Sponsorointi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sponsorin ajoneuvoja WTA-tennisturnauksen aikana
Ars-näyttelyitä on sponsoroitu vuodesta 1983 alkaen. Kuvassa Ars 11:n mainoskangas Kiasman päädyssä vuonna 2011.

Sponsorointi on tapahtuman, toiminnan, henkilön tai organisaation tukemista joko rahallisesti tai tarjoamalla tuotteita tai palveluita. Sponsori on yksilö tai ryhmä, joka tarjoaa tukea. Sponsorointia harjoitetaan erityisesti urheilun ja kulttuurin eri aloilla. Sponsoroinnin kohteena voi olla myös esimerkiksi televisio-ohjelma, julkinen tila, yhteisö, internetsivusto tai jokin muu kohde, josta sponsori hakee kaupallisen yhteistyön kautta hyötyä omaan liiketoimintaansa.

Hyväntekeväisyys poikkeaa sponsoroinnista siinä, että hyväntekeväisyys on toisten auttamista ilman siihen ensisijaisesti liittyvää oman edun tavoittelua. Sponsorointiyhteistyö on vastikkeellista yhteistyötä kahden eri osapuolen, yrityksen ja kohteen kesken.[1]

Sponsoroinnin peruselementit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrityksen tai kunnan ulkoista viestintää voidaan myös täydentää muun muassa sponsoroinnilla.[2]

Sponsorointiyhteistyön peruselementit voidaan kiteyttää seitsemään kohtaan:[2]

  1. Sponsorointiyhteistyö on vastikkeellista yhteistyötä sponsoroivan yrityksen ja kohteen välillä.
  2. Sponsorointiyhteistyö on yritykselle yksi markkinointiviestinnän keino.
  3. Sponsorointiyhteistyö on kohteelle kilpailuetuja tarjoava kilpailukeino.
  4. Sponsoroiva yritys lainaa sponsoroitavan kohteen myönteistä mielikuvaa omiin markkinointiviestinnällisiin tarkoituksiinsa.
  5. Sponsorointikohde saa yhteistyöstä rahallisen korvauksen tai muuta aineellista etua.
  6. Sponsorointiyhteistyö hyödyttää tasapuolisesti niin sponsoroivaa yritystä kuin kohdetta.
  7. Sponsorointiyhteistyötä toteutetaan käytännössä eettisesti kestävällä tavalla.

Sponsoroinnin historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyaikaisen sponsoroinnin katsotaan alkaneen 1960-luvulla, jolloin kaupalliset sponsorointiohjelmat saivat alkunsa Yhdysvalloissa. Euroopassa ja Suomessa sponsorointi yleistyi vuosikymmenen viiveellä.

Suomessa sponsorointi lisääntyi voimakkaasti 1970-luvulla. Pankit ja vakuutusyhtiöt olivat suurimpia sponsoroijia. 1990-luvulla sponsorointi muuttui pelkästä rahoittamisesta laajemmaksi yhteistyökumppanuudeksi.

Kulttuurialan ensimmäinen laaja sponsorointi Suomessa alkoi 1980-luvulla, kun SKOP sponsoroi suurta kansainvälistä nykytaiteen näyttelyä Ars 83:a. Myös myöhempiä Ars-näyttelyitä on sponsoroitu eri tavoin.[3]

Suurimmat urheilusponsorointikohteet maailmalla ovat olympialaiset ja jalkapallo. Viihteen parissa suuria sponsorointikohteita ovat muun muassa Eurovision laulukilpailu Euroopassa ja American Idol Yhdysvalloissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tee rohkeasti sponsorointiyhteistyötä Huippu-urheilija.fi. 2012. Suomen Olympiakomitea. Viitattu 31.7.2012.
  2. a b 5.1.2 Täydentävä ulkoinen viestintä (pdf) Viestintä- ja markkinointistrategia. 2009. s. 11: Punkalaitumen kunta. Viitattu 31.7.2012.
  3. Kastemaa, Heikki: ”Uusia tuulia”, Nykyaikojen kampanjat, s. 58-62. Kuvataiteen keskusarkisto, Valtion taidemuseo, 2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]