Sharon Osbourne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sharon Osbourne (2007)

Sharon Rachel Osbourne (o.s. Levy, ent. Arden; s. 9. lokakuuta 1952, Brixton, Englanti) on Ozzy Osbournen vaimo ja manageri. Hän on toiminut tuomarina The X Factor- ja America's Got Talent -kykykilpailuissa ja vetänyt omaa keskusteluohjelmaa televisiossa.

Elämä ennen Ozzya[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sharon kasvoi veljensä Davidin kanssa keskellä musiikkiteollisuutta. Teini-ikäisenä Sharon työskenteli sihteerinä isänsä Don Ardenin johtamassa Jet Records -levy-yhtiössä. Aluksi hän teki paperitöitä sekä tarjosi vieraille teetä, kun nämä odottivat pääsyä Jet Recordsin johtajan puheille.[1]

Myöhemmin Sharon pääsi manageroimaan eri yhtyeitä, muun muassa Electric Light Orchestraa. Hän ei tullut 1970- ja 1980-luvun taitteessa enää kunnolla toimeen isänsä kanssa, ja he tappelivat useita kertoja kyseisten vuosien aikana. Taistelu Ozzyn managerointisopimuksesta päättyi Sharonin ostaessa sen isältään kalliilla hinnalla. Riidat kestivät pitkään, eikä Sharon ei tavannut isäänsä useisiin vuosiin. Sukuriita päättyi vasta vuonna 2001.

Sharon ja Ozzy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sharon ja Ozzy tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 1970 Sharonin ollessa isänsä levy-yhtiön sihteerinä. He alkoivat seurustella vasta vuosia myöhemmin, kun Ozzy oli ollut naimisissa ja saanut kaksi lasta.[1]

Pariskunta vihittiin Havaijilla ennen Ozzyn Japanin-kiertuetta 4. heinäkuuta 1982 ja siitä lähtien Sharon on toiminut Ozzyn virallisena managerina ostettuaan managerointisopimuksen isältään, Jet Records -yhtiön toimitusjohtajalta Don Ardenilta 1,5 miljoonalla dollarilla.

Hän yritti saada Ozzya lopettamaan huumeiden ja alkoholin käytön siinä onnistumatta. Sharon ja Ozzy saivat kolme lasta: Aimeen, Kellyn ja Jackin, ja lapset olivat mukana kiertueilla.

Sharon ja Ozzy riitelivät usein. Vuonna 1989 viikon alkoholia juonut Ozzy yritti kuristaa Sharonin hengiltä heidän vanhimman tyttären Aimeen syntymäpäivillä. Sharon pystyi hälyttämään vartijat, jotka veivät Ozzyn pois. Sharon haki avioeroa. Sharonin ja Ozzyn välit paranivat ja pariskunta palasi yhteen.

Vuonna 2003 Sharon sairastui paksusuolisyöpään. Hän sai hoitona kemoterapiaa ja toipui.[1]

Manageri ja TV-tähti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ozzyn saatua potkut Black Sabbathista vuoden 1978 lopussa Sharon päätti auttaa Ozzya tämän uudelle uralla. Ozzyn Jet Record -sopimusta jatkettiin ja Sharon alkoi Ozzyn epäviralliseksi manageriksi. 1980-luvun alussa Sharon uudisti Ozzyn imagon neuvomalla Ozzya meikkaamaan ja käyttämään lavaesiintymisissään värikkäitä ja näyttäviä vaatteita. Virallisesti Sharonista tuli Ozzyn manageri vuonna 1982, jolloin he myös menivät naimisiin. Ennen sitä he olivat muun muassa keksineet yhdessä mainoskikkoja, kuten syksyllä 1981 tapahtuneen kyyhkysen päänpuremisepisodin Columbia -jakeluyhtiön juhlissa. Manageriksi tultuaan Sharon hoiti kiertueet ja levy-yhtiö sekä raha-asiat. Hän pyrki varmistamaan, ettei Ozzy enää tuhlaisi rahojaan huumeisiin ja alkoholiin.

Sharon järjesti ensimmäisen Ozzfest-kiertueen vuonna 1996. Hän perusti Ozzyn nimeä kantavat festivaalit, kun metallimusiikki ei ollut muodissa eikä Sharon saanut myytyä Ozzia isoille festivaaleille.[2][1] Sharon on manageritoimillaan tuottanut yli puolet Osbournesien omaisuudesta ja sen lisäksi hän kokosi Black Sabbathin uudelleen yhteen 1990-luvun lopulla.

The Osbournes-tv-sarja oli Sharonin idea, johon hän sai Ozzyn mukaan. Sarja oli perheen elämästä kertova tosi-tv-sarja, joka alkoi Yhdysvalloissa maaliskuussa 2002 ja päättyi huhtikuussa 2005. Sarjaa tehtiin neljä tuotantokautta, ja se nähtiin myös Suomessa.[3]

Sarjan jälkeen Sharonilla oli oma talkshow -ohjelma The Sharon Osbourne Show.[4] Hän myös toimi The X Factor- ja America's Got Talent (vuosina 2007–2012) -kykykilpailujen tuomarina.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Emma Brockes: Out of the darkness The Guardian. 9.12.2006. Viitattu 2.7.2019. (englanniksi)
  2. Ozzfest 1996: Where Are They Now? Metal Injection. 12.7.2017. Viitattu 2.7.2019.
  3. The Osbournes -sarja ei palaa - vaativat liian isoja palkkioita www.iltalehti.fi. Viitattu 2.7.2019.
  4. The Talk Cast: Sharon Osbourne www.cbs.com. Viitattu 2.7.2019. (englanniksi)
  5. Sharon Osbourne Biography | TVGuide.com web.archive.org. 26.5.2015. Viitattu 2.7.2019.