Bikinit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nainen bikineissä

Bikinit on kaksiosainen naisten uima-asu, joka peittää lähinnä rinnat ja vyötärön alapuolisen alan lahkeettomien housujen tapaan. Se on maailman suosituin naisten uima-asu.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiikin aikaisessa mosaiikissa esiintyy bikinien kaltainen asu. Villa del Casale, Sisilia.

Kreikkalaisissa uurnissa ja maalauksissa 1400-luvulta eaa. voidaan nähdä naisurheilijoiden käyttävän nykyisten bikinien kaltaista kaksiosaista asua.

Nykyaikaiset bikinit keksi insinööri Louis Réard Pariisissa vuonna 1946. Ne esiteltiin 5. heinäkuuta. Réard nimesi uima-asun Bikinin atollin, Marshallinsaarilla sijaitsevan ydinkoealueen mukaan, koska asun synnyttämä yhtäkkinen kiinnostus oli verrattavissa Bikinin atollilla neljä päivää aikaisemmin räjäytettyyn atomipommiin.

Réardin uima-asu oli paranneltu versio Jacques Heimin kaksi kuukautta aikaisemmin esittelemästä ”Atomesta” (nimetty kokonsa mukaan), jota mainostettiin maailman pienimpänä uima-asuna. Réard ”jakoi atomin” vielä pienemmäksi, mutta ei löytänyt mallia, joka olisi rohjennut esitellä hänen suunnittelemaansa asua. Lopulta hän palkkasi mallikseen Micheline Bernardinin, Casino de Paris'n alastontanssijan.

Yhdysvalloissa bikinit hyväksyttiin vasta 15 vuoden myöhemmin. Vuonna 1951 bikinit kiellettiin Miss Maailma -kilpailuissa. Vuonna 1957 Brigitte Bardot käytti bikineitä elokuvassa ...ja Jumala loi naisen, mikä synnytti bikinien markkinat Yhdysvalloissa ja vuonna 1960 Brian Hylandin popkappale ”Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini” aiheutti bikinien ostovillityksen. Vuonna 1963 elokuva Beach Party (pääosissa Annette Funicello – ei bikineissä – ja Frankie Avalon) aloitti elokuvien sarjan, joiden avulla bikineistä tuli popkulttuurin symboli.

Bikinin kehitysvaiheet[1]

  • 79 sattunut Vesuviuksen purkaus säilöi laavaan Venus-patsaan, jolla on kultaiset bikinit.
  • 200-300-lukujen taitteessa maalatussa kuvassa on ryhmä naisia navan paljastavissa asuissa (Villa Romana del Casale, Sisilia).
  • 1946 esiteltiin bikinit Pariisissa.
  • 1951 kruunattiin Miss Maailmaksi ensimmäisen kerran bikineihin pukeutunut neitonen.
  • 1960 hitti "Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini" villitsi amerikkalaisia.
  • 1997 uskaltautui myös Miss Amerikka näyttäytymään bikineissä.

Mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bikineillä on monia alalajeja, muun muassa urheilubikinit tai lappubikinit. Bikinihousut voivat olla myös lahkeelliset tai stringi-malliset. Lappu-bikinien yläosassa ei ole kuppeja, mutta perinteisesti bikinien yläosassa on kaarituet.

Yläosattomalla uimapuvulla on juurensa bikinin historiassa. Bikineitä voi olla myös shortsimallisina eli niissä on lyhyet lahkeet. Bikinit voivat olla naruilla kiinnitettävät tai takaa kiinni laitettavat. Bikineitä on pyöreämallisia ja kolmiomallisia. Bikineissä on useimmiten tavalliset olkaimet, mutta on olemassa niskalenkkibikineitä kuten myös olkaimettomia bikinejä. Toppauksia bikineissä ei yleensä ole valmiina, mutta sellaiset saa laitettua tai hankkimalla erikoisbikinit.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kirsi Heikkinen: Bikinistä tuli pikku myöhään. Tiede, 2012, nro 6, s. 66. Sanoma Magazines. ISSN 1457-9030.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta bikinit.