Nelonen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee televisiokanavaa. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Nelonen
Nelonen.svg
Lähetykset alkoivat1. kesäkuuta 1997
OmistajaNelonen Media /
Sanoma Media Finland
Kuvaformaatti16:9
KatsojaosuusMuuttumaton 9,6 % (2017, Finnpanel)
Tunnuslause”Katso, mistä puhut”
(aikaisemmin ”Viihde on hyväksi”, ”Jotain ihan muuta” ja ”Hyvä syy”)
MaaSuomen lippu Suomi
NäkyvyysalueKoko maa
Korvasi kanavanPTV4
Rinnakkaiskanava(t)Jim
Liv
Hero
Ruutu+ Leffat ja Sarjat (HD)
Ruutu+ Lapset (HD)
Ruutu+ Dokkarit (HD)
Ruutu+ Urheilu 1 (HD)
Ruutu+ Urheilu 2 (HD)
Ruutu+ Urheilu 3 (HD)
Ruutu+ Urheilu 4 (HD)
Ruutu+ Urheilu 5 (HD)
Ruutu+ Urheilu 6 (HD)
Ruutu+ Urheilu 7 (HD)
Ruutu+ Urheilu 8 (HD)
Kotisivuwww.nelonen.fi
Saatavuus
Antenniverkko
Digitakanava 4
kanava 24 (HD)
Satelliitti
Canal Digitalkanava 4
Kaapeliverkko
Elisakanava 4
kanava 24 (HD)
DNAkanava 4
kanava 24 (HD)
Anviakanava 4
kanava 34 (HD)
Teliakanava 4
IPTV (ADSL)
Maxivision Viihdekanava 4
Elisakanava 4

Nelonen on suomalainen valtakunnallinen, kaupallinen televisiokanava, joka aloitti toimintansa 1. kesäkuuta 1997 kaapelikanava PTV4:n seuraajana. Kaupallisena kanavana Nelonen rahoittaa toimintansa kokonaisuudessaan mainostuloilla, kuten kilpaileva MTV3-kanavakin. Nelonen on osa Nelonen Media -liiketoimintayksikköä, joka kuuluu Sanoma-konsernin sähköisen viestinnän liiketoimintaryhmään, Sanoma Media Finlandiin. Nelonen on Suomen toiseksi tavoittavin mainosmedia.[1]

Nelosen ohjelmatarjonta painottuu iltakuuden ja myöhäisillan kello 23:n välille muodostuvan prime timen ajalle, vaikkakin kanavalla tulee ohjelmaa jo alkuiltapäivästä alkaen. Ohjelmisto koostuu kotimaisista ja kansainvälisistä sarjoista, dokumenteista ja viikonloppuisin elokuvista. Nelonen esittää myös talk show -viihdettä, julkkis- ja lifestyle-ohjelmia sekä mobiilipelejä. Kotimaiset ohjelmat hankitaan pääasiassa itsenäisiltä tuotantoyhtiöiltä ja ulkomaisten ohjelmien taustalla on sopimuksia kansainvälisten toimijoiden kanssa.

Kilpailussa neljännen televisiokanavan toimiluvasta Nelosen kanssa kilpaili Ruutu-A4. Nelonen on toinen yksityinen televisiokanava Suomessa. Ensimmäinen oli MTV3.

Nelosen uutisten ensimmäinen uutislähetys lähetettiin 11. tammikuuta 1998. Nelosen uutistoimitus lähettää uutiset katsojilleen yleensä kaksi kertaa päivässä ja sään kolmesti, mutta vain arkipäivisin sillä arkisin Nelosen sääohjelma esitetään vaihtelevina kellonaikoina iltapäivisin. Marraskuussa 2011 ilmoitettiin, että Helsingin Sanomien ja Nelosen uutistoimitukset yhdistyvät. [2] Helsingin Sanomien ja Nelosen uutisten yhdistymisen myötä uutislähetys siirtyi Helsingin Sanomien tuotannoksi, Nelosen uutislähetysten taustajoukoissa on noin 300 journalistia ja uutislähetyksen kestoaika piteni samalla noin 30 minuuttiin.[3]

Haluatko miljonääriksi? -ohjelma teki Nelosen kaikkien aikojen katsojaennätyksen helmikuussa 2016. Jakson 6 (27.2.) keskikatsojamäärä tallennettu katselu mukaan lukien 10+-vuotiaiden kohderyhmässä on 1 168 000 ja lauantain päälähetys tavoitti 1,5 miljoonaa. Aiempi ennätys oli hallussa Vain elämää -ohjelman Vesa-Matti Loirin päivän jaksolla, jonka keskikatsojamäärä oli tallennettu katselu mukaan lukien 1 115 000.

Sloganit ja kanavailmeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1997–1999[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nelonen on totuttanut katsojansa siihen, että kanavailme muuttuu ja elää ajan hengessä.

Vuosina 1997–1999 Nelosen kanavatunnuksessa neljä elementtiä (ilma, maa, vesi ja tuli) esiintyi ohjelmalähetyksen alussa ja lopussa, ohjelmalistauksen jälkeen ennen mainoksia sekä Jatkuu-tunnuksissa.

1999–2002[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nelosen sloganina oli ”Hyvä syy” vuosina 1999–2001. Tähän sloganiin liittynyt kanavailme otettiin käyttöön 5. marraskuuta 1999.[4]

2002–2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2001 Nelonen otti käyttöön ”Jotain ihan muuta” -sloganin, joka korosti kanavan roolia uuden kanavavaihtoehdon tarjoajana, ja ilme uusiutui keväällä 2002.

2010–2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nelonen otti uuden kanavailmeensä käyttöön 12. huhtikuuta 2010 ja lanseerasi samalla ”Viihde on hyväksi” -sloganin. Myös kanavan visuaalinen ilme uudistui. Uuden ilmeen suunnittelun lähtökohtana on ollut saada Nelosen brändi selkeästi näkyville kaikissa kanavan visuaalisissa elementeissä. Nelosen uudistunut kanavailme rakentui silloin päivittäisten, vaihtuvien teemojen varaan ja kanavatunnisteiden tilanteet noudattivat myös vuorokausirytmiä aina aamusta yöhön. Teemoja olivat biljardi, keittiö, lastenhuone, kukkakauppa, joulu, uusivuosi, pääsiäinen, kevät, kesä, syksy ja talvi. Myöhemmin alettiin näyttää myös kirjastotunnusta. Jokaista tunnusta näytettiin kerrallaan aina noin kolme kuukautta. Joskus jotain tunnusta voitiin näyttää jopa kuuden kuukauden ajan neljän kanssa vuorotellen. Kerrallaan näytettiin aina neljää teemaa. [5]

2014–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nelonen otti käyttöönsä uuden kanavailmeen 16. joulukuuta 2014 ja lanseerasi samalla ”Katso, mistä puhut” -sloganin. Logoja on neljä erilaista. Kanavatunnuksissa on paljon eri ihmisten tunnereaktioita surusta liikutukseen ja ilosta hämmästykseen. Niissä esiintyvät muun muassa Vesa-Matti Loiri, Tarja Turunen, Tomi Björck ja Jyrki Sukula. Tunnuksissa on esiintynyt tähän mennessä jo yli 20 eri henkilöä ja on viiden ja kymmenen sekunnin pituisia tunnuksia. Lyhyempiä näytetään mainoskatkojen välillä ja pidempiä ennen ohjelman alkua. Jokaisen tunnuksen lopussa ruudun vasempaan alareunaan tulee slogan ”Katso mistä puhut” sekä Nelosen logo toiseen alakulmaan. Logon väri vaihtelee tunnuksissa, esimerkiksi tunnuksessa, jossa näytetään iloista Veskua, on vihreä Nelosen logo. Jarkko Tammisen tunnuksissa vasemmassa alareunassa luki ensin ”Jarkko Tammisen viihdeshow Big Bang! Perjantai klo 20” jonka jälkeen lopuksi vasta ”Katso, mistä puhut”-slogan. Big Bangin loputtua Jarkko Tammista alettiin näyttää muiden seassa mutta pian se poistettiin kokonaan. Aluksi, noin kuukauden ajan näytettiin vain 20 eri tunnusta. 21.1.2015 – 17.4.2015 välisenä aikana näytettiin 49 eri tunnusta. 6.8.2015 alettiin näyttää myös kokki Jyrki Sukulaa, ja parhaillaan näytetään myös missi Sara Sieppiä ja näyttelijä Eero Ritalaa. Tällä hetkellä näytetään 45 eri tunnusta. [6]

Logot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rinnakkaiskanavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nelonen HD[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Nelonen HD

Nelonen HD on Nelosen digitaalisessa kaapeliverkossa näkyvä maksuton HD-kanava. Kanavalla esitetään samoja ohjelmia ja samaan aikaan kuin Nelosella. Kanava lähettää tällä hetkellä kotimaisista ohjelmista vuoden 2012 tuotantokaudet aitona teräväpiirtona. Ulkomaisista ohjelmista vain pieni osa on natiivia teräväpiirtoa. Muut ohjelmat ovat ylöspäin skaalattua. Nelonen aloitti ensimmäisenä suomalaisena tv-kanavana maksuttomat teräväpiirtolähetykset Welhon kaapelitelevisioverkossa kesäkuussa 2008.[7]

Jim[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Jim

Nelosen rinnakkaiskanava Nelonen Plus lopetti lähetyksensä 26. helmikuuta 2007, jolloin samalla kanavapaikalla aloitti uusi maksuton televisiokanava Jim. Kanavan ohjelmatarjonta koostuu suurimmaksi osaksi ulkomaalaisista televisiosarjoista, mutta televisiokanavalla lähetetään myös kotimaisia sarjoja. Jimillä näytetään pääasiassa lifestyle -ohjelmia, tositelevisio-ohjelmia ja historiadokumentteja. Ohjelmisto oli vuosina 2007–2009 jaettu pääasiassa kuuteen aihealueeseen, jotka olivat tee se itse, matkalla, asiaviihdettä, dokumentit, sarjat ja game show.

Liv[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Liv

Liv-televisiokanavan lähetykset aloitettiin 14. helmikuuta 2009. Livin kerrottiin tarjoavan ohjelmaa aamusta puoleen yöhön.

Kaapelitalouksissa näkyvän kanavan ohjelmisto koostuu eri elämänalueisiin liittyvistä sarjoista ja dokumenteista. Liv näkyy kaapelitalouksissa kanavapaikalla 8 ja Canal Digitalin satelliittipaketissa kanavapaikalla 8.

Ruutu+ Leffat ja Sarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ruutu+ Leffat ja Sarjat

Ruutu+ Leffat ja Sarjat on maksullinen televisiokanava, joka aloitti lähetyksensä 1. syyskuuta 2007 E-kanavanipussa. Ruutu+ Leffat ja Sarjat esittää koti- ja ulkomaalaisia televisiosarjoja, komediasarjoja sekä vanhoja elokuvia viime vuosikymmeniltä. Ohjelmaa kanava lähettää klo 10.00–4.00.

Ruutu+ Lapset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ruutu+ Lapset

Ruutu+ Lapset on maksullinen televisiokanava, joka aloitti lähetyksensä 1. maaliskuuta 2011. Ruutu+ Lapset esittää koko perheelle sopivaa ohjelmaa, mm. lasten ohjelmaa, sarjoja sekä elokuvia. Kanavalla on suomenkielinen tekstitys tai dubbaus.

Ruutu+ Dokkarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ruutu+ Dokkarit

Ruutu+ Dokkarit on maksullinen televisiokanava. Kanavalla nähdään dokumentteja mm. luonnosta, kulttuureista sekä matkailuaiheista ohjelmaa.

Ruutu+ Urheilu 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ruutu+ Urheilu 1

Nelonen Median urheiluun erikoistunut maksu-tv-kanava, joka aloitti lähetyksensä 1. helmikuuta 2010 ja korvasi Urheilu+kanavan. Kanavalla on myös sopimus Viasatin kanssa, joten osa ohjelmaoikeuksista on Viasatin omistamia. Nelonen Pro 1:n ohjelmistossa on huippujääkiekkoa muun muassa Jääkiekon SM-liiga, kansainvälistä jalkapalloa ja muuta urheilua. Kanava toimi aiemmin nimellä Nelonen Sport Pro, nimi muuttui Nelonen Pro 1:ksi tammikuussa 2011.

Ruutu+ Urheilu 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ruutu+ Urheilu 2

Nelonen Median urheiluun erikoistunut tv-kanava, joka aloitti lähetyksensä 1. helmikuuta 2010 ja korvasi Urheilukanavan. Kanavan ohjelmistossa on muun muassa huippujääkiekkoa, koripalloa, ratamoottoripyöräilyä, salibandya ja yleisurheilua. Ruutu+ Urheilu 2:lla esitetään myös urheiluun liittyviä makasiiniohjelmia, joissa muun muassa keskitytään ajankohtaisiin urheilu-uutisiin ja tapahtumiin. Kanavan aiempi toiminimi oli Nelonen Sport, nimi muuttui tammikuun alussa vuonna 2011 Nelonen Pro 2:ksi ja samassa yhteydessä kanava muuttui maksulliseksi.

Hero[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Hero

Nelonen Median televisiokanava Hero aloitti lähetykset 10. marraskuuta 2014. Herolla nähdään kansainvälisiä televisiosarjoja ja menestyselokuvia. Heron kohderyhmänä ovat nuoret aikuiset.

Ruutu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruutu on Nelosen suoratoistopalvelu, josta voi katsella Nelonen Median televisio- ja radio-ohjelmia. Osa ohjelmista on ilmaisia, mutta suurin osa ohjelmista vaatii maksullisen Ruutu+ -jäsenyyden.

Nelosen ohjelmistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa Nelosella esitettävistä ohjelmista on esitelty Nelosen ohjelma-arkistossa[8].

* Vaihdokkaat


Loppuneita tai tauolla olevia Nelosen ohjelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

* Puuha-Pete: Hommat hoituu

Kanavan katsotuimmat TV-lähetykset vuonna 2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Ohjelma Päivämäärä Tavoittavuus Keskikatsojamäärä
1. Haluatko miljonääriksi? 22.4.2017 1 245 000 885 000
2. Vain elämää 21.4.2017 1 361 000 856 000
3. The Voice of Finland 3.2.2017 1 126 000 836 000
4. Napakymppi 21.9.2017 1 271 000 811 000
5. Suomen huutokauppakeisari 28.2.2017 1 039 000 772 000

Lähde:[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]