Manageri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Wikisanakirja
Wikisanakirjassa on tähän liittyvä sananselitys: manager.

Manageri on henkilö tai organisaatio, joka tukee tiettyä henkilöä tai ryhmää. Manageri voi työskennellä esimerkiksi musiikki-, elokuva- tai urheilualalla.

Tehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Managerin tehtäviin voi kuulua esim. edunvalvonta, markkinointi ja/tai tiedotustoiminta. Tyypillisesti managerin toimeentulo muodostuu provisiosta, jota hän saa auttaessaan asiakastaan valitsemallaan uralla. Palkkio voi olla esim. jokin prosenttiosuus manageroitavan urheilijan tai taiteilijan saamista tuloista,[1] levy-/oheistuotemyynnistä, sponsorisopimuksista tms.

Manageritoiminta Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa luovan talouden agenttien ja managerien kattojärjestönä toimivat Agma ry [2] ja MMF Finland [3]

Suomessa luovan alan manageritoiminta on ollut perinteisesti varsin vähäistä ja esim. esiintyvien taiteilijoiden edustajina ovat paljolti toimineet levy-yhtiöiden omat A&R managerit. Varsinaista managerikoulutusta Suomessa on järjestetty vasta vuodesta 2009 [4], mutta alalla toimii myös itseoppineita luovien alojen ammattilaisia, sekä henkilöitä joilla on jokin muu koulutus esim. Kulttuurituottaja (HUMAK), Oikeustradenomi (AMK).

Urheilupuolella ainakin Turun ammattikorkeakoulusta valmistuu Tradenomeja Urheilujohtamisen ja markkinoinnin osaamisaloilta.[5]

Roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urheilupuolella on jossain määrin tyypillistä että managerin ja valmentajan roolit sekoittuvat keskenään, etenkin yksilöurheilussa, mutta toisaalta esim. Isossa-Britanniassa jalkapalloseurojen päävalmentajia nimitetään managereiksi ja on päävastuussa seuran pelaajahankinnoista, mikä eroaa olennaisesti harjoituskentällä tapahtuvasta valmentajatyöstä. Myös esim. Hanna-Maria Seppälän ja hänen kahden veljensä perustama SportElite Marketing Oy oli manageritoimisto, joka keskittyi lähes yksinomaan urheilumarkkinointiin ja sponsorisopimuksiin.

Voisikin sanoa, että Manageri voi olla urheilijan tai taiteilijan edustaja, edunvalvoja, markkinoija tai mitä tahansa mitä niiden väliltä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. HS: Managereilla on ollut huono maine HS artikkeli. 21.01.2010. Viitattu 28.4.2013.
  2. AGMA ry AGMA ry. 4.1.2009. Viitattu 28.4.2013.
  3. MMF Finland MMF Finland. 4.3.2012. Viitattu 28.4.2013.
  4. AGMA ry: tiedote sillanrakentajat hankkeesta AGMA ry. 1.4.2009. Viitattu 28.4.2013.
  5. Turun AMK Turun AMK. 4.3.2013. Viitattu 28.4.2013.
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.