Nelonen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee televisiokanavaa. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Nelonen
Nelonen logo 2018.svg
Lähetykset alkoivat 1. kesäkuuta 1997
Omistaja Nelonen Media /
Sanoma Media Finland
Kuvaformaatti 16:9
Katsojaosuus Muuttumaton 9,6 % (2017, Finnpanel)
Tunnuslause Viihde on hyväksi
(aikaisemmin Katso mistä puhut, Jotain ihan muuta ja Hyvä syy)
Maa Suomen lippu Suomi
Näkyvyysalue Koko maa
Korvasi kanavan PTV4
Rinnakkaiskanava(t) Nelonen HD
Liv
Jim
Hero
Kotisivu www.nelonen.fi
Saatavuus
Antenniverkko
Digita kanava 4
kanava 24 (HD)
Digita kanava 4
kanava 24 (HD)
Satelliitti
Canal Digital kanava 4
Kaapeliverkko
Elisa kanava 4
kanava 24 (HD)
DNA kanava 4
kanava 24 (HD)
Anvia kanava 4
kanava 34 (HD)
Telia kanava 4
IPTV (ADSL)
Maxivision Viihde kanava 4
Elisa kanava 4

Nelonen on suomalainen valtakunnallinen, kaupallinen televisiokanava, joka aloitti toimintansa 1. kesäkuuta 1997 kaapelikanava PTV4:n seuraajana. Kaupallisena kanavana Nelonen rahoittaa toimintansa kokonaisuudessaan mainostuloilla, kuten kilpaileva MTV3-kanavakin. Nelonen on osa Nelonen Media -mediayksikköä, joka kuuluu Sanoma-konsernin Suomen mediatoimintojen liiketoimintaryhmään, Sanoma Media Finlandiin. Nelonen on Suomen toiseksi tavoittavin mainosmedia.[1]

Nelosen ohjelmatarjonta painottuu iltakuuden ja myöhäisillan kello 23:n välille muodostuvan prime timen ajalle, vaikkakin kanavalla tulee ohjelmaa jo alkuiltapäivästä alkaen. Ohjelmisto koostuu kotimaisista ja kansainvälisistä sarjoista, dokumenteista ja viikonloppuisin elokuvista. Nelonen esittää myös talk show -viihdettä, sekä julkkis- ja lifestyle-ohjelmia. Kotimaiset ohjelmat hankitaan pääasiassa itsenäisiltä tuotantoyhtiöiltä, ja ulkomaisten ohjelmien taustalla on sopimuksia kansainvälisten toimijoiden kanssa.

Kilpailussa neljännen televisiokanavan toimiluvasta Nelosen kanssa kilpaili Ruutu-A4. Nelonen on toinen yksityinen televisiokanava Suomessa. Ensimmäinen oli MTV3.

Nelosen uutisten ensimmäinen uutislähetys lähetettiin 11. tammikuuta 1998. Nelosen uutistoimitus lähetti uutiset katsojilleen yleensä kaksi kertaa päivässä ja sään kolmesti, mutta vain arkipäivisin, sillä arkisin Nelosen sääohjelma esitetään vaihtelevina kellonaikoina iltapäivisin. Marraskuussa 2011 ilmoitettiin, että Helsingin Sanomien ja Nelosen uutistoimitukset yhdistyvät.[2] Helsingin Sanomien ja Nelosen uutisten yhdistymisen myötä uutislähetys siirtyi Helsingin Sanomien tuotannoksi, Nelosen uutislähetysten taustajoukoissa on noin 300 journalistia ja uutislähetyksen kestoaika piteni samalla noin 30 minuuttiin.[3] Myöhemmin uutiset lopetettiin ja korvattiin lyhyillä HS-uutisilla.

Haluatko miljonääriksi? -ohjelma teki Nelosen kaikkien aikojen katsojaennätyksen helmikuussa 2016. Jakson 6 (27.2.) keskikatsojamäärä tallennettu katselu mukaan lukien 10+ -vuotiaiden kohderyhmässä on 1 168 000 ja lauantain päälähetys tavoitti 1,5 miljoonaa. Aiempi ennätys oli hallussa Vain elämää -ohjelman Vesa-Matti Loirin päivän jaksolla, jonka keskikatsojamäärä oli tallennettu katselu mukaan lukien 1 115 000.

Sloganit ja kanavailmeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1997–1999[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nelonen on totuttanut katsojansa siihen, että kanavailme muuttuu ja elää ajan hengessä.

Vuosina 1997–1999 Nelosen kanavatunnuksessa neljä elementtiä (ilma, maa, vesi ja tuli) esiintyi ohjelmalähetyksen alussa ja lopussa näytetyssä päätunnuksessa, ohjelmalistauksessa sekä Jatkuu-tunnuksissa. Ohjelmalistauksen jälkeen ennen mainoksia nähtiin päätunnuksen loppuosa, jossa elementeistä muodostui taivaalle Nelosen logo.

1999–2002[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nelosen sloganina oli ”Hyvä syy” vuosina 1999–2001. Tähän sloganiin liittynyt kanavailme otettiin käyttöön 5. marraskuuta 1999.[4]

2002–2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuussa 2001 Nelonen otti käyttöön ”Jotain ihan muuta” -sloganin, joka korosti kanavan roolia uuden kanavavaihtoehdon tarjoajana, ja ilme uusiutui maaliskuussa 2002. Logon pysyessä samana, kanavailmettä muutettiin hieman vuoden 2005 alussa sekä vuonna 2008.

2010–2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nelonen otti uuden kanavailmeensä käyttöön 12. huhtikuuta 2010 ja lanseerasi samalla ”Viihde on hyväksi” -sloganin. Myös kanavan visuaalinen ilme uudistui. Uuden ilmeen suunnittelun lähtökohtana on ollut saada Nelosen brändi selkeästi näkyville kaikissa kanavan visuaalisissa elementeissä. Nelosen uudistunut kanavailme rakentui silloin päivittäisten, vaihtuvien teemojen varaan ja kanavatunnisteiden tilanteet noudattivat myös vuorokausirytmiä aina aamusta yöhön. Teemoja olivat biljardi, keittiö, lastenhuone, kukkakauppa, joulu, uusivuosi, pääsiäinen, kevät, kesä, syksy ja talvi. Myöhemmin alettiin näyttää myös kirjastotunnusta. Jokaista tunnusta näytettiin kerrallaan aina noin kolme kuukautta. Joskus jotain tunnusta voitiin näyttää jopa kuuden kuukauden ajan neljän kanssa vuorotellen. Kerrallaan näytettiin aina neljää teemaa. [5]

2014–2018[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nelonen otti käyttöönsä uuden kanavailmeen 16. joulukuuta 2014 ja lanseerasi samalla ”Katso mistä puhut” -sloganin. Logoja on neljä erilaista. Kanavatunnuksissa oli paljon eri ihmisten tunnereaktioita surusta liikutukseen ja ilosta hämmästykseen. Niissä esiintyvät muun muassa Vesa-Matti Loiri, Tarja Turunen, Tomi Björck ja Jyrki Sukula. Tunnuksissa oli esiintynyt tähän mennessä jo yli 20 eri henkilöä ja oli viiden ja kymmenen sekunnin pituisia tunnuksia. Lyhyempiä näytettiin mainoskatkojen välillä ja pidempiä ennen ohjelman alkua. Jokaisen tunnuksen lopussa ruudun vasempaan alareunaan tuli slogan ”Katso mistä puhut” sekä Nelosen logo toiseen alakulmaan. Logon väri vaihteli tunnuksissa, esimerkiksi tunnuksessa, jossa näytettiin iloista Veskua, oli vihreä Nelosen logo. Jarkko Tammisen tunnuksissa vasemmassa alareunassa luki ensin ”Jarkko Tammisen viihdeshow Big Bang! Perjantai klo 20” jonka jälkeen lopuksi vasta ”Katso mistä puhut” -slogan. Big Bangin loputtua Jarkko Tammista alettiin näyttää muiden seassa mutta pian se poistettiin kokonaan. Aluksi, noin kuukauden ajan näytettiin vain 20 eri tunnusta. 21.1.2015 – 17.4.2015 välisenä aikana näytettiin 49 eri tunnusta. 6.8.2015 alettiin näyttää myös kokki Jyrki Sukulaa, ja parhaillaan näytettiin myös missi Sara Sieppiä ja näyttelijä Eero Ritalaa. Tällä hetkellä näytettiin 45 eri tunnusta. [6] Marraskuussa 2017 ilmeen elementtien rakennetta muutettiin hieman, mutta logo pysyi samana.

2018–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nelonen uudisti jälleen kanavailmeensä 2. lokakuuta 2018 ja palautti samalla "Viihde on hyväksi" -sloganin.[7] Samalla kanavalogo siirtyi vasemmasta ylänurkasta oikeaan ja vanha vuosina 2002–2014 käytetty jingle otettiin uudelleen käyttöön eri melodialla. Kanavailmeen toteutti Cape Rock.[8]

Logot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rinnakkaiskanavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nelonen HD[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Nelonen HD

Nelonen HD on Nelosen digitaalisessa kaapeliverkossa näkyvä maksuton HD-kanava. Kanavalla esitetään samoja ohjelmia ja samaan aikaan kuin Nelosella. Kanava lähettää tällä hetkellä kotimaisista ohjelmista vuoden 2012 tuotantokaudet aitona teräväpiirtona. Ulkomaisista ohjelmista vain pieni osa on natiivia teräväpiirtoa. Muut ohjelmat ovat ylöspäin skaalattua. Nelonen aloitti ensimmäisenä suomalaisena tv-kanavana maksuttomat teräväpiirtolähetykset Welhon kaapelitelevisioverkossa kesäkuussa 2008.[9]

Liv[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Liv

Liv-televisiokanavan lähetykset aloitettiin 14. helmikuuta 2009. Livin kerrottiin tarjoavan ohjelmaa aamusta puoleen yöhön.

Kaapelitalouksissa näkyvän kanavan ohjelmisto koostuu eri elämänalueisiin liittyvistä sarjoista ja dokumenteista. Liv näkyy kaapelitalouksissa kanavapaikalla 8 ja Canal Digitalin satelliittipaketissa kanavapaikalla 8.

Jim[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Jim

Nelosen rinnakkaiskanava, Nelonen Plus, lopetti lähetyksensä 26. helmikuuta 2007, jolloin samalla kanavapaikalla aloitti uusi maksuton televisiokanava Jim. Kanavan ohjelmatarjonta koostuu suurimmaksi osaksi ulkomaalaisista televisiosarjoista, mutta televisiokanavalla lähetetään myös kotimaisia sarjoja. Jimillä näytetään pääasiassa lifestyle -ohjelmia, tositelevisio-ohjelmia ja historiadokumentteja. Ohjelmisto oli vuosina 2007–2009 jaettu pääasiassa kuuteen aihealueeseen, jotka olivat tee se itse, matkalla, asiaviihdettä, dokumentit, sarjat ja game show.

Hero[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Hero

Nelonen Median televisiokanava Hero aloitti lähetykset 10. marraskuuta 2014. Herolla nähdään kansainvälisiä televisiosarjoja ja menestyselokuvia. Heron kohderyhmänä ovat nuoret aikuiset.

Ruutu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ruutu

Ruutu on Nelosen suoratoistopalvelu, josta voi katsella Nelonen Median televisio-ohjelmia. Palvelu on ilmainen. Katsoja voi katsoa Nelosen, Jimin, Livin tai Heron ohjelmat jälkeenpäin älylaitteelta. Vapaaehtoisen ilmaisen käyttäjätilin luotuaan, voi katsoja jatkaa katsomistaan myöhemmin ja lisätä ohjemia "suosikkeihin". Halutessaan käyttäjä voi ostaa itselleen Ruutu+ -paketin. Tällöin käyttäjä pystyy katsomaan esimerkiksi tulevan sarjan koko uuden kauden ennen televisioensi-iltaa, mahdollisesti jopa useaa kuukautta aikaisemmin[10].

Nelosen ohjelmistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa Nelosella esitettävistä ohjelmista on esitelty Nelosen ohjelma-arkistossa[11].

Loppuneita tai tauolla olevia Nelosen ohjelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanavan katsotuimmat TV-lähetykset vuonna 2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Ohjelma Päivämäärä Tavoittavuus Keskikatsojamäärä
1. Haluatko miljonääriksi? 22.4.2017 1 245 000 885 000
2. Vain elämää 21.4.2017 1 361 000 856 000
3. The Voice of Finland 3.2.2017 1 126 000 836 000
4. Napakymppi 21.9.2017 1 271 000 811 000
5. Suomen huutokauppakeisari 28.2.2017 1 039 000 772 000

Lähde:[12]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Nelosen katsojat nelonenmedia.fi.
 2. Helsingin Sanomien ja Nelosen uutisten toimitukset yhteen 2.11.2011. Helsingin Sanomat. Viitattu 2.10.2018.
 3. Nelosen uutisten jättilakana nousi Sanomatalon seinälle nelonenmedia.fi.
 4. Jokelainen, Jarkko: Nelonen saa tänään uuden visuaalisen ilmeen 5.11.1999. HS arkisto (maksullinen). Viitattu 24.4.2016.
 5. Viihde on hyväksi – Nelosen slogan ja kanavailme uudistuvat 12.4. sanomaentertainment.com. [vanhentunut linkki]
 6. Nelonen saa uuden ilmeen 4.12.2014. Marmai. Viitattu 4.12.2014.
 7. Nelonen uusi kanavailmeensä – lataa täältä uudet logot! Nelonen.fi. 2.10.2018. Viitattu 2.10.2018. (englanniksi)
 8. Suuret ja yhteisölliset viihdeilmiöt yhdistävät kaikki suomalaiset - Nelonen uudisti ilmeensä, viihde on hyväksi! | Sanoman mediamyynti media.sanoma.fi. Viitattu 22.10.2018.
 9. Nikulainen, Kalevi: Nelosen hd-jakelu laajenee koko maahan Digitoday. 3.11.2008. Viitattu 2.10.2018.
 10. Ruutu Plus Ruutu. Viitattu 29.8.2018.
 11. http://www.nelonen.fi/ohjelmat
 12. Finnpanel – TV-mittaritutkimus finnpanel.fi. Viitattu 8.1.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]