Pelaaja-agentti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pelaaja-agentti on henkilö, joka neuvottelee tai hankkii palkkiota vastaan joukkuepelien urheilijalle pelaajasopimuksen urheiluseuran kanssa.

Pelaaja-agenttien toiminta on tarkkaan valvottua. Agenttina on yleensä oikeutettu toimimaan ainoastaan rekisteröity agentti, jolla on lajiliiton myöntämä lisenssi toiminnalleen. Pelaajalle agentin käyttäminen ei ole pakollista, vaan hän voi neuvotella sopimuksen myös itse, tai käyttää neuvottelijana jotakin perheenjäsentään.

Pelaaja-agentit eroavat yksilöurheilijoiden käyttämistä managereista muun muassa siinä, että he edustavat asiakkaitaan ainoastaan pelaajasopimusten tekemisessä. He eivät managerien tavoin hoida esimerkiksi mainossopimuksia.

Pelaaja-agentit jalkapallossa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA luopui agenttien lisenssijärjestelmästään vuonna 2001. Nykyään agenttien lisensseistä ja rekisteröinnistä vastaa kunkin FIFA:n jäsenmaan oma jalkapalloliitto. Lisensioituja pelaaja-agentteja kansainvälisen jalkapalloliiton jäsenmaissa on yhteensä noin 6 700. Eniten agentteja on Italiassa, jossa heitä on yli 900. Englannissa, Espanjassa ja Saksassa on kussakin noin 500 pelaaja-agenttia.

Pelaaja-agentit jääkiekossa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen jääkiekkoilussa agenttien rekisteröintiä ja valvontaa hoitaa erityinen agenttitoiminnan arviointilautakunta, jossa ovat edustettuna Suomen Jääkiekkoilijat ry, Suomen Jääkiekkoliitto, Jääkiekon SM-liiga ja rekisteröidyt pelaaja-agentit.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]