Kokemusurheilu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kokemusurheilu on suhteellisen uusi urheilumuoto, jonka idea on yhdistää kaikkien erilaisien extreme- ja elämyslajien kokeileminen. Tarkoitus siis ei ole harrastaa mitään tiettyä, vaan laji perustuu monipuoliseen harjoitteluun ja sitä kautta mahdollisuuteen kokeilla mahdollisimman monta lajia. Urheilumuoto on suunnattu kaiken tasoisille ihmisille ja myös siten eroaa oleellisesti perinteisestä extremeurheilusta, jossa lajeihin usein liittyy vuosien pitkä harjoittelujakso vaarallisuuden lisäämiseksi.

Kokemusurheilija saattaa saman toimintavuoden aikana esimerkiksi harrastaa ääriurheilun puolelta laskuvarjohyppyä ja elämyslajien puolelta laitesukellusta. Perinteisien kestävyyslajien puolelta ensimmäinen puolimaraton, tavallisien lajien puolelta baletti ja lopuksi matka Yhdysvaltoihin vaeltamaan johonkin suureen kansallispuistoon. Lajille onkin ominaista, että kaikkia lajeja harrastetaan juuri aloittelijatasolla ja esimerkiksi ensimmäisen laskuvarjohypyn kautta päästään voittamaan itsensä. Lajin kautta jotakin tiettyä lajia kokeillut henkilö saattaa löytää oman lajinsa, johon hän jatkossa keskittyy enemmän monen lajin kiertämisen sijaan.

Usean asian kokemisesta elämässä kirjoitti jo vuonna 1902 Cecil Rhodes kuolinvuoteellaan. Hän oli elämässään saavuttanut timantteja ja menestystä, mutta ennen kuolemaansa hän listasi 10 asiaa jotka kaikkien pitäisi kokea elämässään. Silloin hänen listaansa kuului mm. laskuvarjohyppy, maailmanympäri matkustaminen ja pyhiinvaelluksen tekeminen. Aiheeseen kirjoitetussa materiaalissa usein vedotaankin juuri kuoleman läheisyyteen ja sitä kautta ajatukseen hetkessä elämisestä.

Palveluiden tarjoajat vetoavat usein fraasiin ”mitä sinun pitää tehdä ennen kuin kuolet”. Aiheesta on julkaistu elokuva vuonna 2007, nimellä ”The Bucket List”. Historian enemmän filosofisesta otteesta laji on mennyt koko ajan enemmän itsensä voittamista kohti, vaatien enemmän ja enemmän myös perinteisen urheilun omaista fyysistä harjoittelua. Tästä hyvä esimerkki on avaruusmatkailun vaatima harjoittelujakso.

Kokemusurheilu-nimi juontaa suomen kieleen juurensa englannin kielisestä nimestä experience sport. Tiettävästi nimeä on käyttänyt ensimmäisenä vuonna 2006 Portugalissa perustettu Experience Sport Academy.

Toiminta maailmalla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmalla on useita kokemusurheilua tarjoavia tahoja. Useimmat näistä kuitenkin toimivat kaupallisin tarkoituksin. Valikoimassa on esimerkiksi erilaisilla armeijan laitteilla ajaminen (panssarivaunu, hävittäjä, sukellusvene), perinteisien extremelajien harrastaminen erikoisella tavalla (sukellus haiden kanssa, laskuvarjohyppy suuren vuoren päälle) ja osallistumisoikeus maailman suurimpaan maraton –tapahtumaan. Lisäksi Internetissä on yhteisöjä joissa eri kokemuksien vaikutuksesta voi äänestää.

Toiminta Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajia Suomessa edustaa Sport Club Forsal, vuonna 2007 perustettu tamperelainen urheiluseura. Seuran päälaji on kokemusurheilu, mutta sen lisäksi toimintaan kuuluu muun muassa seikkailu-urheilua, urheiluvalmennusta ja maratonharjoittelua. Seura kertoo olevansa 2000 –luvun urheiluseura, jossa tarkempi urheilulaji tai tietynlainen kiinteä sitoutuminen ei ole tärkeää. Seuran päämäärää on terveellinen elämä ja intohimo omaa toimintaa kohtaan.

Yrityksien puolelta kuuluisin, hieman vastaavaa toimintaa aktiivisesti järjestänyt taho on Louder (entinen Elämystaikurit). He käyttävät toiminnasta termiä ”elävä markkinointi”.