My Fair Lady

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
My Fair Lady
Kirjoittaja Alan Jay Lerner
Musiikki Frederick Loewe
Perustuu Pygmalion

My Fair Lady on musikaali, jonka on käsikirjoittanut Alan Jay Lerner. Hän vastaa myös laulujen sanoituksista. Musiikin musikaaliin on säveltänyt Frederick Loewe. Musikaali pohjautuu George Bernard Shaw’n näytelmään Pygmalion. Musikaalin ensiesitys Broadwaylla vuonna 1956 oli suuri menestys. Sitä on esitetty menestyksekkäästi eri puolilla maailmaa, ja siitä on tehty myös samanniminen elokuvasovitus vuonna 1964.

Suomessa musikaali sai ensi-iltansa Helsingin Ruotsalaisessa teatterissa, ja pääosissa siinä näyttelivät Liisa Tuomi ja Leif Wager. Musikaalin suomensi Reino Helismaa.

Vuonna 2007 musikaalin alkuperäistuotannon esiintyjien vuonna 1957 tekemä soundtrack-albumi valittiin mukaan Yhdysvaltain kongressin kirjaston National Recording Registry -kokoelmaan, johon kootaan esteettisesti, historiallisesti tai kulttuurisesti merkittäviä yhdysvaltalaisia äänitteitä.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musikaali kertoo englantilaisesta Eliza-nimisestä tytöstä, jolla on kasvot kuin enkelillä mutta käytös ja kieli kuin katupojalla. Kieltentutkija Henry Higgins lyö ystävänsä kanssa vetoa, pystyykö hän kouluttamaan Elizasta puolessa vuodessa salonkikelpoisen kaunottaren. Higgins on vannoutunut poikamies, mutta lopulta Higgins ja Eliza lyöttäytyvät yhteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Complete National Recording Registry Listing, Library of Congress. Viitattu 7.9.2020.
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.