Derby-ottelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Derby on urheilussa käytetty termi, jolla tarkoitetaan ottelua, jossa kohtaavat perinteikkäät vastustajajoukkueet ja joka herättää suurempaa mielenkiintoa kuin tavallinen sarjaottelu.

Tavallisesti kohtaamiset ovat paikallisotteluita, joissa joukkueet ovat samasta kaupungista tai samalta alueelta. Joissakin tapauksissa taas kyseessä on kahden suurseuran kohtaaminen, kuten esimerkiksi Alankomaissa amsterdamilaisen Ajaxin ja rotterdamilaisen Feyenoordin välillä ("De Klassieker") tai Espanjassa Barcelonan ja Real Madridin välinen El Clásico ("klassikko") tai Ranskan PSG:n ja Olympique de Marseillen välinen "klassikko" ("Le Classique"). Useassa tapauksessa taustalla on myös seurojen taustojen välillä vallitsevia poliittisia tai uskonnollisia eriäväisyyksiä tai jopa vihamielisyyksiä, kuten Skotlannissa Glasgow'n paikallisottelussa katolilaisen Celticin ja protestanttisen Rangersin välillä. Monissa maissa paikallisottelut ratkaisevat "kaupungin herruuden", eivät niinkään joukkueiden sijoitukset sarjataulukossa. Suomessa aikoinaan HIFK:n ja Kiffenin välinen ottelu "klassikern" ("klassikko") pohjautui ajatukseen, että Helsinkiin ei mahdu kahta ruotsinkielistä seuraa. Helsingissä derbyjä ovat pelanneet pääsarjatasolla vuosikymmenien ajan myös HJK ja HIFK. Turussa taas TPS ja Inter ovat pelanneet lukuisia kertoja Turun herruudesta.

Suomalaisessa jääkiekossa derbyksi voidaan luokitella Satakunnan derby, jossa kohtaavat Rauman Lukko ja Porin Ässät, Tampereen pääsarjajoukkueiden Ilveksen ja Tapparan välillä, Kaakon Derby Kaakkois-Suomen SaiPan ja KooKoon välillä sekä Savon derby Kalevan Pallon ja Mikkelin Jukureiden välillä, Järvi-Suomen derby Jypin ja Kalpan välillä sekä Helsingin taannoiset Jokereiden ja HIFK:n ottelut.

Pesäpallossa Sotkamon Jymy ja Vimpelin Veto pelasivat miesten loppuottelussa seitsemän peräkkäistä vuotta 2011-2017. Ottelut saivat nimen "El Klassikko" ja niissä tunnettiin vahvaa derbyhenkeä.

Esimerkkejä derby-otteluista

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.