Golden Globe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Golden Globe
Golden Globe icon (gold).svg
Palkitaan Elokuvia ja televisio-ohjelmia
Palkinnon antaja Hollywood Foreign Press Association
Maa Yhdysvallat
Ensimmäinen palkinto 1944
Virallinen internet-sivu

Golden Globe (”Kultainen maapallo”) on vuosittain jaettava elokuva- ja televisioalan palkinto. Palkintoa on jakanut vuodesta 1944 alkaen Hollywood Foreign Press Association (HFPA), joka koostuu Yhdysvalloissa asuvista ulkomaisista toimittajista. Vuonna 2014 äänioikeutettuja yhdistyksen jäseniä on 93 henkilöä. Palkinnot jaetaan tammikuussa ja niitä pidetään yleensä hyvinä suunnannäyttäjinä myöhemmin järjestettävää Oscar-gaalaa ajatellen.

77. gaala järjestettiin 5. tammikuuta 2020 Beverly Hilton -hotellissa.

Palkintokategoriat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvapalkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiopalkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunniapalkinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkintoa on kritisoitu, sillä valintaryhmä on muiden vastaavien palkintojen taustaryhmiin verrattuna pieni, eikä HFPA:n jäsenistö koostu elokuva-alan ammattilaisista, vaan ulkomaisista viihdetoimittajista. Palkinnosta äänestävien toimittajien riippumattomuuteen suhtaudutaan epäillen ja kriittisimpänä äänenä on Yhdysvalloissa ollut toimittaja Sharon Waxman.[1], joka pyrkii kirjoituksillaan avaamaan yhdistyksen tiedottamista ja jäsenkriteerejä[2]. Suomessa kritiikkiä on antanut Helsingin Sanomat, joka väitti HFPA-yhdistystä salaseuraksi.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lehtonen, Veli-Pekka: Kuka, mitä, häh. Helsingin Sanomat, 13.1.2009.
  2. Insider Charges HFPA With Racism After Golden Globe Voters Reject Black Applicant (Exclusive) thewrap.com. 16.5.2013. Viitattu 1.12.2013.
  3. Lehtonen, Veli-Pekka: Elokuvasäätiö tyrkyttää Louhimiehen ja Franzénin elokuvia Kultainen maapallo -kisaan Helsingin Sanomat. 12.8.2013. Viitattu 1.12.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.