Liisa Tuomi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liisa Tuomi
Liisa Tuomi Kleopatran roolissa Suomen kansallisteatterin näytelmässä Caesar ja Kleopatra vuonna 1963. Caesaria esittää Joel Rinne.
Liisa Tuomi Kleopatran roolissa Suomen kansallisteatterin näytelmässä Caesar ja Kleopatra vuonna 1963. Caesaria esittää Joel Rinne.
Henkilötiedot
Koko nimi Liisa Helena Ahlström
Syntynyt17. kesäkuuta 1924
Helsinki
Kuollut4. tammikuuta 1989 (64 vuotta)
Ammatti näyttelijä
Puoliso Kauko Ahlström (1945–1983)[1]
Näyttelijä
Taiteilijanimet Liisa Tuomi-Ahlström
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Liisa Helena Tuomi (17. kesäkuuta 1924 Helsinki4. tammikuuta 1989 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä ja aikansa suosituin musikaalitähti 1940- ja 1950-luvuilla. Tuomien teatterisukuun kuulunut näyttelijätär sai suosiota jo 17-vuotiaana operetin subrettina. Tuomi näytteli useissa elokuvissa, teatterinäytelmissä, musikaaleissa ja opereteissa, useimmiten komediennena.

Tuomen tunnetuimmat roolit olivat Annie mestariampuja Helsingin Kansanteatteri-Työväenteatterissa, My Fair Lady Ruotsalaisessa Teatterissa ja naispääosa elokuvassa Herrojen Eeva (1954). Hänen pirteät kasvonsa voidaan tunnistaa jo vuoden 1940 elokuvista Poikani pääkonsuli ja Yövartija vain..., joissa hän aloitti pienillä sivuosilla. Seuraavana vuonna hän esiintyi balettitanssijana elokuvissa Täysosuma, Jos oisi valtaa... ja Poretta eli keisarin uudet pisteet. Hänen ensimmäinen suuri roolinsa oli viehättävä opiskelijatyttö Lotta Koskimaa komediassa Hopeakihlajaiset (1942). Tuossa elokuvassa hän esitteli kaksiosaisen uima-asun jo ennen kuin niitä markkinoitiin nimellä bikinitlähde?.

Tuomi näytteli usein pirteitä seurapiirityttöjä ja tummahiuksisia kaunottaria. Hyvin usein hänellä oli tanssijattaren osa. Hänen ominaispiirteitään olivat tummat hiukset, kissamaisen viekkaat silmät, ilkikurinen hymy sekä temperamenttinen ja räiskähtelevä luonne. Vielä 1970-luvulla Tuomi esiintyi televisio-ohjelmassa Lauantai-ilta MTV:ssä Matti Raninin kanssa Taistelevat Virtaset -sketseissä.

Liisa Tuomen isä oli näyttelijä, teatterinjohtaja Arvi Tuomi, äiti näyttelijä-ohjaaja Santa Tuomi (o.s. Roth), ja niin ikään näyttelijöitä olivat veli Rauli Tuomi ja täti Emmi Jurkka. Hänen aviomiehensä Kauko Ahlström oli kauppaneuvos ja menestynyt keilaaja. Pari vihittiin Helsingissä 25. syyskuuta 1945. He saivat neljä lasta: Raila Liisa (1946), Hilkka Helena (1947), Timo Kalervo (1949) ja Martti Kalervo (1952).[1] Heinäkuussa syntyneillä tyttärillä oli ikäeroa vuosi ja yksi päivä. Tuomen ja Ahlströmin kolmas lapsi, poika Timo Kalervo kuoli pian syntymänsä jälkeen. Tuomi on haudattu Hietaniemen hautausmaalle[2].

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kauko & Liisa Finnish Genealogy Pages. Arkistoitu 22.8.2016. Viitattu 12.4.2013.
  2. Hautahaku (Hae nimellä Tuomi-Ahlström Liisa Helena) hautahaku.fi. Viitattu 21.10.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.