstickiin ja he alkavat tapailla, kunnes Henryn on/off-tyttöystävä Charlie ilmestyy kuvioihin. Bettyn ja Henryn suhde menee jäihin, mutta myöhemmin he palaavat yhteen. Charlie kuitenkin ilmestyy jälleen kertoen olevansa raskaana. Henry päättää lähteä Charlien kanssa heidän kotikunnilleen Tucsoniin.

Kauden lopussa Claire pakenee vankilasta estääkseen Wilhelminan juonittelut, Alexis ajaa autokolarin viedessään Danielia sairaalaan tämän otettua yliannostuksen, Santos saa surmansa kaupan aseistetussa ryöstössä ja Betty saa tietää Charlien pettäneen Henryä, joten jää epäselväksi, onko Henry lapsen isä vai ei.

Toinen tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen kauden lopusta on kulunut kolme viikkoa. Daniel ja Alexis ovat sairaalassa, Daniel siteissä ja Alexis koomassa. Kun Alexis herää, hän on menettänyt muistinsa ja kuvittelee olevansa yhä Alex. Perhe suree Santosin kuolemaa, sillä välin kun Wilhelmina johtaa Modea Danielin poissa ollessa.

Amanda saa kuulla vanhemmiltaan olevansa adoptoitu, ja että Fey Sommers on todella hänen biologinen äitinsä. Yhdessä Marcin kanssa hän yrittää selvittää, kuka hänen oikea isänsä on. Sillä välin Christinan ex-aviomies palaa takaisin ja kertoo olevansa kuolemansairas.

Henry palaa Tucsonista ollen yhä tietämätön Charlien suhteesta, mutta saa myöhemmin kuulla totuuden. Isyystesti varmistaa Henryn olevan lapsen isä, mutta Betty ja hän päättävät kuitenkin jatkaa suhdettaan.

Wilhelminan ja Bradfordin hääpäivä lähestyy. Claire on piileskellyt viranomaisilta eikä onnistu muuttamaan Bradfordin mieltä Wilhelminan suhteen. Kesken hääseremonian Bradford saa sydänkohtauksen ja kuolee, jättäen Wilhelminan raivon partaalle ja perheensä surun murtamiksi. Claire antautuu poliiseille.

Bradford jättää Meade Publicationsin sekä Danielille että Alexisille. Wilhelmina saa potkut, mutta ei kuitenkaan luovu toivosta; hän aikoo perustaa oman lehden, mutta monien yritysten päätökseksi aikomus jää lyhyeksi. Hänellä on kuitenkin B-suunnitelma; hän oli aikaisemmin lahjonut lääkärin ottamaan spermaa Bradfordin ruumiista ja aikoo nyt synnyttää Meade-perillisen. Hän saa kuitenkin tietää olevansa kykenemätön synnyttämään ja tekee tarjouksen Christinalle; hän antaisi rahaa Christinan miehen hoitoihin, jos Christinasta tulisi sijaissynnyttäjä. Christina suostuu.

Betty tutustuu voileipiä myyvään Gioon. Heidän välinsä lämpenevät vähitellen, mikä haittaa Bettyn ja Henryn suhdetta. Bettyn avustuksella Claire vapautuu vankilasta, kun paljastuu, että Claire oli ollut huumaavan myrkyn vallassa murhatessaan Fey Sommersin. Kotipuolella Hilda perustaa oman kauneussalongin ja ihastuu Justinin liikunnanopettajaan Tonyyn.

Daniel tapaa kauniin Reneen, joka paljastuu Wilhelminan siskoksi. Renee on kuitenkin psyykkisesti sairas ja yrittää murhata Bettyn, luullen tämän olleen kiinnostunut Danielista. Renee joutuu mielisairaalaan ja Daniel jää jälleen yksin.

Kauden lopulla Wilhelmina kertoo Meadeille tulevasta lapsestaan ja hänestä tulee Moden pääkirjoittaja. Daniel tapaa ranskalaisen pojan, joka kertoo olevansa hänen poikansa. Betty huomaa rakastuneensa sekä Gioon että Henryyn. Molemmilla on omat ehdotuksensa tulevaisuudelle, mutta jää avoimeksi, kumman Betty valitsee.

Kolmas tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Betty päättää jättää Gion ja Henryn ja muuttaa omaan asuntoon. Wilhelminan vietyä Danielin paikan, tämä siirtyy Player-lehden johtoon ja Betty jatkaa siellä hänen assistenttinaan. Hän myös yrittää taistella poikansa, Daniel Jr:n, huoltajuudesta. Myöhemmin paljastuu, että Alexis on oikeasti Daniel Jr:n isä, sillä vielä miehenä ollessaan hän makasi pojan äidin kanssa. Pojan isovanhemmat saavat kuitenkin huoltajuuden. Daniel saa myös työnsä takaisin Modessa ja Wilhemina palaa takaisin luovaksi johtajaksi.

Christinan raskaus vaaraantuu, kun hänet työnnetään portaista alas. Tekijäksi paljastuu Alexis, joka antaa itsensä ilmi. Wilhelmina kiristää Alexisia antamaan oman osuutensa Meade Publicationsista hänelle ja vaihdossa hän auttaisi Alexisin syytteiden luopumisesta. Kompromissiin päädytään ja yhtiön johtoon päätyvät Wilhelmina ja Daniel. Alexis lähtee Ranskaan tutustuakseen poikaansa. Myöhemmin selviää, että Christinan kantama lapsi on oikeasti hänen omansa, ja yhdessä miehensä kanssa he muuttavat Skotlantiin.

Amanda muuttaa asumaan Bettyn luokse rahapulansa takia. Myöhemmin Betty muuttaa takaisin kotiin isänsä sydänkohtauksen jälkeen, ja Marc muuttaa Bettyn tilalle. Kotona Ignacio saa oman henkilökohtaisen hoitajansa, jonka kanssa hän alkaa seurustella vähäksi aikaa. Hilda sen sijaan eroaa Tonysta saatuaan tietää tämän vaimosta, mutta rakastuu myöhemmin kunnanjohtaja Archie Rodrigueziin.

Sillä välin Wilhelmina rakastuu uuteen yhtiökumppani Connor Owensiin, kun taas Daniel ihastuu Connorin syöpää sairastavaan vaimoon, Mollyyn. Owensien erottua, Wilhelmina ja Connor alkavat tapailla, samoin Daniel ja Molly, jotka menevät myöhemmin naimisiin. Myöhemmin Connor varastaa Meade Publicationsin rahat ja pakenee.

Marc ja Betty pääsevät opiskelemaan YETIin, jossa koulutetaan tulevia toimittajia. Betty ihastuu urheilutoimittajaksi pyrkivään Matt Hartleyyn. Betty saa tietää Mattin olevan rikkaasta perheestä ja aluksi heidän välinen kemiansa ei tunnu syttyvän, mutta myöhemmin kaksikko rakastuu ja alkaa seurustella.

Henry palaa New Yorkiin. Hänen ja Bettyn vanhat tunteet heräävät, mikä herättää Mattin epäilyt. Henry päättää lähteä ja suutelee Bettyä hyvästiksi, mutta Matt näkee tämän ja päättää heidän suhteensa. Bettyn ja Marcin valmistuttua YETIstä, vain jompikumpi saa kirjoittajan paikan Modesta. Wilhelmina ja Daniel päättävät valita Bettyn, joka on onnellinen unelmansa täyttymisestä, vaikka Mattista tuleekin hänen pomonsa.

Kauden lopussa paljastuu, että Claire oli tullut raskaaksi oltuaan suhteessa Mattin isän kanssa. Hän oli saanut pojan ja antanut hänet adoptoitavaksi. Molly menehtyy syöpään, murtaen Danielin täysin.

Neljäs tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Betty aloittaa työnsä mainostoimittajana Modessa, minkä kunniaksi hän muuttaa hiustyyliään ja hankkii uudet silmälasit. Matt kohtelee häntä aluksi kaltoin, mutta antaa anteeksi ja he jatkavat suhdettaan ystävinä. Amanda ihastuu Mattiin, mutta tajuaa tämän olevan vielä rakastunut Bettyyn. Matt ja Betty palaavat yhteen, mutta myöhemmin pari eroaa Mattin saadessa työtarjouksen Afrikasta. Samaan aikaan Daniel suree Mollyn kuolemaa ja liittyy hetkeksi erikoiseen sururyhmään.

Wilhelmina yrittää löytää epätoivoisesti Connorin. Hän murtuu kuultuaan miehen kuolleen, mutta oikeasti tämä onkin elossa ja he tapaavat jälleen romanttisissa tunnelmissa Bahamasaarilla. Connor antautuu ja joutuu vankilaan, missä Wilhelmina käy tapaamassa häntä. Wilhelminan tytär Nico palaa kuvioihin, mutta vain manipuloidakseen äidiltään rahaa, mikä selviää Wilhelminalle Marcin ansiosta.

Betty saa vihdoin hammasrautansa pois. Hilda tapaa jälleen lapsuuden ihastuksensa Bobbyn, johon hän ihastuu. Archie ja Hilda eroavat, minkä jälkeen Hilda ja Bobby alkavat seurustella. Hilda tulee raskaaksi, mikä kuitenkin päättyy keskenmenoon. Myöhemmin pari kihlautuu. Hilda viettää polttareitaan Bettyn ja Amandan kanssa Lontoossa, missä juhlintaan liittyy Christina. Joukkio törmää Lontoossa myös Gioon, ja Bettylle tarjotaan töitä muotikolumnistina, mutta Betty tajuaa, ettei muoti ole hänen unelmansa.

Sillä välin Justin tuntee epävarmuutta itseään ja seksuaalisuuttaan kohtaan, mutta lopulta alkaa seurustella Austin-nimisen pojan kanssa ja kertoo asian perheelleen. Marcilla on yhden yön juttu Troyn kanssa, joka haluaisi tavata uudelleen. Marc, joka ei ole tottunut seurusteluun, päättää suostua. Daniel palkkaa Marcin assistentikseen, mutta myöhemmin Wilhelminan ansiosta Marc ylenee muotitoimittajaksi. Amanda huomaa Bettyn ja Marcin menestykset ja ottaa lopputilin Modesta aloittaakseen uransa muotisuunnittelijana.

Claire löytää poikansa, jonka nimi on Tyler. Tylerille tarjotaan mallin töitä Modessa, minkä jälkeen Daniel alkaa ihmetellä äitinsä uutta seuralaista. Claire kertoo totuuden Danielille, joka raivostuu eikä halua olla tekemisissä kummankaan kanssa. Myöhemmin Tyler alkaa juoda ja Wilhelmina yrittää manipuloida Tyleria vaatimaan Clairelta osuutta Meade Publicationsista. Humaltuneena Tyler varastaa aseen ja haluaa kostaa äidilleen tämän laitettua hänet adoptioon, mutta ampuukin vahingossa Wilhelminaa, joka selviää. Tyler ja Meadet sopivat kiistansa.

Sarjan lopussa Betty saa uuden työtarjouksen Lontoosta paikallisen lehden pääkirjoittajana. Hän epäröi aluksi, koska ei halua jättää perhettään ja ystäviään, mutta päättää muuttaa Lontooseen. Amanda löytää vihdoin isänsä. Hilda päättää muuttaa Bobbyn ja Justinin kanssa Manhattanille ja Ignacio on iloinen saadessaan enemmän tilaa. Daniel päättää etsiä uusia tuulia elämälleen ja antaa Wilhelminalle tämän unelmien työn Moden johdossa. Betty jättää jäähyväiset perheelleen. Sarja päättyy, kun Betty törmää Lontoossa Danieliin, joka pyytää häntä päivälliselle. Betty suostuu ja vitsailee etsivänsä assistenttia.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

DVD-julkaisut Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kuva DVD:n nimi Alkuperäinen nimi Julkaisupäivä Tietoa
Ruma Betty - Kausi 1 Ugly Betty: The Complete First Season 9. marraskuuta 2007 DVD sisältää suomenkieliset tekstit ja se julkaistiin 9. marraskuuta 2007. Boksissa on 6 DVD-levyä.
 1. BBC News:+Ugly Betty cancelled in US news.bbc.co.uk. 28.1.2010. Viitattu 28.1.2010. (englanniksi)
 2. Ruma Betty 8.9.2007. Nelonen. Arkistoitu 30.9.2007. Viitattu 8.9.2007.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]