Nelonen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee televisiokanavaa. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Nelonen
Nelonen.svg
Lähetykset alkoivat 1. kesäkuuta 1997
Omistaja Nelonen Media /
Sanoma Media Finland
Kuvaformaatti 16:9
Katsojaosuus Nousua 9,6 % (2016, Finnpanel)
Tunnuslause ”Katso, mistä puhut”
(aikaisemmin ”Viihde on hyväksi”, ”Jotain ihan muuta” ja ”Hyvä syy”)
Maa Suomen lippu Suomi
Näkyvyysalue Koko maa
Korvasi kanavan PTV4
Rinnakkaiskanava(t) Nelonen HD
Jim
Liv
Hero
Ruutu+ Leffat ja Sarjat
Ruutu+ Lapset
Ruutu+ Dokkarit
Ruutu+ Urheilu 1
Ruutu+ Urheilu 2
Kotisivu www.nelonen.fi
Saatavuus
Antenniverkko
Digita kanava 4
Satelliitti
Canal Digital kanava 4
Kaapeliverkko
Elisa kanava 4
kanava 24 (HD)
DNA kanava 4
kanava 24 (HD)
Anvia kanava 4
kanava 34 (HD)
Telia kanava 4
IPTV (ADSL)
Maxivision Viihde kanava 4
Elisa kanava 4

Nelonen on suomalainen valtakunnallinen, kaupallinen televisiokanava, joka aloitti toimintansa 1. kesäkuuta 1997 kaapelikanava PTV4:n seuraajana. Kaupallisena kanavana Nelonen rahoittaa toimintansa kokonaisuudessaan mainostuloilla, kuten kilpaileva MTV3-kanavakin. Nelonen on osa Nelonen Media -liiketoimintayksikköä, joka kuuluu Sanoma-konsernin sähköisen viestinnän liiketoimintaryhmään, Sanoma Media Finlandiin. Nelonen on Suomen toiseksi tavoittavin mainosmedia.[1]

Nelosen ohjelmatarjonta painottuu iltakuuden ja myöhäisillan kello 23:n välille muodostuvan prime timen ajalle, vaikkakin kanavalla tulee ohjelmaa jo alkuiltapäivästä alkaen. Ohjelmisto koostuu kotimaisista ja kansainvälisistä sarjoista, dokumenteista ja viikonloppuisin elokuvista. Nelonen esittää myös talk show -viihdettä, julkkis- ja lifestyle-ohjelmia sekä mobiilipelejä. Kotimaiset ohjelmat hankitaan pääasiassa itsenäisiltä tuotantoyhtiöiltä ja ulkomaisten ohjelmien taustalla on sopimuksia kansainvälisten toimijoiden kanssa.

Kilpailussa neljännen televisiokanavan toimiluvasta Nelosen kanssa kilpaili Ruutu-A4. Nelonen on toinen yksityinen televisiokanava Suomessa. Ensimmäinen oli MTV3.

Nelosen uutisten ensimmäinen uutislähetys lähetettiin 11. tammikuuta 1998. Nelosen uutistoimitus lähettää uutiset katsojilleen yleensä kaksi kertaa päivässä ja sään kolmesti, mutta vain arkipäivisin sillä arkisin Nelosen sääohjelma esitetään vaihtelevina kellonaikoina iltapäivisin. Marraskuussa 2011 ilmoitettiin, että Helsingin Sanomien ja Nelosen uutistoimitukset yhdistyvät. [2] Helsingin Sanomien ja Nelosen uutisten yhdistymisen myötä uutislähetys siirtyi Helsingin Sanomien tuotannoksi, Nelosen uutislähetysten taustajoukoissa on noin 300 journalistia ja uutislähetyksen kestoaika piteni samalla noin 30 minuuttiin.[3]

Haluatko miljonääriksi? -ohjelma teki Nelosen kaikkien aikojen katsojaennätyksen helmikuussa 2016. Jakson 6 (27.2.) keskikatsojamäärä tallennettu katselu mukaan lukien 10+-vuotiaiden kohderyhmässä on 1 168 000 ja lauantain päälähetys tavoitti 1,5 miljoonaa. Aiempi ennätys oli hallussa Vain elämää -ohjelman Vesa-Matti Loirin päivän jaksolla, jonka keskikatsojamäärä oli tallennettu katselu mukaan lukien 1 115 000.

Sloganit ja kanavailmeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nelonen on totuttanut katsojansa siihen, että kanavailme muuttuu ja elää ajan hengessä.

Televisiokanava Nelosen ensimmäinen tunnus vuosina 1997–1999. Seuraavaksi-tunnuksessa vasemmalta ilma, maa, tuli ja vesi.

Vuosina 1997–1999 Nelosen kanavatunnuksessa esiintyi ohjelmalähetyksen alussa ja lopussa, ohjelmalistauksen jälkeen ennen mainoksia sekä Jatkuu-tunnuksissa neljä elementtiä. Nelosen sloganina oli ”Hyvä syy” vuosina 1999–2002. Tähän sloganiin liittynyt kanavailme otettiin käyttöön 5. marraskuuta 1999.[4] Vuonna 2002 Nelonen otti käyttöön ”Jotain ihan muuta” -sloganin, joka korosti kanavan roolia uuden kanavavaihtoehdon tarjoajana.

Nelonen otti uuden kanavailmeensä käyttöön 12. huhtikuuta 2010 ja lanseerasi samalla ”Viihde on hyväksi” -sloganin. Myös kanavan visuaalinen ilme uudistui. Uuden ilmeen suunnittelun lähtökohtana on ollut saada Nelosen brändi selkeästi näkyville kaikissa kanavan visuaalisissa elementeissä. Nelosen uudistunut kanavailme rakentui silloin päivittäisten, vaihtuvien teemojen varaan ja kanavatunnisteiden tilanteet noudattivat myös vuorokausirytmiä aina aamusta yöhön. Teemoja olivat biljardi, keittiö, lastenhuone, kukkakauppa, joulu, uusivuosi, pääsiäinen, kevät, kesä, syksy ja talvi. Myöhemmin alettiin näyttää myös kirjastotunnusta. Jokaista tunnusta näytettiin kerrallaan aina noin kolme kuukautta. Joskus jotain tunnusta voitiin näyttää jopa kuuden kuukauden ajan neljän kanssa vuorotellen. Kerrallaan näytettiin aina neljää teemaa. [5]

Nelonen otti käyttöönsä uuden kanavailmeen 16. joulukuuta 2014 ja lanseerasi samalla ”Katso, mistä puhut” -sloganin. Logoja on neljä erilaista. Kanavatunnuksissa on paljon eri ihmisten tunnereaktioita surusta liikutukseen ja ilosta hämmästykseen. Niissä esiintyvät muun muassa Vesa-Matti Loiri, Tarja Turunen, Tomi Björck ja Jyrki Sukula. Tunnuksissa on esiintynyt tähän mennessä jo yli 20 eri henkilöä ja on viiden ja kymmenen sekunnin pituisia tunnuksia. Lyhyempiä näytetään mainoskatkojen välillä ja pidempiä ennen ohjelman alkua. Jokaisen tunnuksen lopussa ruudun vasempaan alareunaan tulee slogan ”Katso mistä puhut” sekä Nelosen logo toiseen alakulmaan. Logon väri vaihtelee tunnuksissa, esimerkiksi tunnuksessa, jossa näytetään iloista Veskua, on vihreä Nelosen logo. Jarkko Tammisen tunnuksissa vasemmassa alareunassa luki ensin ”Jarkko Tammisen viihdeshow Big Bang! Perjantai klo 20” jonka jälkeen lopuksi vasta ”Katso, mistä puhut”-slogan. Big Bangin loputtua Jarkko Tammista alettiin näyttää muiden seassa mutta pian se poistettiin kokonaan. Aluksi, noin kuukauden ajan näytettiin vain 20 eri tunnusta. 21.1.2015 – 17.4.2015 välisenä aikana näytettiin 49 eri tunnusta. 6.8.2015 alettiin näyttää myös kokki Jyrki Sukulaa, ja parhaillaan näytetään myös missi Sara Sieppiä ja näyttelijä Eero Ritalaa. Tällä hetkellä näytetään 45 eri tunnusta. [6]

Rinnakkaiskanavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nelonen Plus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nelonen Plus oli Nelosen digitaalisessa televisioverkossa näkynyt maksuton tv-kanava, joka lakkautettiin ja tilalle tuli uusi Nelonen Median maksuton televisiokanava Jim, joka aloitti lähetyksensä 26. helmikuuta 2007. Nelonen Plus -kanavan ohjelmisto koostui pääasiassa mobiilipeleistä, mutta silloin tällöin kanavalla nähtiin myös MotoGP:tä, Golfia ja komediasarja Kellarin kunkkua.

Nelonen HD[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Nelonen HD

Nelonen HD on Nelosen digitaalisessa kaapeliverkossa näkyvä maksuton HD-kanava. Kanavalla esitetään samoja ohjelmia ja samaan aikaan kuin Nelosella. Kanava lähettää tällä hetkellä kotimaisista ohjelmista vuoden 2012 tuotantokaudet aitona teräväpiirtona. Ulkomaisista ohjelmista vain pieni osa on natiivia teräväpiirtoa. Muut ohjelmat ovat ylöspäin skaalattua. Nelonen aloitti ensimmäisenä suomalaisena tv-kanavana maksuttomat teräväpiirtolähetykset Welhon kaapelitelevisioverkossa kesäkuussa 2008.[7]

Jim[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Jim

Nelosen rinnakkaiskanava Nelonen Plus lopetti lähetyksensä 26. helmikuuta 2007, jolloin samalla kanavapaikalla aloitti uusi maksuton televisiokanava Jim. Kanavan ohjelmatarjonta koostuu suurimmaksi osaksi ulkomaalaisista televisiosarjoista, mutta televisiokanavalla lähetetään myös kotimaisia sarjoja. Jimillä näytetään pääasiassa lifestyle -ohjelmia, tositelevisio-ohjelmia ja historiadokumentteja. Ohjelmisto oli vuosina 2007–2009 jaettu pääasiassa kuuteen aihealueeseen, jotka olivat tee se itse, matkalla, asiaviihdettä, dokumentit, sarjat ja game show.

Liv[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Liv

Nelonen Media kertoi aloittavansa uuden kaapeliverkoissa näkyvän mainosrahoitteisen televisiokanavan 14. helmikuuta 2009. Lifestyle-kanavan kerrottiin tarjoavan ohjelmaa aamusta puoleen yöhön.

Kaapelitalouksissa näkyvän kanavan ohjelmisto koostuu eri elämänalueisiin liittyvistä sarjoista ja dokumenteista. Liv näkyy kaapelitalouksissa kanavapaikalla 8 ja Canal Digitalin satelliittipaketissa kanavapaikalla 8. Liv muuttui valtakunnalliseksi kanavaksi joulukuun 2009 puolivälistä alkaen. Tätä ennen Liv näkyi antennitalouksissa vain arkisin kello 10–14.

Antenniverkon E-nipun lähettimet, joista Liv ei vielä näy ovat Haapavesi, Koli, Rovaniemi, Tervola ja Vuokatti.

Ruutu+ Leffat ja Sarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ruutu+ Leffat ja Sarjat
Nelosen omistama maksullinen televisiokanava aloitti lähetyksensä 1. syyskuuta 2007 E-kanavanipussa. Ruutu+ Leffat ja Sarjat esittää koti- ja ulkomaisia televisiosarjoja, komediasarjoja sekä vanhoja elokuvia viime vuosikymmeniltä. Kanava lähettää ohjelmaa noin klo 10.00–4.00. Kanavaa kutsutaan myös nimellä 4 Prime.

Ruutu+ Lapset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ruutu+ Lapset

Ruutu+ Dokkarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ruutu+ Dokkarit

Ruutu+ Urheilu 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ruutu+ Urheilu 1

Nelonen Median urheiluun erikoistunut maksu-tv-kanava, joka aloitti lähetyksensä 1. helmikuuta 2010 ja korvasi Urheilu+kanavan. Kanavalla on myös sopimus Viasatin kanssa, joten osa ohjelmaoikeuksista on Viasatin omistamia. Nelonen Pro 1:n ohjelmistossa on huippujääkiekkoa muun muassa Jääkiekon SM-liiga, kansainvälistä jalkapalloa ja muuta urheilua. Kanava toimi aiemmin nimellä Nelonen Sport Pro, nimi muuttui Nelonen Pro 1:ksi tammikuussa 2011.

Ruutu+ Urheilu 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ruutu+ Urheilu 2

Nelonen Median urheiluun erikoistunut tv-kanava, joka aloitti lähetyksensä 1. helmikuuta 2010 ja korvasi Urheilukanavan. Kanavan ohjelmistossa on muun muassa huippujääkiekkoa, koripalloa, ratamoottoripyöräilyä, salibandya ja yleisurheilua. Ruutu+ Urheilu 2:lla esitetään myös urheiluun liittyviä makasiiniohjelmia, joissa muun muassa keskitytään ajankohtaisiin urheilu-uutisiin ja tapahtumiin. Kanavan aiempi toiminimi oli Nelonen Sport, nimi muuttui tammikuun alussa vuonna 2011 Nelonen Pro 2:ksi ja samassa yhteydessä kanava muuttui maksulliseksi.

Hero[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Hero

Nelosen televisiokanava Hero aloitti lähetykset 10. marraskuuta 2014. Herolla nähdään kansainvälisiä televisiosarjoja ja menestyselokuvia. Heron kohderyhmänä ovat nuoret aikuiset.

Netti-TV Ruutu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruutu on Nelosen Netti-Tv josta voi katsella Nelonen Median tv- ja radio-ohjelmia.[8] Osa ohjelmista on ilmaisia, osa vaatii maksullisen Ruutu+ jäsenyyden.


Nelosen ohjelmistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa Nelosella esitettävistä ohjelmista on esitelty Nelosen ohjelma-arkistossa[9].
Hottikset
'

Loppuneita tai tauolla olevia Nelosen ohjelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanavan katsotuimmat TV-lähetykset vuonna 2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Ohjelma Päivämäärä Tavoittavuus Keskikatsojamäärä
1. Haluatko miljonääriksi? 27.2.2016 1 586 000[10] 1 222 000[10]
2. Vain elämää 14.10.2016 1 462 000[10] 1 043 000[10]
3. The Voice of Finland 22.1.2016 1 110 000[10] 825 000[10]
4. Suomen huutokauppakeisari 12.4.2016 1 149 000[10] 794 000[10]
5. Emma Gaala 2016 11.3.2016 1 433 000[10] 751 000[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]